Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Beneficiarii POR se plang ca primesc corectii financiare pe achizitii care au primit girul ANRMAP

POR ramane programul operational cu cel mai ridicat grad de absorbtie si contractare, conform informatiilor transmise de AM POR ieri, 6 noiembrie, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului Anual de Implementare a programului pe 2011.

Cu toate ca POR este, in cea mai mare parte, presuspendat la acest moment, „s-au facut pasi importanti privind contractarea”, dupa cum sustine dl. Marcel Bolos, secretar de stat in MDRT. Astfel, pana la data de 1 noiembrie 2012, s-au semnat 3.290 de contracte de finantare, in valoare totala de peste 5,4 miliarde de euro, gradul de contractare fiind de 98,26%. 971 de proiecte au fost deja finalizate, pentru acestea fiind alocate fonduri prin FEDR in valoare totala de 460 de milioane de euro. In ceea ce priveste absorbtia, cheltuielilor rambursate de Comisie reprezinta 21,2% din totalul alocarii POR, aceasta valoare fiind dubla fata de media programelor finantate din fonduri structurale in Romania.

Pentru a consulta cea mai recenta situatie a absorbtiei publicata de ACIS, click aici.

AM POR: Am devenit mai deschisi fata de problemele beneficiarilor


„Dincolo de birocratie, proceduri si alte probleme pe care beneficiarii le parcurg in perioada de implementare a proiectelor, REGIO lasa in urma rezultate ce merita promovate”, a declarat Catalin Surdeanu, director general adjunct al AM POR.  “Rezultatele proiectelor sunt cele mai importante: locurile de munca nou create, infrastructura generala si de afaceri, care vor atrage investitii suplimentare in economie, cladirile publice modernizate si dotate sunt cateva dintre ele”, a adaugat Marcel Bolos, secretar de stat in cadrul MDRT.

Conform reprezentantilor AM POR, aceste rezultate se datoreaza si unei politici de mai mare deschidere a organismelor implicate in gestionarea POR catre beneficiarii programului, politica initiata in anul 2012 si care a permis AM-ului si ADR-urilor sa cunoasca mai bine problemele cu care se confrunta organizatiile care implementeaza proiecte finantate prin acest program operational.

Beneficiarii : Primim corectii financiare pe documentatii de achizitii verificate anterior de ANRMAP

Lasand la o parte succesul POR ca intreg, beneficiarii sunt, insa, mai preocupati de implementarea la nivel micro a programului, progresul proiectelor lor fiind de multe ori incetinit sau chiar pus in pericol de problemele legate de organizarea si derularea procedurilor de achizitii si de numeroasele controale la care sunt supusi pe parcursul implementarii.

O importanta problema adusa in discutie de participantii la eveniment este transmiterea cu intarziere de catre ANRMAP a raspunsului la solicitarile beneficiarilor care duce la intarzieri de luni de zile in procedurile de achizitie derulate in cadrul proiectelor. Totodata, cu toate ca ANRMAP verifica documentatia de atribuire inainte de inceperea procedurilor, beneficiarii sunt pusi adeseori in situatia de a fi sanctionati prin corectii financiare ca urmare a neregulilor identificate ulterior, la controale si verificari ex-post.

Aceste corectii sunt percepute de beneficiari ca fiindu-le impuse in mod nejustificat. Faptul ca, desi ANRMAP acorda girul in faza pregatitoare a achizitiilor, nu poarta si o parte din responsabilitate ulterior, daca se constata deficiente si nereguli la proceduri, descurajeaza beneficiarii, care se trezesc incarcati cu toata vina si cu corectiile financiare de rigoare.

De altfel, un sondaj realizat de AM POR in randul beneficiarilor si prezentat la conferinta arata ca peste 70% din corectiile financiare au fost rezultatul interpretarilor de legislatie, si nu al introducerii in mod intentionat in documentatia de atribuire a unor conditii restrictive. „Este o mare diferenta intre o corectie financiara aplicata pentru o interpretare gresita sau o discutie cu privire la interpretarile de legislatie si o corectie financiara data cuiva care intentionat a pus conditii restrictive”, a afirmat secretarul de stat, Marcel Bolos.

Dificultatile in achizitiile publice, alaturi de multitudinea controalelor venite din partea AM si Autoritatii de Audit tin echipele de implementare sub presiune continua: „Incepem sa traim cu senzatia ca fondurile sunt otravite si ca accentul se pune mai mult pe control. Echipele de implementare sunt mai atente la documente decat la lucrari”, a declarat Calin Andrei, primarul municipiului Campulung Muscel, prezent la eveniment. Aceasta pozitie este impartasita si de dl. Bolos, care recunoaste ca „acest arsenal de controale de multe ori nu duce la un rezultat bun pentru implementarea proiectelor”.

Cu toate ca nu au venit cu o solutie concreta la problemele semnalate de beneficiari, reprezentantii AM POR au dat asigurari ca vor continua sa atraga atentia tuturor actorilor implicati in sistemul de management si control al POR cu privire la nevoile organizatiilor care implementeaza proiecte finantate prin acest program operational.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 297