Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Moment istoric pentru Europa. Uniunea Europeana, laureata a Premiului Nobel pentru Pace 2012

Premiul Nobel pentru Pace 2012 va fi decernat Uniunii Europene, a anuntat Comitetul Nobel vineri, 12 octombrie. Prestigiosul titlu recompenseaza eforturile depuse in ultimele 6 decenii de Uniunea Europeana si predecesorii sai pentru promovarea si mentinerea pacii, democratiei si drepturilor omului in Europa.

Chiar daca la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial visul unei Europe unite, puternice si stabile parea o himera, prin eforturi concertate si incredere reciproca, statele UE au facut ca pacea sa devina o realitate. „Rolul stabilizator al UE a transformat Europa dintr-un continent al razboiului intr-un continent al pacii”, a motivat Thorbjorn Jagland, presedintele Comitetului Nobel, decizia de acordare a premiului.

Astfel, dupa decenii de suferinta si razboi, Uniunea Europeana a adus impreuna natiunile Europei „in spiritul respectului pentru demnitate umana, libertate, democratie, justitie, statul de drept si drepturile omului”, dupa cum a afirmat astazi presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

In cadrul UE, inamici istorici precum Germania si Franta au devenit parteneri si aliati. Decalajul dintre est si vest a fost mult redus o data cu aderarea la UE a fostelor state socialiste din Europa Centrala si de Est. Totodata, ca urmare a obtinerii statutului de stat candidat, consolidarea democratiei si apararea drepturilor omului au devenit prioritati chiar si pentru statele europene slabite de conflicte etnice.

In prezent, Uniunea Europeana traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic, marcata de numeroase conflicte sociale. In acest context, Comitetul isi doreste ca UE sa se concentreze asupra celei mai importante realizari a sa: lupta pentru pace, reconciliere, democratie si drepturile omului. Acordarea premiului „este un mesaj adresat Europei, de a face tot ce este posibil pentru a pastra ceea ce s-a obtinut si a merge inainte”, considera Thorbjorn Jagland.

Aceeasi pozitie este impartasita si de presedintele Barroso. „Cel mai important mesaj pe care acest premiu il transmite lumii este ca proiectul european si Uniunea Europeana trebuie apreciate. Ele sunt importante nu doar pentru noi europenii, ci si pentru restul lumii”, a declarat acesta in cadrul unui interviu telefonic cu reprezentantii portalului nobelprize.org.

MAEur saluta primirea de catre UE a premiului Nobel pentru Pace

Ministerul Afacerilor Europene saluta acordarea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat emis astazi de MAEur.

"Este un eveniment remarcabil, de recunoastere si omagiere a rolului esential jucat de Uniunea Europeana in mentinerea pacii si in asigurarea unei dezvoltari armonioase a continentului european, bazate pe solidaritate si cooperare", a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban.

"Acordata tocmai cand se implinesc 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul juridic de instituire a primei Comunitati Europene, aceasta distinctie readuce in prim plan valorile si principiile fundamentale a caror respectare este mai necesara decat oricand acum pentru ca Uniunea Europeana sa iasa intarita din dificila criza cu care se confrunta", a adaugat Leonard Orban.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.nobelprize.org, www.maeur.ro

Vizualizări: 161