Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Saptamana patimilor pentru beneficiarii POSDRU. AM-ul nu are bani sa faca plati!

In sectiunea ”Registrul unic al cererilor de rambursare, de restituire a TVA si al cererilor de prefinantare” a site-ului www.fseromania.ro sta scrisa sentinta data unui numar important de cereri de rambursare procesate deja pe POSDRU, dar pentru care nu exista banii necesari in vederea efectuarii de plati.

Mesajul sec „Indisponibilitate temporara de fonduri” da socotelile beneficiarilor peste cap si pare sa demonstreze previziunile sumbre, dar infirmate cu tarie de autoritati, ca suspendarea platilor pe POSDRU de catre Comisia Europeana ar putea afecta si beneficiarii proiectelor.

Dupa mai putin de doua luni de la intreruperea platilor pe POSDRU, la inceputul lunii aprilie, pe baza progreselor semnificative in functionarea programului constatate de Autoritatea romana de Audit, Comisia a hotarat reluarea platilor. In plus, surse oficiale au declarat pentru www.fonduri-structurale.ro ca AM POSDRU a „iesit” bine si in urma auditului recent facut de expertii Comisiei Europene.

Insa, cum ridicarea sanctiunii de intrerupere a fluxurilor financiare la nivel de program nu a fost una lipsita de conditii impuse autoritatilor romane, blocajul pare sa se fi mutat, acum, la nivelul relatiei AM-beneficiari.

Concret, pentru reluarea platilor, CE a impus retragerea de catre Romania a celor doua cereri de plata transmise Comisiei in decembrie 2011 si februarie 2012 si retransmiterea acestora, cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate, ca o corectie preventiva. Acest fapt a intarziat intrarea unor sume importante in conturile statului, motiv pentru care un numar semnificativ de organizatii cu cereri de plata depuse au acum de asteptat inca o perioada de timp pana sa-si primeasca efectiv banii.

Rezolvarea acestei probleme se afla deja in atentia autoritatilor, urmand ca saptamana viitoare, printr-o Hotarare de Guvern care se afla in acest moment pe circuitul de aprobare, sa fie alocate sume din Trezorerie pentru efectuarea de plati in cadrul POSDRU.

UPDATE: Ministerul Muncii a publicat pe site-ul oficial Proiectul de Hotarare privind alocarea temporara a sumei de 600 milioane lei in scopul asigurarii necesarului de finantare al AM POSDRU, aferent lunilor aprilie, mai si iunie 2012, in vederea efectuarii platilor in cadrul proiectelor, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinantarile.

Cu toate acestea, conform surselor oficiale contactate de www.fonduri-structurale.ro, banii alocati nu vor fi suficienti pentru acoperirea intregului necesar de finantare, sumele de la CE fiind esentiale pentru repunerea completa in miscare a sistemului.

Autoritatile romane s-au mai confruntat si in luna decembrie a anului trecut cu o situatie similara de indisponibilitate de plata in relatia cu beneficiarii, problema fiind rezolvata, insa, destul de repede, tot prin obtinerea unui imprumut din Trezorerie.

Pe langa efectele asupra beneficiarilor, aceste intarzieriei pun presiune si asupra autoritatilor, avand in vedere ca, in aceste conditii, termenul de 45 de zile pentru rambursarea banilor catre beneficiari, asumat in mod public la toate nivelurile administrative, reprezinta, inca, o tinta greu de atins.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 119