Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE da unda verde pentru constructia laserului de la Magurele

Comisia Europeana a aprobat sprijinul pentru infrastructura de cercetare ce se va construi la Magurele „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP).

Contributia financiara din partea UE va provenii din fondurile structurale, investitia ajungand la aproximativ 180 de milioane EUR. Aceasta face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda.

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat in legatura cu aceasta decizie: „Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent.”

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

Proiectul urmareste sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor.

Comisarul Hahn a adaugat: „Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul «exodului creierelor» si atragand noi societati in regiune.

In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare (C&D), in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in C&D de 3% pe ansamblul UE, in cadrul strategiei susmentionate. Se preconizeaza ca ELI-NP va genera impulsul mult asteptat pentru cercetarea si dezvoltarea din Romania, ajutand tara sa elimine decalajele din domeniul inovatiei si sa favorizeze transferul de cunostinte si tehnologie. Totodata, acest proiect ar urma sa mareasca in mod considerabil atractivitatea Romaniei ca regiune a excelentei in cercetare si a inovarii.

Partea investitiei acoperita de UE este pusa la dispozitie prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Proiectul are ca obiectiv imbunatatirea capacitatii de cercetare a Romaniei si stimularea transferului de tehnologie intre institutii de cercetare si dezvoltare si intreprinderi, oferind tarii un avantaj competitiv si dandu-i impulsul necesar pentru o crestere inteligenta.

Decizia de ieri, aproba contributia FEDER pentru prima etapa a ELI-NP pe perioada 2011-2015, in timp ce costul total al proiectului se ridica la 356,2 milioane EUR.


Context:
Acesta este un asa-numit „proiect major”, pentru care finantarea publica totala este mai mare de 50 de milioane de euro si care, prin urmare, face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, in timp ce alte tipuri de proiecte sunt aprobate la niveluri nationale sau regionale.
ELI-NP este o parte a proiectului „Extreme Light Infrastructure”, care a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de inalta prioritate pentru Europa. Proiectul este cel de-al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere – in aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finantare in valoare de 236 de milioane EUR pentru primul pilon al ELI in Republica Ceha.

Pe perioada implementarii proiectului (2010-2016), reprezentanti din tarile gazda (Republica Ceha, Romania si Ungaria) vor constitui un consortiu pentru o infrastructura de cercetare europeana. Acest consortiu va fi prima retea multidisciplinara paneuropeana consacrata cercetarii potentialului tehnologiei laser de varf.

Organizatia care se afla la baza proiectului este Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH); ELI-NP va fi implementat in zona Magurele (la sud de Bucuresti) si se preconizeaza ca acesta va fi operational in 2015.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 82