Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect POC 1.2.1 - Proiect tehologic inovativ - apel 2 - 2022

Beneficiari eligibili

  • Microîntreprindere
  • Întreprindere Mare
  • IMM
  • Universitate
  • Instituție publică
  • Institut de cercetare
  • Instituție de sănătate
  • Parteneriat public-privat

Obiectiv specific

Acțiunea 1.2.1 - Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD și universități, în scopul inovării de procese și de produse în sectoarele economice care prezintă potențial de creștere

Proiectul tehnologic inovativ din cadrul acțiunii 1.2.1 are ca scop încurajarea investițiilor private în CDI, prin creșterea numărului de întreprinderi care urmăresc introducerea inovării în activitatea proprie prin proiecte care dezvoltă produse şi/sau procese sau tehnologii noi sau substanţial îmbunătăţite, în scopul producţiei şi comercializării, bazate pe cercetare.

Această acțiune se adresează întreprinderilor mici (inclusiv microîntreprinderi), mijlocii sau mari din România cu activitate de cercetare-dezvoltare (CD), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate.

Condiții de eligibilitate

Pentru această acţiune pot solicita finanţare întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare (cod CAEN 72.), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate.

La momentul depunerii cererii de finanțare solicitantul trebuie să fie înregistrat în România sau într-un stat membru al UE.

Propunerile de proiecte se depun de către:

  • un solicitant întreprindere;

sau

  • un solicitant întreprindere, coordonator al proiectului pentru implementarea căruia a fost semnat un parteneriat format dintre o întreprindere și maximum două organizații de cercetare pentru realizarea activităților de dezvoltare experimentală în colaborare efectivă din cadrul proiectului.

În cazul parteneriatului, propunerea de proiect trebuie însoțită de un acord de parteneriat pentru colaborare efectivă în dezvoltare experimentală între liderul de partneneriat (întreprinderea) și partenerii săi.

Parteneri pot fi organizațiile de cercetare.

Organizaţie de cercetare și diseminare a cunoștințelor sau organizație de cercetare înseamnă o entitate (cum ar fi universitățile sau institutele de cercetare, agențiile de transfer de tehnologie, intermediarii pentru inovare, entitățile de cercetare colaborativă fizică sau virtuală, indiferent de statutul său juridic (organizație de drept public sau privat) sau de modalitatea de finanțare, al cărei obiectiv principal este de a efectua în mod independent cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală sau de a disemina la scară largă rezultatele unor astfel de activități prin predare, publicare sau transfer de cunoștințe. În cazul în care entitatea desfășoară și activități economice (ca activități auxiliare), finanțarea, costurile și veniturile activităților economice respective trebuie să fie contabilizate separat. Întreprinderile care pot exercita o influență decisivă asupra unei astfel de entități, de exemplu, în calitate de acționari sau asociați, nu pot beneficia de acces preferențial la rezultatele generate de aceasta (vezi anexa 2.8 Declarația de încadrare în definiția de organizație de cercetare).

Organizațiile de cercetare pot fi:

  • instituţii de învăţământ superior (inclusiv spitalele clinice cu secții clinice universitare definite in Legea nr. 95/2006, republicată, privind reforma în domeniul sănătății. Secţiile clinice universitare sunt secţiile de spital în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, învăţământ medical, cercetare ştiinţifică medicală şi de educaţie medicală continuă. Institutele, centrele medicale şi spitalele de specialitate, care au în componenţă o secţie clinică universitară sunt spitale clinice);
  • instituţii cu activitate principală cercetarea-dezvoltarea (cod CAEN 72.), aşa cum reiese din statut sau din actul juridic de înfiinţare;
  • instituţii cu activitate principală diseminarea la scară largă a rezultatelor unor activități CD prin predare, publicare sau transfer de cunoștințe.

Activități /acțiuni eligibile

Proiectul tehnologic inovativ are ca scop realizarea unei inovări de produs (pentru bunuri şi/sau pentru servicii) sau de proces, inovare bazată pe rezultate de cercetare - dezvoltare.

Specificul proiectului constă în valorificarea unor rezultate de cercetare-dezvoltare sau idei brevetate, ca bază de pornire pentru dezvoltarea acelor procese, produse, tehnologii sau servicii propuse în cadrul proiectului.

Inovarea reprezintă implementarea unui produs (bun sau serviciu) nou sau optimizat în mod semnificativ (inovare de produs) sau implementarea unui proces de producţie nou sau semnificativ îmbunătăţit în cadrul întreprinderii (inovare de proces).

