Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fosta fabrica de prelucrare a lemnului din Targu Secuiesc se renoveaza cu fonduri Regio

Acest proiect din Regiunea Centru, prin care o veche fabrica de prelucrare a lemnului, abandonata, se transforma intr-o moderna structura de sprijinire a afacerilor, a fost contractat marti, 29 mai 2012 la Alba Iulia. Semnarea contractului de finantare a avut loc in prezenta domnului Racz Karoly, primarul municipiului Tirgu Secuiesc si a domnului Simion Cretu, director general ADR Centru. Proiectul este finantat din fondurile POR, DMI 4.2, destinat reabilitarii siturilor industriale abandonate, program gestionat de catre ADR Centru la nivelul Regiunii Centru.
 
Proiectul “Amenajare sit industrial in municipiul Targu Secuiesc pe platforma unei foste fabrici de prelucrare si industrializare a lemnului” este cel de-al doilea proiect contractat la nivel national din fonduri Regio pe domeniul destinat reabilitarii siturilor industriale poluate si abandonate. Valoarea totala a cererii de finantare este de 14,60 milioane lei, din care 5,89 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de catre Primaria municipiului, iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta contributia adusa de beneficiar la realizarea proiectului. Beneficiarul fondurilor isi propune, pe parcursul celor 18 luni de implementare, crearea unor facilitati logistice pentru noi investitori, prin reabilitarea sitului industrial si amenajarea unei structuri de sprijinire a afacerilor pe platforma fostei fabrici de prelucrare si industrializare a lemnului. Fondurile solicitate vor fi investite in activitati de reabilitare a terenului de 7,28 ha, prin construirea a 3 hale noi si reabilitarea halei existente, precum si pentru asigurarea de facilitati logistice pentru viitorii investitori. De asemenea, cu banii nerambursabili se vor mai implementa masuri de promovare eficienta a noii structuri create si se vor crea cel putin 78 de noi locuri de munca. Din  ruinele fabricii se vor recupera peste 2 tone de deseuri toxice.
 
“Uniunea Europeana sprijina, prin acest domeniu, finantarea nerambursabila pentru transformarea vechilor fabrici dezafectate, ce au lasat multi oameni fara slujba,  in spatii utile si noi locuri de munca pentru cetatenii orasului. Doar doua regiuni de la nivelul tarii au proiecte depuse si contractate pentru acest domeniu, respectiv Regiunile Centru si Vest. Celelalte regiuni si-au redistribuit fondurile catre alte domenii de finantare deoarece autoritatile publice locale au intampinat probleme referitoare la detinerea proprietatii sau la asigurarii cofinantarii de 50%, impusa pentru acest tip de proiecte. Regiunea Centru are cele mai multe proiecte depuse si in curs de contractare pe acest domeniu. Autoritatile din regiunea noastra au insistat sa pastram aceste fonduri pentru reabilitarea siturilor industrial poluate si abandonate,  deoarece sunt multe fabrici vechi nefolosite pe care doresc sa le reintegreze in mediul economic, ca si structuri de afaceri sau parcuri industriale,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 112