Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect C3.I1. I1B .Construirea de insule ecologice digitalizate

Beneficiari eligibili

  • Autoritate publică locală
  • Autoritatea publică centrală

Descriere beneficiari eligibili

Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de  municipiu și oraș.

Informații despre apel

Pilonul 1. Tranziția Verde

COMPONENTA C3 MANAGEMENTUL DEȘEURILOR

INVESTIȚIA I1. Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe / comune

SUBINVESTIȚIA I1.B.  CONSTRUIREA DE INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE

APEL PNRR/ 2022/C3/S/I.1.B

Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economie circulară.

Managementul Deșeurilor vizează îmbunătățirea implementării colectării separate, controlului și monitorizării parametrilor de calitate a mediului.

Ghidul de finanțare va asigura faptul că alocarea aferentă investiției I.1.b va fi utilizată pentru realizarea de investiții pentru construirea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere digitalizate), respectând Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative”.

Investiția I.1.b: Construirea de insule ecologice digitalizate

Obiectiv general: Accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.

Obiectiv specific: Dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.

Prezentul apel este coordonat de  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP),  Bvd. Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti.

 

Condiții de eligibilitate

 

a) Investiția propusă trebuie să fie în conformitate cu prevederile cuprinse în planurile județene de gestionare a deșeurilor/Planul Municipal de Gestionare a Deșeurilor pentru București aprobate, în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor menajere, pentru următoarele fracții colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri de metal, deșeuri de sticlă, biodeșeuri, deșeuri reziduale;

b) Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente;

c) În cazul insulelor ecologice subterane, pentru proiectele care include lucrari de construcții-montaj, solicitantul face dovada faptului că imobilul – teren pe care urmează a se realiza investiția - deține dreptul de proprietate publică sau dreptul de administrare a imobilului aflat în proprietate publică, pe o perioadă de 5 (cinci) ani de la data previzionată pentru efectuarea plății finale în cadrul proiectului;

d) În cazul insulelor ecologice supraterane, reprezentantul legal al solicitantului își asumă, prin declarație pe proprie răspundere, că investiția va fi amplasată în zonele de blocuri situate pe raza Unității Administrativ teritoriale beneficiare;

e) Solicitantul face dovada încadrării proiectului în criteriile legale privind distanța de amplasare, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului sănătății nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, cu modificările și completările ulterioare.

f) Perioada de implementare a activităților proiectului nu poate depăși 30.09.2024;

g) Proiectul respectă principiul „Do No Significant Harm” (DNSH);

h) Proiectul respect principiile privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de șanse, de gen, nediscriminarea, accesibilitatea;

i) Solicitantul face dovada capacității de finanțare a proiectului pentru cheltuielile neeligibile;

* Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de solicitant, la momentul depunerii proiectului, contractării, implementării, precum și pe perioada derulării contractului de finanțare, în condițiile stipulate de acesta.

 

Activități eligibile

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.

Solicitantul poate să aleagă doar dintre următoarele tipuri de insule ecologice digitalizate:

Insula Tip 1: Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.

Insula Tip 2: Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare proiectate si fabricate conform standardelor europene in vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: Biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; Rezidual: între 2 mc și 3 mc; Sticlă: între 2 mc și 3 mc; Plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; Hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.

Insula Tip 3: Insulă subterană cu containere individuale, compusă din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: Biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; Rezidual: între 2 mc și 3 mc; Sticlă: între 2 mc și 3 mc; Plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; Hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc;

Structurile tipurilor de insule prezentate mai sus nu pot fi modificate.  Pentru insulele tip 2 și pentru insulele tip 3 sunt necesare autovehicule speciale pentru golirea containerelor. 

Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces. Achiziționarea de cartele suplimentare cade în sarcina beneficiarului.

Insulele ecologice digitalizate supraterane nu necesită lucrări de construcții-montaj.

Insulele ecologice digitalizate subterane necesită lucrări de construcții-montaj, care vor fi realizate de beneficiar din surse proprii.

Achiziția de insule ecologice digitalizate se va realiza centralizat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în baza acordului de asociere de autorități contractante.

Furnizorii de lucrări de execuție vor fi selectați de beneficiari printr-o procedură de achiziție publică, competitivă, transparentă și non-discriminatorie în conformitate cu legislația națională în domeniu.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

 

Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiții, după cum urmează:

  1. Cheltuieli pentru realizarea insulelor ecologice digitalizate
    •  Achiziția de containere digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor în conformitate cu criteriile specifice acestui ghid.
    • Cheltuieli conexe necesare pentru realizarea Eco – insulelor, cheltuieli cu sisteme de protecție anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat;
    • Cheltuieli cu platforma software necesară operării eco – insulelor și administrării datelor;
    • cheltuielile cu proiectare - capitol 3 din conținutul-cadru al devizului general aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare;
    • Probe tehnologice și teste;
    • Alte costuri generale necesare implementării proiectului.
    • Cheltuieli efectuate de solicitanți pentru achiziționarea de eco-insule digitalizate înainte de semnarea contractului de finanțare, dar nu mai devreme de 01 februarie 2020, cu condiția ca acestea să respecte cerințele minime și obligatorii prevăzute la secțiunea 1.3 din ghid, să îndeplinească criteriile de eligibilitate din prezentul ghid, iar digitalizarea acestor eco-insule să se realizeze până la semnarea contractului de finanțare.
  2. Cheltuieli privind informarea și publicitatea. Vor fi respectate prevederile manualului de identitate vizuală (MIV) al PNRR
    • Cheltuieli cu emiterea comunicatelor de presă privind începerea lucrărilor;
    • Cheltuieli cu panourile publicitare provizorii afișate la locul implementării proiectului;
    • Cheltuieli cu panouri/autocolante publicitare permanente afișate după finalizarea proiectului;
    • Cheltuieli ocazionate de campaniile de informare și conștientizare a populației/grupului țintă.

c. Cheltuieli privind punerea in funcțiune a containerelor digitalizate

Costurile generale reprezentând plata arhitecţilor, inginerilor şi consultanţilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate/documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii, a proiectului tehnic, achiziţionarea de licenţe şi patente, pentru pregătirea şi/sau implementarea proiectului, direct legate de investiție, se vor încadra în maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd construcții – montaj, respectiv în maximum 5% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care nu prevăd lucrări de construcții-montaj.

