Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PRNV/2023/132.A.1/1 Parcuri de specializare inteligentă

Beneficiari eligibili

  • Autoritate publică locală
  • Universitate
  • Institut de cercetare

Informații despre apel

Programul Regional NORD-VEST 2021-2027

PRIORITATEA 1: O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice

OBIECTIV SPECIFIC 1.3:  Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive

Acțiunea  b) Sprijinirea ecosistemului antreprenorial regional, încurajarea dezvoltării diferitelor forme specifice de antreprenoriat

Apel de proiecte nr. PRNV/2023/132.A.1/1 Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă

Prin prezentul apel de proiecte, se urmărește crearea și dezvoltarea unor infrastructuri de sprijinire a afacerilor, sub formă de parcuri de specializare inteligentă in regiunea Nord-Vest.

PR NV vizează Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Regiunea N-V) care acoperă un teritoriu de 34.160 km2 (14,3% din suprafața țării) și 2,5 mil. locuitori (13,1% din populația rezidentă a României). Regiunea cuprinde 6 județe (NUTS3) – Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

Parcurile de specializare inteligentă sunt considerate o operațiune strategică în contextul specializării inteligente, deoarece acestea reprezintă o modalitate concretă de a promova și dezvolta sectoarele cheie și domeniile de specializare inteligentă ale regiunii Nord-Vest.

Specializarea inteligentă se referă la concentrarea resurselor și competențelor în domenii specifice, în care regiunea sau zona are un potențial competitiv și poate obține avantaje economice și inovatoare semnificative.

În Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest aceste domenii sunt identificate în cadrul Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (RIS3), după cum urmează: sănătate, cosmetice și suplimente alimentare, agroalimentar, materiale noi, tehnologii de producție avansate și Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

Parcurile de specializare inteligentă vor sprijini și stimula dezvoltarea și inovarea în domeniile identificate mai sus, prin facilitarea colaborării între companii, instituții de învățământ superior și de cercetare, autorități publice locale și alte părți interesate, pentru a crea un ecosistem favorabil inovației și dezvoltării în vederea creșterii competitivității mediului de afaceri.

Prezentul apel este coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (Regiunea N-V) Cluj-Napoca, Romania în calitate de Autoritate de Management pentru PR NV (AM PR NV)  www.regionordvest.ro  www.nord-vest.ro

Condiții de eligibilitate

Forma de constituire a solicitantului / liderului de parteneriat / partenerilor

a) Autoritățile administrației publice locale (UAT), individual sau în parteneriat, respectiv:

  • Județ;
  • Municipiu reședință de județ;
  • Municipiu;
  • Oraș;
  • Comună (cu peste 5000 de locuitori).

b) Parteneriate între:

  • autoritățile publice locale cu institute naționale de cercetare-dezvoltare;
  • autoritățile publice locale cu alte unități și instituții de drept public care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea;

Fondatorii parcului hotărăsc cu privire la modalitatea de administrare a parcului, prin desemnarea unui administrator cu personalitate juridică, sub forma unei:

  • structuri proprii a consiliului local, județean sau a Consiliului General al Municipiului București;
  • societăți constituite conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înființată de către fondatorii parcului;
  • societăți constituite conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea prevederilor legislative din domeniul achizițiilor publice.

La data depunerii cererii de finanțare, este obligatorie prezentarea unei hotărâri prin care să se stabilească modalitatea de administrare a parcului, conform prevederilor OUG 112/2022.

Fondatorul are obligația să înființeze/selecteze o societate sau să înființeze structura proprie de administrare a parcului în maxim 4 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Nu este obligatoriu ca societatea/ structura proprie cu rol în administrarea parcului să fie deja selectată/înființată la momentul depunerii Cererii de finanțare, dar în situația în care aceasta a fost înființată/selectată, proiectul va fi punctat suplimentar conform grilei de evaluare tehnică și financiară.

Liderul de parteneriat trebuie să fie reprezentat în mod obligatoriu de unitatea administrativ teritorială care dispune de drepturile asupra terenului și infrastructurii propuse pentru implementarea proiectului.

În cazul depunerii unei cereri de finanțare în parteneriat, societățile cu rol de administrator al parcului sau organizațiile de cercetare vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă doar prin ajutor de minimis.

Solicitantul eligibili pot depune mai multe cereri de finanțare în acest apel.  

Unitățile administrativ teritoriale care vor aplica în cadrul prezentului apel trebuie să fie localizate în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest într-unul dintre județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj.

Prin excepție partenerii care se încadrează în categoria societăților de administrare ale parcului și cei care se încadrează în categoria institutelor naționale de cercetare-dezvoltare sau alte unități și instituții de drept public care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea, potrivit prevederilor art. 7 din OG nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare, vor înregistra sediul social, punct de lucru, filială etc. în regiunea Nord-Vest, cel târziu la momentul depunerii primei cereri de plată/prefinanțare/rambursare.

