Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat HG-urile care pun in aplicare memorandumurile cu BM si BEI pentru acordarea de asistenta tehnica

Executivul a adoptat, ieri, doua Hotarari care transpun in legislatia romaneasca memorandumurile pe care Guvernul le-a semnat cu Banca Mondiala si cu Banca Europeana de Investitii, in scopul acordarii de asistenta tehnica Romaniei in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, a anuntat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul sedintei de Guvern.

„Obiectul acestor memorandumuri este asigurarea de catre cele doua institutii financiare internationale de expertiza pe doua componente: o expertiza legata de absorbtia actuala pe perioada 2007-2013 a fondurilor structurale si de coeziune si pe de alta parte, pentru pregatirea pentru perioada 2014-2020”, a declarat ministrul, care a amintit ca cerintele vor creste foarte mult in anii urmatori, iar fondurile vor fi mult mai dificil de absorbit in perioada 2014-2020 decat in actuala perioada de programare.

Memorandumurile au fost semnate de catre ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, in data de 26 ianuarie.

Ministrul Leonard Orban a adaugat ca, dupa intrarea in vigoare a celor doua Hotarari de Guvern, ministerele vizate vor incheia acorduri de servicii cu cele doua institutii financiare, pentru fiecare dintre domeniile specifice identificate ca avand nevoie de asistenta in dialogul cu aceste institutii.

Ministrul de resort a dat cateva exemple de domenii in care cele doua institutii vor acorda institutiilor romanesti asistenta.

Banca Mondiala va acorda Romaniei asistenta in ceea ce priveste:

  • modernizarea sistemului cadastral,
  • analiza cadrului legislativ national privind investitiile publice, rationalizarea investitiilor publice,
  • dezvoltarea capacitatii privind analiza economica pentru dezvoltarea de politici publice,
  • sprijin pentru definitivarea strategiei privind schimbarile climatice,
  • dezvoltarea unor strategii pentru dezvoltarea regiunilor sarace si comunitatilor defavorizate,
  • strategii pentru combaterea saraciei si a somajului,
  • studii privind situatia economica si sociala a comunitatii roma.

In ceea ce priveste sprijinul acordat de Banca Europeana de Investitii, ministrul Orban a mentionat protectia mediului, precum si domeniile in care pot fi utilizate instrumente de inginerie financiara. De asemenea, BEI va mai acorda sprijin pentru activitatea de management a AM POS Transport, cat si pentru activitatea Companiei Nationare de Autostrazi si Drumuri din Romania.

„Cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare suntem in negociere si speram ca, nu mai tarziu de luna aprilie, sa putem ajunge la un acord privind asistenta pe care si aceasta institutie financiara internationala ne-o va furniza”, a afirmat Leonard Orban.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 104