Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDRT anunta o monitorizare mai atenta a stadiului proiectelor finantate prin POR

Consiliul de supraveghere a gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile a avut ieri prima intalnire de lucru pentru a evalua stadiul Programului Operational Regional 2007-2013 (Regio), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) prin Autoritatea de Management a acestui program.

Pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene gestionate prin programul Regio, MDRT urmareste, pe langa finalizarea contractarii sumelor alocate Romaniei, si eficienta proiectelor implementate de beneficiari cu finantare din acest program.

In acest scop, in Consiliul intrunit ieri la nivelul MDRT a fost identificata nevoia unei mai atente monitorizari a stadiului proiectelor aprobate. Astfel, vor fi urmarite si analizate periodic nu doar respectarea graficelor de activitate sau de rambursare asumate de beneficiari, ci si masurile care pot fi aplicate, atat de MDRT, cat si de beneficiar, pentru impulsionarea implementarii si finalizarii respectivelor proiecte.

„Desi este un indicator bun, nu ne putem multumi doar cu faptul ca am atins un nivel de 94,67% la capitolul contractare a fondurilor europene prin POR. In paralel, avem permanent in vizor faptul ca finantarile au fost aprobate cu scopul de a produce rezultate concrete. De aceea, este necesar sa stim in timp util care beneficiari intampina dificultati in implementare si care sunt cauzele, pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la modul in care ii putem sprijini sa atinga tintele propuse, daca e cazul”, a declarat Marcel Bolos, secretar de stat in MDRT.

Totodata, secretarul de stat a adaugat ca, avand in vedere stadiul avansat al programului, si pretentiile cu privire la atingerea tintelor au crescut. Ca urmare, beneficiarii trebuie sa constientizeze ca, atunci cand intarzierile in implementarea unor proiecte sunt excesive, se poate ajunge inclusiv la rezilierea contractului de finantare. Masura nu este una care vizeaza din start o sanctionare a beneficiarilor, ci una care incearca sa previna eventuale viitoare dezangajari de fonduri pe programul Regio.

Consiliul de supraveghere a gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile a fost infiintat prin ordin al ministrului Eduard Hellvig si are ca atributie principala monitorizarea gradului de absorbtie a fondurilor alocate prin Programul Operational Regional.

Pentru perioada 2007-2013, Regio are un buget de circa 4,3 milioane de euro, din care circa 3,5 milioane de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile alocate Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). La data de 3 septembrie a.c., programul Regio avea un stadiu de contractare de 94,67% (raportat la sumele FEDR alocate), corespunzator unui numar de 3.158 de contracte de finantare semnate cu beneficiarii programului.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 136