Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi probleme pe POSDRU? Premierul Ponta ia in calcul „restructurarea totala a AM-ului”

Premierul Victor Ponta a declarat, in aceasta dimineata, ca Romania risca suspendarea programului POSDRU din cauza unor grave nereguli in derularea programului in intervalul 2010-2011, identificate ca urmare a unor misiuni de audit. Astfel, Romania ar putea pierde pana la 100 de milioane de euro in 2012 si alte 1,1 miliarde de euro in 2013, ca urmare a suspendarii tuturor platilor aferente acestui program.

“S-au constatat pentru 2010-2011 grave probleme de sistem privind evaluarea proiectelor, modul de control al acestora, gradele de risc si sistemul informatic. Spre exemplu, in urma unui control s-a constatat ca au acces neautorizat la sistemul informatic circa 350 de persoane neautorizate”, a declarat Ponta.

Alte nereguli vizeaza incasarea de catre persoane din mediul public si privat a unor salarii nejustificat de mari pentru activitatile derulate in cadrul proiectelor finantate prin POSDRU.

Pentru a evita pierderea fondurilor alocate prin POSDRU, Guvernul va incerca sa aplice, pana la sfarsitul anului 2012, un program de actiuni coordonate. In cazul in care acest program nu va putea fi implementat, Ponta va dispune restructurarea totala a AM POSDRU, in pofida faptului ca procedurile de reacreditare sunt lungi si complicate. “Sper sa nu fiu in situatia de a lua aceasta decizie radicala”, a mai declarat Ponta.

Premierul a solicitat ministrului Afacerilor Europene Leonard Orban si ministrului Muncii Mariana Campeanu evaluarea implementarii POSDRU si elaborarea unui plan de actiune cu puncte si termene foarte clare. “Trebuie sa dovedim Comisiei Europene ca putem face o schimbare radicala”, a declarat Victor Ponta pentru ziarul Gandul.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 96