Obiectivul general al proiectului trebuie să menționeze în ce constă inovarea bazată pe cercetare-dezvoltare, precum și obiectivul investiției inițiale pentru inovare în vederea introducerii în producție a rezultatelor obținute din cercetare-dezvoltare, și anume:
- înființarea unei unități noi sau
- extinderea capacității unității existente sau
- diversificarea activității unității prin produse sau tehnologii care nu au fost realizate anterior în unitate sau
- o schimbare fundamentală a procesului general de producție al unității existente.

Tipuri de activități eligibile Beneficiari
Dezvoltare experimentală Întreprinderi cu activitate de CD, dar pentru care activitatea principală nu
este activitate de CD
Organizații de cercetare
Activități de inovare privind obţinerea, validarea și protejarea brevetelor și altor active necorporale IMM-uri cu activitate de CD, dar pentru care activitatea principală nu este activitate de CD
Alte activități de inovare:
- detașarea de personal cu înaltă calificare
- achiziția de servicii de consultanță în domeniul inovării
- achiziția de servicii de sprijinire a inovării
IMM-uri cu activitate de CD, dar pentru care activitatea principală nu este activitate de CD
Inovare de proces și organizațională IMM-uri cu activitate de CD, dar
pentru care activitatea principală nu este activitate de CD

Investiții inițiale pentru inovare în vederea introducerii în producție a rezultatelor obținute din cercetare-dezvoltare.

Pentru această activitate se va acorda o asistenţă financiară nerambursabilă de până la 1.500.000 EUR

Întreprinderi cu activitate de CD, dar pentru care activitatea principală nu este activitate de CD (întreprinderile mari din județul Ilfov trebuie să demonstreze că investițiile inițiale sunt în favoarea unei noi activități economice).

Prezenţa în proiect a activităţilor şi cheltuielilor eligibile de dezvoltare experimentală este obligatorie pentru întreprindere.

Prezenţa în proiect a activităţilor şi cheltuielilor eligibile pentru introducerea în producţie a rezultatelor cercetării (investiții inițiale pentru inovare) este obligatorie. Pentru îndeplinirea acestei condiţii nu se ia în considerare achiziţia de servicii pentru realizarea de analize economice, studii de piaţă, planuri de afaceri.

Valoarea proiectului și a finanțării nerambursabile

Alocarea totală a acestui apel este de 35.993.816 Euro (aproximativ 178.093.802 Lei) din care:

  • pentru localitățile din județul Ilfov, prevăzute la pct.1.9: 8.893.168 Euro (aproximativ 44.002.506 lei);
  • pentru regiuni mai puțin dezvoltate (fără a considera zona ITI Delta Dunării): 24.099.739 Euro (aproximativ 119.243.099 lei);
  • pentru proiectele derulate în teritoriul ITI: 3.000.909 Euro (aproximativ 14.848.198 lei). În măsura în care intervenţiile adresate zonei ITI Delta Dunării nu vor atinge valoarea de 3.000.909 Euro (aproximativ 14.848.198 lei), diferenţa va putea fi alocată pentru celelalte zone din regiunile mai puțin dezvoltate.

Valoarea asistenței financiare nerambursabile acordate unui proiect nu poate depăși 3.000.000 Euro (aproximativ 14.843.700 lei).

Durata de implementare a proiectelor este de maximum 12 de luni, cu posibilitatea de prelungire, fără a depăși data de 31 decembrie 2023.

Valoarea totală a oricărui tip de proiect din cadrul acestei acțiuni (costuri eligibile şi neeligibile) nu poate depăşi echivalentul în lei a 50 milioane euro.

Ajutor de stat:

  • Activităţile realizate de organizaţiile de cercetare partenere se finanţează cu 100% din costurile eligibile.
  • Finanţarea activităților realizate de întreprinderi constituie ajutor de stat de CDI şi se face în conformitate cu prevederile schemei de ajutor de stat “Finanţarea activităților cercetare-dezvoltare şi inovare (CDI) și a investițiilor CDI prin Programul Operaţional Competitivitate”
  • Pentru întreprinderi, cotele de finanţare se calculează ca procent din costurile eligibile din proiect, pe categorii de activităţi şi în funcţie de tipul întreprinderii (mare, mijlocie, mică) și locația de implementare, așa cum este detaliat la pct. E mai jos.

