Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aprilie, cea mai buna luna pentru fondurile UE: in economie au intrat 173 mil. euro, cat pe intreg trimestrul intai

In aprilie au intrat in economie 173 milioane de euro bani curati de la Uniunea Europeana, aceasta fiind si cea mai buna luna din acest an in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Banii intrati in aprilie reprezinta 90% din totalul facturilor rambursate pe intreg parcursul primului trimestru. Tinta pe primul trimestru era de 800 milioane de euro, dar in economie au ajuns sub 200 milioane de euro.

Motorul cresterii a fost programul Regional (prin care sunt realizate investitii in infrastructura la nivel local, dar si proiecte de investitii ale IMM-urilor sau ale autoritatilor locale) si programul de mediu (prin care se construiesc retele de apa si canal sau gropi de gunoi). Pe liniile de finantare ale Programului Regional au intrat in aprilie 124 milioane de euro, adica 70% din totalul lunii. In acelasi timp, Programul de Mediu a adus alte 45 milioane de euro.

"Mai este cale lunga pana la atingerea tintei propuse de Guvern. Nu cred ca isi mai face nimeni sperante in privinta evolutiei absorbtiei. Era clar de la bun inceput ca tintele erau greu de atins si ca au fost promise in mod populist", crede insa Cos¬min Dragoi, managing partner al companiei de consultanta pe fonduri europene M27 CED Invest.

De cealalta parte, Dan Barna, director executiv al companiei de consultanta Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro, adauga ca rambursarile sustinute din cadrul Programului Regional se datoreaza stabilitatii la nivel de conducere din cadrul Autoritatii de Management de la Ministerul Dezvoltarii.

"Programul Regional este cel mai performant program dintre toate liniile de finantare ca urmare a stabilitatii pe care o au la nivel de conducere. Fluctuatia la nivelul liderilor a tras alte programe in jos, cum este cazul Programului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Intr-un ton diferit merge insa programul de Mediu, aici este vorba de facturi de milioane sau zeci de milioane de euro rambursate odata si de aceea este normal ca absorbtia sa mearga in trepte"
, explica el.

Banii intrati in aprilie in economie prin liniile de finantare ale programelor pe fonduri europene reprezinta insa aproape 90% din totalul banilor de la UE care au ajuns la Bucuresti in primele trei luni ale anului. Absorbtia este insa cu 100 milioane de euro sub pragul lunar pe care ar trebui sa il indeplineasca autoritatile pentru a atinge pragul de 3 miliarde de euro. Pe baza acestei cifre a fost construit si intreg bugetul de stat pentru anul acesta.

De cealalta parte, in aprilie nu a fost rambursat niciun euro pentru programul de 4,5 miliarde de euro pentru Transport - linie de finantare prin care ar trebui dezvoltata infrastructura rutiera si feroviara de pe piata locala.

Mai mult, niciun euro nu a fost rambursat nici pentru programul pentru Cresterea Competitivitatii Economice - linie prin care companiile deruleaza proiecte de investitii in echipamente sau prin programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Pe total la sfarsitul lunii aprilie absorbtia fondurilor europene a ajuns la 1,43 miliarde de euro, adica 7,4% din totalul banilor pusi la dispozitie de UE in intervalul 2007-2013.

Sursa: www.zf.ro

Vizualizări: 74