Este eligibilă taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile în condițiile în care aceasta a fost solicitată și nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.

Cheltuieli neeligibile

  • Sumele care vor depăși pragurile menționate la secțiunea 1.5.2. și valoarea TVA aferentă acestora;
  • Amenajarea platformei betonate pe/în care se va amplasa ansamblul de containere digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere;
  • Achizițiile cu activele corporale „second-hand”;
  • Achiziția de mijloace de transport, inclusiv a celor pentru transportul deșeurilor.

Valoarea proiectului și finanțarea acordată

Bugetul alocat programului  (în valoare de 260.064.000 Euro), va fi divizat în funcție de tipul investiției astfel:

  • Insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi: alocare 48.130.000 Euro (aprox. 4.814 insule ecologice digitalizate);
  • Insule supraterane cu containere individuale: alocare: 143.184.000 Euro (aprox. 7.563 insule ecologice digitalizate);
  • Insule subterane cu containere individuale: alocare: 68.750.000 Euro (aprox. 1.375 insule ecologice digitalizate);

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează:

  • Insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi – 10.000 Euro/ insulă, fără TVA;
  • Insule supraterane cu containere individuale – 19.000 Euro/ insulă, fără TVA;
  • Insule subterane cu containere individuale – 50.000 Euro/ insulă, fără TVA; 

 Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat în cadrul Investiției 1, Subinvestițiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii mai 2021 de 1 euro = 4.9195 lei, valabil la data de 31.05.2021. 

Criterii de evaluare

Se va analiza și verifica respectarea criteriilor de conformitate administrativă și de eligibilitate. Verificarea eligibilității va urmări în principal, existența informațiilor în secțiunile din cererea de finanțare și a anexelor, valabilitatea documentelor, precum și respectarea criteriilor de eligibilitate (cele ce trebuie îndeplinite obligatoriu în această etapă).

După finalizarea etapei de verificare a conformității administrative și a eligibilității, solicitantul va fi notificat asupra rezultatului verificării.

Criterii de punctare și selecție

Evaluarea proiectelor se va face după trei criterii majore: 

Codificare Criteriu de selecție Punctaj 
CS1 Capacitatea de generare a deșeurilor în raport cu dimensiunea localității 50
CS1.1 Municipiul București și subdiviziuni ale acestuia 50
CS1.2 Municipii de rang I 45
CS1.3 Municipii de rang II 40
CS1.4 Orașe 35
CS2 Gradul actual scăzut de colectare separată a deșeurilor 40
CS2.1 Sub 15% grad de colectare separată 40
CS2.2 Între 15% și 50% grad de colectare separată 30
CS3 Disponibilitatea instalațiilor existente de tratare a deșeurilor 10
CS3.1 Există instalații de tratare a deșeurilor  10
CS3.2 Nu există instalații de tratare a deșeurilor  0

Punctajul total acordat proiectului reprezintă suma notelor acordate celor 3 criterii, respectiv între 0 și 100 de puncte.

Proiectele cu 80 puncte sau mai mult, vor fi preluate automat pentru verificarea eligibilității și a selecției, inclusiv înainte de închiderea perioadei de depunere.

Criterii de departajare: Pentru proiectele care însumează același punctaj, vor fi prioritizate proiectele pentru care există spațiu amenajat de amplasare a insulelor ecologice digitalizate. Dacă este cazul, se va utiliza ca ultim criteriu de departajare gradul actual scăzut de colectare separată a deșeurilor.

Depunerea proiectelor

Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică de pe site-ul http://pnrr.mmap.ro/ , doar în intervalele de depunere menționate.

Cererile de finanțare depuse prin intermediu aplicației informatice, precum și toate documentele care le însoțesc, se vor transmite in format .pdf, sub semnătură electronică extinsă a reprezentantului legal al beneficiarului.

Acest apel de proiecte este de tip competitiv, pe principiul selecției de proiecte pe bază de punctaj, si se desfasoara in perioada 15 septembrie – 14 noiembrie. Apelul de proiecte este structurat în runde de atragere de Fonduri. Perioada în care pot fi depuse cereri de finanțare pentru Prima rundă este:

  • Data deschidere apel de proiecte: 15.09.2022
  • Data și ora de începere a depunerii de proiecte: 15.09.2022, ora 10.00;
  • Data și ora de închidere a depunerii de proiecte: 14.11.2022, ora 23.59;

Dacă, după prima rundă de atragere de fonduri, rămân fonduri necontractate, acestea vor face obiectul celei de-a doua runde de atragere de Fonduri.

Informaţii detaliate privind accesarea şi derularea măsurilor din cadrul PNRR sunt cuprinse în Ghidul specific condiţii de accesare a fondurilor europene aferente PNRR în cadrul apelului de proiecte PNRR/ 2022/c3/s/i.1.b.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

15 septembrie 2022 - 14 noiembrie 2022

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 3 - Managementul deșeurilor

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 09 mai 2024
Ieri, 08 mai 2024