Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PR SM 1/1.3 A - Ajutor de minimis - microîntrepinderi și întreprinderi mici

Beneficiari eligibili

  • Microîntreprindere
  • IMM

Informații despre apel

Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027

Obiectiv de Politică 1 - O Europă mai competitivă și mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente și a conectivității TIC regionale

Prioritatea P1- O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice

Obiectivul Specific RSO 1.3 - Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive (FEDR)

Operațiunea A - Intensificarea creșterii durabile și a competitivității microîntrepinderilor și întreprinderi mici din regiunea Sud-Muntenia

Apel PR SM/ID/1/1/1.3/A  

 

Acest apel de proiecte se aplică investițiilor realizate în cele șapte județe din regiunea Sud-Muntenia, respectiv: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, de către microîntreprinderile și întreprinderile mici non agricole din mediul rural și din mediul urban, inclusiv din satele aparținătoare acestora.

Obiectivul principal îl reprezintă sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor și întreprinderilor mici care îşi desfăşoară activitatea în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia.

Prezentul apel este coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Sud-Muntenia  (ADR Sud-Muntenia), Călărași, Romania în calitate de Autoritate de Management pentru PRSM (AM PRSM)  www.adrmuntenia.ro

 

Condiții de eligibilitate

 Solicitanții eligibili sunt societăți sau societăți cooperative, înregistrate în scop fiscal (conform  Legii nr. 31/1990 sau Legii nr. 1/2005) din regiunea Sud-Muntenia, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici non agricole (conform Legii nr. 346/2004):

  • microîntreprindere - până la 9 salariați, CA netă/AT de până la 2 mil euro;
  • întreprindere mică - între 10 și 49 de salariați,  CA netă/AT  de până la 10 mil euro;

Solicitanții eligibili trebuie să se încadreze într-una din categoriile de mai sus, la data depunerii cererii de finanțare, cât și la data semnării contractului de finanțare.

Domeniile de activitate

La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN), vizat de investiție, înscris ca obiect de activitate, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

Codurile CAEN eligibile sunt detaliate in  Anexa 15 - Lista-coduri-CAEN din grupele urmatoare 13, 14, 15, 16, 17, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 38, 41, 42, 43, 45, 55, 58, 62, 71, 86, 93, 95.

Locația de implementare

Zona - regiunea Sud-Muntenia, judetele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, mediul rural și  mediul urban (inclusiv din satele aparținătoare acestora).

La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar în regiunea Sud-Muntenia.

În cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru), ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja ca, până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru.

O investiție se poate realiza la două (sau mai multe) locuri de implementare, daca acestea fac parte din acelasi flux de productie sau reprezinta etape ale furnizarii serviciilor in cadrul aceleiasi activitati autorizate (codul CAEN pentru care aplica solicitantul).

Să fi desfășurat activitate pe o perioadă de cel puțin, unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare, cel puțin, începând cu data de 01.01.2022, să nu fi avut activitatea suspendată temporar oricând  în anul 2023 și anul 2022, și a înregistrat profit din exploatare (> 0 lei) în anul fiscal 2022 (respectiv inaintea depunerii cererii de finanțare).

Perioada de realizare a activităţilor proiectului, după semnarea contractului de finanţare, nu depăşeşte data de 31 decembrie 2029.

Alocarea financiară acordată

Pentru acest apel de proiecte alocarea financiară (bugetul) este de 47.058.823,62 euro, din care:

  • 40.000.000,00 euro (FEDR)
  • 7.058.823,62 euro (BS - Buget de Stat)

Valoarea finanţării nerambursabile

Prezentul apel de proiecte se supune regulilor privind ajutorul de minimis, sprijinul se acordă sub formă de finanţare nerambursabilă, de maximum 200.000,00 euro (la nivel de întreprinderi unică pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi).

Valoarea minimă și maximă eligibilă/nerambursabilă a unui proiect

Valoarea minimă eligibilă: 50.000,00 Euro

Valoarea maximă eligibilă: 200.000,00 Euro

* Cursul de schimb valutar InforEuro este cel valabil la data lansării apelului de proiecte, http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/index_en.cfm. si va fi utilizat până la semnarea contractului de finanţare.