Investiția propusă trebuie să fie realizată pe raza administrativ teritorială a solicitantului/liderului de parteneriat eligibil, din Regiunea Nord-Vest, fie în mediul rural, fie în mediul urban.

În cadrul prezentului apel de proiecte se acordă sprijin pentru investiții care includ obligatoriu lucrări care se supun autorizării conform Legii nr. 50/1991 republicată și actualizată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Activitățile eligibile în cadrul prezentului apel sunt acelea care asigură crearea și dezvoltarea parcurilor de specializare inteligentă în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

Parcurile de specializare inteligentă dezvoltate în urma acestui apel trebuie să satisfacă simultan trei nevoi ale IMM-urilor:

  • Nevoia de acces facil la utilități de bază;
  • Nevoia de creare a condițiilor propice pentru clusterizare și inovare;
  • Nevoia de sprijin prin acces la finanțare nerambursabilă, pentru IMM-urile active în domenii de activitate cu valoare adăugată ridicată, conform RIS3 Nord-Vest 2021-2027;

Beneficiarii selectați la finanțare se obligă ca în maxim 6 luni de la data semnării contractului de finanțare vor demara procedura de selecție a IMM-urilor cu care vor semna contracte de concesiune (cu condiție suspensivă), în vederea atribuirii parcelelor de teren din interiorul parcului.

În maxim 6 luni de la semnarea contractului de finanțare, conform art. 46, alin (1) din OUG 112/2022, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarul/fondatorul/administratorul parcului are obligația de a solicita aviz provizoriu de funcționare a parcului de specializare inteligentă. Avizul provizoriu este obligatoriu a fi obținut până la finalizarea perioadei de implementare a proiectului.

Beneficiarul/ fondatorul/ administratorul parcului se angajează să obțină titlul de parc de specializare inteligentă, conform art. 57, alin. 4 din OUG 112/2022, în maxim 2 ani de la data semnării procesului verbal de recepție a lucrărilor de investiții, propuse prin prezentul proiect.

La depunerea Cererii de finanțare, solicitantul/liderul de parteneriat se obligă să depună un număr de minim 5 scrisori de intenție din partea a minim 5 IMM-uri care intenționează să se localizeze în parc, care îndeplinesc cerința de încadrare a propunerii de proiect în domeniile de specializare inteligentă propuse la nivelul parcului de specializare inteligentă și care propun o investiție cu caracter inovator.

Solicitantul/liderul de parteneriat/partenerul va include în Planul de dezvoltare a parcului de specializare inteligentă, respectiv în lista de coduri CAEN admisă pentru rezidenții parcului și Regulamentul de Ordine Interioară doar coduri CAEN eligibile, conform anexei IV.2 la prezentul ghid.

Perioada de implementare a activităților proiectului inclusiv costurile efectuate (suportate și plătite efectiv) este de maximum 36 de luni, și  nu trebuie să depășească data de 31.12.2029. În cazul prezentului apel, conform schemei de ajutor de stat perioada de durabilitate va fi 5 ani de la finalizarea investiției.

INDICATORI  suplimentari specifici

1. Valoarea finanțării nerambursabile aferentă IMM-urilor atrase în parcul de specializare inteligentă – de minim 150% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat;

2. Numărul de IMM-uri atrase în parcul de specializare inteligentă (prin apelului destinat IMM-urilor rezidente) – minim 5 IMM-uri, la finalul perioadei de implementare.

Alocarea financiară și finanțarea acordată

Alocarea prezentului apel de proiecte este de 32.983.385,90 euro (FEDR + BS), din care:

- 28.035.878,00 euro FEDR

- 4.947.507,90 euro cofinanțare națională (BS)

Valoarea totală nerambursabilă a cererii de finanțare se încadrează în următoarele limite minime și maxime:

  • Valoarea minimă eligibilă nerambursabilă: 1.500.000 Euro
  • Valoarea maximă eligibilă nerambursabilă: 8.000.000 Euro

Valoarea finanțării nerambursabile aferentă IMM-urilor va fi maxim 20.000.000 euro, echivalent în lei.

Cursul valutar la care se va calcula încadrarea în respectivele valori minime și maxime este cursul InforEuro din luna iulie 2023 (1 euro = 4.9638 lei).

Rata de cofinanțare

În cadrul prezentului apel activitățile eligibile și cheltuielile aferente acestora pot fi finanțate prin ajutor de stat regional și ajutor de minimis, conform prevederilor schemei de ajutor de stat aplicabilă (sprijin financiar sub formă de grant).