A. Cota de bază de finanţare publică a activităţilor de dezvoltare experimentala, ca procent din cheltuielile eligibile corespunzătoare, este de 25%.

Pentru dezvoltarea experimentală se va acorda la cotele de bază un bonus de 10% pentru întreprinderile mijlocii şi de 20% pentru întreprinderile mici.

Pentru dezvoltarea experimentală se va acorda la cotele de bază un bonus de 15%, din costurile eligibile, dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

  • proiectul implică o colaborare efectivă între o întreprindere și una sau două organizații de cercetare, în cazul în care aceste organizații suportă cel puțin 10% din costurile eligibile ale proiectului și au dreptul de a publica rezultatele cercetărilor proprii;
  • rezultatele proiectului sunt difuzate pe scară largă prin conferințe, prin publicări, prin registre cu acces liber sau prin intermediul unor programe informatice gratuite sau open source.

B. Pentru obţinerea, validarea şi protejarea drepturilor de proprietate industrială și alte activități de inovare pentru IMM-uri (detașarea de personal cu înaltă calificare; achiziția de servicii de consultanță în domeniul inovării; achiziția de servicii de sprijinire a inovării), intensitatea ajutorului nu poate depăşi 50% din costurile eligibile aferente.

C. În cazul ajutoarelor pentru serviciile de consultanță în domeniul inovării și pentru serviciile de sprijinire a inovării, intensitatea ajutorului poate fi majorată până la 100% din costurile eligibile, cu condiția ca valoarea totală a ajutoarelor pentru serviciile de consultanță în domeniul inovării și serviciile de sprijinire a inovării să nu depășească 989.540 lei (echivalentul în lei a 200 000 EUR) per întreprindere, pe durata oricărei perioade de trei ani.

D. Pentru inovare de proces și organizațională pentru IMM-uri, intensitatea ajutorului acordat nu va depăși, per beneficiar 50% din costurile eligibile aferente.

E. Cotele de bază de finanțare a investițiilor inițiale pentru inovare în vederea introducerii în producție a rezultatelor obținute din cercetare-dezvoltare sunt, per beneficiar, următoarele:

  • 50% în regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia;
  • 40% în regiunea Nord-Vest și Centru;
  • 30% în regiunea Vest;
  • 45% pentru următoarele localități din județul Ilfov: Periș, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Balotești, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroești, Pantelimon;
  • 35% pentru următoarele localități din județul Ilfov: Ciorogârla, Domnești, Cornetu, Bragadiru, Dărăști-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra, Berceni, Clinceni.

Cursul de schimb folosit este cursul Inforeuro pentru luna mai 2022 de 1 Euro = 4,9479 Lei.

Pentru detalii suplimentare consultați Ghidul Solicitantului și anexele acestuia.

Cheltuieli eligibile

  • Cheltuieli pentru activităţile de dezvoltare experimentală (toate costurile eligibile sunt alocate unei categorii specifice de dezvoltare):
    • Cheltuieli de personal (cercetători, tehnicieni şi personal auxiliar în măsura în care aceştia sunt implicaţi în proiectul de cercetare);
    • Cheltuieli pentru achiziţia de instrumente şi echipamente (active corporale și obiecte de inventar);
    • Cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale din surse externe în condiții de concurență deplină pentru activități de dezvoltare experimentală;
    • Cheltuieli pentru achiziţia de servicii din surse externe în condiții de concurență deplină;
    • Cheltuieli de amortizare pentru clădiri şi spaţii, în măsura şi pe durata utilizării acestor clădiri şi spaţii pentru activităţile de dezvoltare experimentală;
    • Cheltuieli pentru achiziţia de substanţe, materiale, plante, animale de laborator, consumabile, obiecte de inventar şi alte produse similare necesare desfăşurării activităţilor de dezvoltare experimentală.
  • Cheltuieli pentru activități de inovare (eligibile pentru IMM):
    • Cheltuieli pentru obținerea, validarea și protejarea brevetelor și altor active necorporale (eligibile și pentru organizațiile de cercetare partenere);
    • Cheltuieli pentru detașarea de personal cu înaltă calificare;
    • Cheltuieli pentru achiziționarea de servicii de consultanță în domeniul inovării;
    • Cheltuieli pentru achiziționarea de servicii de sprijinire a inovării;
  • Cheltuieli pentru inovare de proces și organizațională (eligibile pentru IMM):
    • Cheltuieli de personal;
    • Cheltuieli pentru achiziţia de instrumente și echipamente (active corporale și obiecte de inventar);
    • Cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale din surse externe în condiții de concurență deplină;
    • Cheltuieli pentru achiziţia de servicii de cercetare din surse externe în condiții de concurență deplină;
    • Cheltuieli de amortizare pentru clădiri şi spaţii;
    • Cheltuieli pentru achiziţia de materiale, consumabile şi alte produse similare suportate direct ca urmare a activității de inovare de proces și organizațională;
  • Cheltuielile eligibile pentru investiții inițiale pentru inovare sunt cheltuielile pentru achiziția de active corporale de tip instalații, utilaje, echipamente și în active necorporale (cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare), care sunt necesare pentru introducerea în producție a rezultatelor obținute din cercetare-dezvoltare.
  • Cheltuieli indirecte sunt eligibile prin aplicarea unei rate forfetare de 25% din totalul costurilor directe eligibile, fără a lua în considerare costurile eligibile pentru investiții inițiale pentru inovare și exceptând costurile directe eligibile pentru achiziția de servicii. În cazul solicitanților de tip întreprindere rata forfetară se va calcula luând în considerație intensitățile ajutorului pe fiecare activitate eligibilă.

Cheltuieli neeligibile

Nu este disponibilă o listă a cheltuielilor neeligibile.

Criterii de evaluare

Procesul de verificare și evaluare constă în parcurgerea următoarelor etape:

  • etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității solicitantului și a proiectului;
  • etapa de evaluare tehnică și financiară a propunerii de proiect;
  • etapa de selecție a propunerilor de proiect care vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil, în conformitate cu procedura de evaluare și selecție.

Pentru verificarea conformității administrative a propunerii de proiecte este necesară îndeplinirea următoarelor condiții:

  • cererea de finanțare împreună cu documentele însoțitoare au fost încărcate electronic, în conformitate cu prevederile subcap.10.1, după publicarea apelului de propuneri de proiecte, până la termenul limită de depunere precizat în apelul de proiecte;
  • cererea de finanțare este înregistrată de OIC, după închiderea apelului;
  • cererea de finanțare are completate toate câmpurile (unde nu există informații sau nu se aplică se scrie “nu este cazul”);
  • toate documentele însoţitoare solicitate conform cerinţelor şi modelelor precizate în Ghidul solicitantului au fost încărcate în MySMIS.

Criterii de evaluare tehnică și financiară:

  • Relevanţa proiectului pentru inovare - max. 35 p (max. 7 p pe subcriteriu):
    • Caracterul inovator al proiectului şi contribuţia acestuia la dezvoltarea sectorului economic în cauză prin utilizarea de rezultate de cercetare/cunoştinţe tehnice/brevete;
    • Contribuţia proiectului la creşterea competitivităţii întreprinderii;
    • Creşterea nivelului tehnologic al întreprinderii;
    • Dezvoltarea aptitudinilor întreprinderii pentru a utiliza rezultate de CD şi capacitatea de cooperare în domeniul CDI;
    • Posibilitatea creării de noi locuri de muncă în cadrul întreprinderii. Contribuţia la promovarea dezvoltării durabile şi a egalităţii de şanse.
  • Calitate şi maturitate - max. 30 p (max 6 p pe subcriteriu):
    • Viabilitatea financiară a proiectului;
    • Corelarea între activităţile propuse, resursele necesare şi scopul proiectului;
    • Metodologia de implementare a proiectului si riscurile asumate;
    • Coerenţa şi maturitatea proiectului;
    • Capacitatea de implementare a proiectului.
  • Sustenabilitate - max. 30 p (max 6 p pe subcriteriu):
    • Sustenabilitate financiară;
    • Corelarea datelor financiare;
    • Calitatea planului de afaceri;
    • Analiza pieţei susţine cererea pentru produsele, tehnologiile, serviciile rezultate prin implementarea proiectului şi estimarea financiară a veniturilor şi cheltuielilor a fost realizată în concordanţă cu aceasta;
    • Capacitatea întreprinderii de a opera rezultatele proiectului.

Depunerea proiectului

Cererile de finanțare se depun prin intermediul MySMIS2014.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

17 iunie 2022 - 16 iulie 2022

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Programul Operațional Competitivitate

Axa prioritară:

Axa prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 15 mai 2024
Ieri, 14 mai 2024