Rata de intensitate

Contribuția programului = maximum 90%  (în limita a 200,000 eur)  

Contribuția solicitantului =  minimum 10%  

Bugetul proiectului se corelează  cu devizul general al investiției, în cazul proiectelor care prevăd lucrări, întocmit în conformitate cu prevederile H.G.nr.907/ 2016, cu modificările și completările ulterioare. 

Activități eligibile

Obiectivul principal al apelului îl reprezintă sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor și întreprinderilor mici care îşi desfăşoară activitatea în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, prin  investiții în active corporale și necorporale, care conduc la îmbunătățirea capacităților tehnice, industriale și organizaționale pentru dezvoltarea de produse și servicii:

  • activități specifice updatării tehnologice;
  • activități specifice economiei circulare (ex. revalorificarea materiilor prime, materialelor și produselor, valorificarea deșeurilor și produselor secundare proprii prin simbioză industrială, etc);
  • activități specifice internaționalizării (ex. acces la servicii de intrare pe piețe internaționale/Piața Unică pentru identificare de oportunități de afaceri, parteneri și furnizare de asistență specializată pentru norme și reglementări, participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, investiţii în adaptarea proceselor tehnologice de producţie la sistemele de certificare şi standardizare specifice pieţelor de export, etc.);
  • activități specifice certificării și omologării proceselor și produselor/ serviciilor (inclusi metodologii și proceduri de management și producție);
  • activități de digitalizare a microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, drept activități conexe, ca parte a unui proiect integrat.

Toate aceste activități vor fi finanțate prin investiții în active corporale (includerea în proiect este obligatorie) și necorporale.

Nu sunt eligibile investiții doar în active necorporale.

Nu sunt eligibile proiectele care includ doar investiţii în activități de digitalizare a microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.

Nu sunt eligibile proiectele care propun lucrări pentru care nu este necesară autorizația de construire.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiții, după cum urmează:      

I. Investiții în active corporale

  • lucrări de construire/ extindere/ a spațiilor de producție/ prestare de servicii, inclusiv a utilităților generale aferente investiției (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI);
  • achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru inclusiv montajul, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, respectiv care se regăsesc în subgrupa 2.1. "Echipamente tehnologice (mașini, utilaje şi instalații de lucru)", subgrupa 2.2. "Aparate şi instalații de măsurare, control şi reglare", clasa 2.3.6. "Utilaje şi instalații de transportat şi ridicat" sau grupa 3 "Mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale" – care, conform legii, intră în categoria mijloacelor fixe;
  • achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităților (în limita a 15% din valoarea eligibilă a proiectului); surse regenerabile (alternative) de energie sunt considerate: energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice), energia eoliană, hidroenergia, biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz), energia geotermală.  Nu  sunt eligibile proiecte care includ doar investiții din această categorie.
  • activități specifice economiei circulare (ex. revalorificarea materiilor prime, materialelor și produselor, valorificarea deșeurilor și produselor secundare proprii prin simbioză industrială, etc);
  • activități specifice internaționalizării (ex. acces la servicii de intrare pe piețe internaționale/Piața Unică pentru identificare de oportunități de afaceri, parteneri și furnizare de asistență specializată pentru norme și reglementări, participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, investiţii în adaptarea proceselor tehnologice de producţie la sistemele de certificare şi standardizare specifice pieţelor de export, etc.);
  • activități specifice certificării și omologării proceselor și produselor/ serviciilor (inclusiv metodologii și proceduri de management și producție);
  • activități de digitalizare a microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, drept activități conexe, ca parte a unui proiect integrat.
  • activități de  managementul de proiect pentru obiectivul de investiţii, inclusiv cheltuielile pentru elaborarea cererii de finanțare și a planului de afaceri.
  • activitățile  de auditul financiar de proiect.
  • activitățile obligatorii de comunicare și vizibilitate aferente proiectului.

 

II. Investiții în active necorporale

  • investiții în brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare;
  • investiții în realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/produselor proprii ale solicitantului, pentru crearea unui magazin virtual (e-shop) în care vor fi implementate diferite funcționalități specifice comerțului electronic: publicarea cataloagelor de articole, prețuri şi stocuri, preluarea comenzilor, instrumente de plată electronică;

Este eligibilă taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă potrivit legislației naționale în domeniul fiscal şi nerecuperabilă conform prevederilor art. 64 din Regulamentul (UE) nr. 1060/2021, aferentă cheltuielilor eligibile.