A. Ajutorul de stat regional

Pentru proiectele depuse în cadrul prezentului apel, rata cofinanțării acordate, respectiv rata cofinanțării solicitantului în limita intensității ajutorului de stat regional se stabilește în funcție de locul de implementare a proiectului, astfel:

Județul

Rata de cofinanțare acordată (%)

Rata de cofinanțare solicitant (%)

  Bistrița-Năsăud

  Maramureș

  Satu Mare

  Sălaj

50%

50%

   Bihor

   Cluj

40%

60%

 

În scopul determinării intensității maxime a ajutorului regional, solicitanții sunt asimilati, din punct de vedere al condițiilor de acordare al ajutorului de stat, întreprinderilor mari.

*În cazul proiectelor depuse în parteneriat, rata de co-finanțare se aplică solicitantului/liderului de parteneriat, care face dovada deținerii dreptului real solicitat asupra imobilului ce face obiectul investiției.

B. Ajutor de minimis

Pentru proiectele depuse în cadrul prezentului apel rata de cofinanțare acordată este de 100% din valoarea cheltuielilor finanțabile prin ajutor de minimis, respectiv cofinanțare 0% din partea solicitantului.

*În cazul proiectelor depuse în parteneriat ajutorul de minimis poate fi acordat solicitantului și/sau oricărui membru al parteneriatului. 

Ajutorul de minimis, pentru un proiect poate fi echivalentul în lei a maxim 200.000 Euro la cursul de schimb InforEuro, valabil la data acordării ajutorului și cu respectarea condițiilor de cumul aplicabile.

Activități eligibile

Prin prezentul apel de proiecte, se urmărește crearea și dezvoltarea unor infrastructuri de sprijinire a afacerilor, sub formă de parcuri de specializare inteligentă.

Tipurile de acțiuni sprijinite în cadrul prezentului apel de proiecte sunt următoarele:

  • înființarea și/sau dezvoltarea structurilor de sprijin pentru IMM-uri (pregătirea utilităților și a altor facilități din cadrul parcurilor de specializare inteligentă);
  • sprijin pentru dezvoltarea serviciilor structurilor de sprijin și derularea procesului de selecție a IMM-urilor;

După crearea parcurilor de specializare inteligentă, în cadrul unui apel distinct, IMM-urile rezidente ale parcurilor vor putea solicita sprijin financiar în vederea implementării unor investiții inițiale cu caracter inovator.

Așadar, o primă etapă va avea ca obiect crearea și dezvoltarea infrastructurii, iar a doua etapă va viza acordarea de granturi IMM-urilor rezidente selectate. Aceste etape se vor desfășura prin derularea unor apeluri succesive:

 

  1. apelul derulat în baza prezentului ghid care vizează finanțarea infrastructurii parcurilor de specializare inteligentă;
  2. apelul dedicat rezidenților IMM-uri din domenii de specializare inteligentă, derulat în baza ghidului “132.A.2. Sprijinirea dezvoltării unor investiții inițiale ale unor IMM-uri în cadrul parcurilor de specializare inteligentă” care vor aplica pentru dezvoltarea unor investiții inițiale în cadrul structurii parcului;

În cadrul acestui apel se finanțează numai investiții inițiale privind crearea și dezvoltarea parcurilor de specializare inteligentă. Proiectul trebuie să cuprindă o investiție inițială în active corporale (acestea putând reprezenta lucrări de construire a utilităților generale).

 

Dezvoltarea de parcuri de specializare inteligentă în care se vor desfășura activități de comerț sau depozitare (ex. centre comerciale sau parcuri logistice a căror principală utilitate este depozitarea bunurilor/produselor companiilor ocupante ale parcului) nu este eligibilă pe acest apel. 

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Tipuri de investiții eligibile în acest apel sunt:

A. Activități eligibile obligatorii (finanțate prin ajutor de stat regional)

1. Achiziția și/sau amenajarea terenului necesar creării și dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă:

  • achiziționarea de terenuri;
  • amenajarea terenului (activitățile efectuate la începutul lucrărilor pentru pregătirea amplasamentului);
  • amenajarea terenului pentru protecția mediului (refacerea cadrului natural plantare de copaci, reamenajare spații verzi);
  • activități necesare pentru relocarea/protecția utilităților;

2. Lucrări de racordare exterioară a sistemelor de utilități necesare parcului de specializare inteligentă

3. Construirea infrastructurii rutiere din interiorul parcurilor de specializare inteligentă

4.Construirea/extinderea/reabilitarea/modernizarea drumurilor de acces către parcurile de specializare inteligentă – doar dacă infrastructura de acces este deficitară

5. Crearea/dezvoltarea utilităților de bază din interiorul parcurilor de specializare inteligentă

6. Activități cu achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile/alternative de energie

7. Achiziția de active necorporale (brevete, licențe, know-how, programe informatice, alte drepturi și active similare).

B. Activități finanțate prin ajutor de minimis:

  1. Activități privind proiectarea și asistența tehnică
  2. Activități de informare și publicitate aferente proiectului (obligatoriu)
  3. Activități privind auditul extern al proiectului
  4. Activități legate de procesul de selecție al IMM-urilor care vor deveni rezidente ale parcului
  5. Activități legate de furnizare de servicii specifice în inovare/transfer tehnologic/proprietate intelectuală rezidenților parcului (vor fi prestate cu titlu gratuit rezidenților parcului de specializare inteligentă pe perioada de implementare a proiectului).

Conform art. 64 alin. (1) lit. (c) din Regulamentul (UE) 2021/1.060, taxa pe valoarea adăugată („TVA”) nu este eligibilă pentru o contribuție din fonduri sub formă de granturi în cadrul prezentului apel, cu următoarele excepții:

  • pentru operațiunile al căror cost total este mai mic de 5.000.000 EUR (inclusiv TVA);
  • pentru operațiunile al căror cost total este mai mare de 5.000.000 EUR (inclusiv TVA), în cazul în care TVA-ul nu se recuperează în temeiul legislației naționale privind TVA;

Încadrarea cheltuielilor pe categorii și subcategorii bugetare se regăsește în Matricea de corelare a bugetului proiectului cu devizul general al investiției (Anexa V).

Cheltuieli neeligibile  

Următoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile:

- cheltuielile prevăzute la art. 64 din Regulamentul (UE) 2021/1060;

- cheltuielile aferente operațiunilor care fac obiectul uneia dintre situațiile prevăzute la art. 65 alin. (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2021/1060;

- cheltuielile efectuate în sprijinul relocării potrivit art. 66 din Regulamentul (UE) 2021/1060;

- cheltuielile excluse de la finanțare potrivit art. 7 alin. (1), (4) şi (5) din Regulamentul (UE) 2021/1058;

- cheltuielile excluse de la finanțare potrivit art. 9 din Regulamentul (UE) 2021/1056;

- achiziția de echipamente și autovehicule sau mijloace de transport secondhand;

- amenzi, penalități, cheltuieli de judecată și cheltuieli de arbitraj;

- cheltuielile efectuate peste plafoanele specifice stabilite de autoritățile de management prin ghidul solicitantului, în aplicarea prevederilor art. 2 alin. (1) lit. f);

- cheltuielile excluse de la finanțare de autoritățile de management prin ghidul solicitantului, în aplicarea prevederilor art. 2 alin. (1) lit. f), corespunzător specificului programului și particularităților operațiunilor;

- cheltuielile realizate în cadrul operațiunilor care intră sub incidența prevederilor art. 63 alin. (6) din Regulamentul (UE) 2021/1060, cu excepția situațiilor reglementate la art. 20 alin. (1) lit. b) din același regulament. 

Criterii de evaluare și selecție

Etapele procesului de evaluare, selecție și contractare:

1. Conformitatea administrativă

Verificarea conformității administrative este complet digitalizată, realizată în mod automat prin sistemul informatic mySMIS, pe baza declarației unice generată de sistemul informatic mySMIS.

2. Evaluarea tehnică și financiară

Evaluarea tehnică și financiară se va realiza în baza grilei de evaluare, Anexa II la prezentul ghid.

La încărcarea cererilor de finanțare solicitanții își vor face o autoevaluare a acestora în baza grilelor specifice. Punctajele finale ale proiectelor sunt cele obținute ca urmare a evaluării tehnice și financiare realizată de către comisiile de evaluare.

Proiectul este respins dacă în urma evaluării tehnico-financiare obține un punctaj sub pragul de calitate  de 50 de puncte;

3. Contractarea proiectelor

 În cazul prezentului apel de proiecte pragul de calitate este de 50 de puncte, iar pragul de excelență este de 70 puncte.

Proiectele care conform alocării automate/autoevaluării punctajului din sistemul electronic ating pragul de excelentă de 70 de puncte, vor fi evaluate în funcție de ordinea de depunere și vor fi propuse spre contractare, în limita bugetului alocat pentru apelul de proiecte, cu condiția menținerii punctajului și în urma evaluării tehnico-financiare.

Depunerea proiectelor

Apelul de proiecte este competitiv, cu termen - limită de depunere.

Perioada de depunere a proiectelor

Data și ora pentru începerea depunerii de proiecte 18.08.2023 ora 10:00

Data și ora închiderii apelului de proiecte 14.08.2024 ora 10:00

Cererile de finanțare se depun prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, disponibil la adresa web https://mysmis2021.gov.ro

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană