Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sigla ecologica a UE a devenit complet functionala incepand cu 1 iulie 2012

Perioada de tranzitie de doi ani acordata sectorului alimentelor ecologice pentru a se conforma noilor norme ale UE in materie de etichetare a luat sfarsit. Incepand cu 1 iulie 2012, prezenta siglei ecologice a UE este obligatorie pe toate alimentele ecologice preambalate produse in statele membre ale UE care respecta standardele in domeniu. Sigla ramane optionala pentru produsele ecologice neambalate si pentru cele de import. Va fi permisa in continuare prezenta altor sigle private, regionale sau nationale alaturi de eticheta UE.

Sigla ecologica a UE – „Euro-frunza” – a fost introdusa la 1 iulie 2010, dar, pentru a da agentilor economici posibilitatea de a se adapta la noile norme si pentru a permite epuizarea stocului de ambalaje existente, evitand astfel risipa, a fost acordata o perioada de tranzitie de doi ani inainte ca sigla sa devina obligatorie pentru toate produsele. In campul vizual al siglei ar trebui sa figureze, de asemenea, numarul de cod al organismului de control si locul de productie al materiilor prime agricole. Un recent raport Eurobarometru avand ca subiect „Atitudinea europenilor fata de securitatea alimentara, calitatea alimentelor si mediul rural”, a carui publicare este iminenta, include date privind sigla ecologica a UE si dezvaluie informatia incurajatoare ca, de la lansarea sa in iulie 2010, sigla a dobandit deja recunoasterea unui sfert (24 %) dintre cetatenii UE.

„Avem speranta ca noua sigla va continua sa se transforme intr-un simbol larg recunoscut al productiei alimentare ecologice in intreaga UE, oferindu-le consumatorilor garantia ca bunurile sunt produse in concordanta cu standardele stricte ale UE privind agricultura ecologica”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.


Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 138