Opțiuni de costuri simplificate - În cadrul prezentului apel de proiecte cheltuielile sunt împărțite în categorii de costuri directe și indirecte (rată forfetară de 5 %).

Pentru fundamentarea costurilor investiției se vor prezenta oferte de preț/ cataloage/ website-uri, orice alte surse verificabile (cel puțin 3 surse).

Sunt considerate neeligibile:

  1. Cheltuielile prevăzute la art. 10 din HG. nr. 873/2022 pentru stabilirea cadrului legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiar în cadrul operațiunilor finanțate în perioada de programare 2021-2027 prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă
  2. achiziţionarea de terenuri şi/sau construcţii; costurile operaţionale, de funcţionare, de testare şi întreţinere;
  3. costuri administrative: costuri de management care nu pot fi asociate producţiei ori vânzării; chiriile şi reparaţii ale imobilizărilor de interes general în administraţie; energie, combustibil şi alte consumuri similare; cheltuieli administrativ-gospodăreşti; alte cheltuieli generale de administraţie; costuri de personal;
  4. cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rate şi dobânzi aferente creditelor;
  5. contribuţia în natură; amortizarea; cheltuielile cu leasingul;
  6. cheltuielile cu achiziţionarea autovehiculelor şi a mijloacelor de transport, aşa cum sunt ele clasificate în subgrupa 2.3 „Mijloace de transport“ menţionată în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, indiferent de domeniul de activitate al solicitantului ori de domeniul de activitate în care se doreşte realizarea investiţiei propuse prin proiect, cu excepţia clasei 2.3.6 „Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat“;
  7. cheltuielile efectuate înainte de data depunerii cererii de finanţare, cu excepţia celor referitoare consultanță; cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică, cu excepția celor prevăzute la subcap 3.6, 3.7.1 și 3.7.2 din devizul general;
  8. cheltuielile efectuate pentru investițiile care propun lucrări pentru care nu este necesară autorizația de construire. 

Criterii de evaluare și selecție

Principalele etape ale procesului de evaluare, selecție și contractare sunt: 

1. Verificarea conformității administrative

Această etapă este complet digitalizată, respectiv este realizată în mod automat prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, pe baza declarației unice generată de sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.

2. Evaluarea tehnică și financiară

Se va realiza în baza grilei de evaluare, care cuprinde  următoarele criterii de evaluare: 

  • Contribuţia proiectului la realizarea RSO 1.3 aferent Priorității 1 din Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027;
  • Capacitatea financiară și operațională a solicitantului
  • Calitatea, maturitatea și sustenabilitatea proiectului
  • Contributia proiectului la neutralitatea climatică – unde e cazul
  • Contributia proiectului la reziliența în fața schimbărilor climatice
  • Respectarea principiilor privind egalitatea de şanse, de gen, nediscriminarea, accesibilitatea și dezvoltarea durabilă
  • Locul de implementare a proiectului conform densității IMM la 1000 locuitori (Teleorman, Ialomița, Calarași și Dâmbovița)
  • Sediul social al solicitantului – in regiune;
  • Complementaritatea cu alte investiții

3. Contractarea proiectelor

Prag de calitate =  50 puncte.

Proiectele care au obtinut un punctaj mai mare sau egal cu punctajul minim de calitate  sunt contractate în ordinea descrescătoare a punctajelor până la acoperirea alocării prezentului apel.

Praguri de excelență:

  • 90 de puncte -  pentru prima lună de depunere a proiectelor;
  • 85 de puncte – pentru cea de-a doua lună a apelului.

Proiectele care îndeplinesc pragurile de excelență stabilite mai sus se vor contracta direct în funcție de data și ora depunerii și în limita alocării financiare a apelului. 

Depunerea proiectelor

Apelul de proiecte tip competitiv, cu termen-limită de depunere.

Cererile de finanțare se depun prin intermediul aplicației SMIS2021/MySMIS2021, sub semnătură electronică extinsă, certificată.

Perioada de depunere: 15 martie 2024 - 14 iunie 2024, ora 12:00.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare activă
Perioadă de depunere proiect:

15 martie 2024 - 14 iunie 2024

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Sud - Muntenia

Axa prioritară:

1. O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță