Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Incepand cu 1 aprilie, cetatenii pot solicita CE sa ia masuri cu privire la aspectele importante la nivel european

Duminica, 1 aprilie 2012, a avut loc lansarea initiativelor cetatenesti europene, prin care un milion de cetateni din intreaga UE isi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importanta pentru ei, solicitand Comisiei sa ia masuri in acest sens.

Vicepresedintele CE Maroš Šefčovič a afirmat: „Sunt incantat de faptul ca, dupa intreaga activitate intensa depusa si lunga asteptare, europenii vor putea in cele din urma sa lanseze initiative cetatenesti prin solicitarea inregistrarii acestora pe site-ul internet al Comisiei. Personal, astept cu nerabdare ideile propuse de cetateni.
Aceasta actiune reprezinta un avans fara precedent al democratiei participative. Este un instrument puternic, aflat la dispozitia cetatenilor, de stabilire a unui program de lucru. Sper ca initiativele vor incuraja, de asemenea, dezvoltarea unui veritabil „demos” european, in masura in care cetatenii isi unesc eforturile la nivel transfrontalier pentru a dezbate aspecte care sunt importante pentru ei toti.”

Inregistrarea initiativelor este un element pregatitor important in cadrul acestui proces. Este necesar ca solicitarile sa fie depuse de un comitet al cetatenilor, compus din cel putin sapte cetateni UE, care au resedinta in cel putin sapte state membre diferite ale Uniunii.

Odata ce a fost inregistrata cererea, Comitetul are la dispozitie 12 luni pentru colectarea declaratiilor de sustinere necesare din cel putin sapte state membre. Numarul de sustinatori din fiecare stat trebuie sa fie egal cu numarului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv inmultit cu 750. Orice cetatean avand varsta de vot necesara participarii la alegerile pentru Parlamentul European poate sustine o initiativa.

Numarul declaratiilor de sustinere trebuie sa fie certificat de catre autoritatile competente din statele membre. Comisia va avea apoi la dispozitie trei luni pentru a analiza initiativa si a decide cum sa procedeze in privinta acesteia. De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, in care acestia sa poata explica in detaliu problemele ridicate in cadrul initiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-si prezenta initiativa in cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. Comisia va adopta o comunicare in care va explica concluziile sale privind initiativa, actiunile pe care intentioneaza sa le intreprinda, daca este cazul, si motivarea acesteia.

Initiativa cetateneasca europeana a fost introdusa de Tratatul de la Lisabona. Aceasta va permite unui milion de cetateni din cel putin un sfert din statele membre ale UE sa invite Comisia Europeana sa prezinte propuneri de acte juridice in domeniile in care Comisia are competenta de a face acest lucru. Regulamentul privind initiativele cetatenesti europene a fost adoptat la 16 februarie 2011, insa a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2012, la solicitarea statelor membre, care au avut nevoie de timp pentru a institui mecanisme de certificare a declaratiilor de sustinere.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 108