Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PNRR - Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri

Beneficiari eligibili

  • Microîntreprindere
  • Întreprindere Mare
  • Autoritate publică locală
  • ONG
  • IMM
  • Persoană fizică
  • Instituție publică
  • Persoană fizică autorizată
  • Întreprindere individuală/familială

Obiectiv specific

I1.1.A Sprijin pentru investiții în noi suprafeţe ocupate de păduri

Scopul schemei îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri pretabile pentru împădurire, precum și formelor asociative ale acestora, în vederea împăduririi terenurilor deținute.

Obiectivul schemei îl reprezintă crearea de noi suprafețe împădurite.

Schema vizează înființarea următoarelor tipuri de plantaţii forestiere pe terenuri agricole:
a) trupuri de pădure;
b) perdele forestiere de protecție.

Condiții de eligibilitate

Beneficiar al schemei poate fi orice deținător public sau privat de teren pretabil pentru împădurire, indiferent de mărime, precum și formele asociative ale acestora.

Deținători publici de teren pretabil pentru împădurire:

  • unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, consilii județene) pentru domeniul public deținut de către acestea;
  • alte persoane juridice de drept public, precum și formele asociative ale acestora.

Deținători privați de teren pretabil pentru împădurire:

  • persoanele fizice;
  • persoanele fizice autorizate;
  • întreprinderile individuale;
  • întreprinderile familiale;
  • societățile comerciale;
  • asociațiile și fundațiile;
  • unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, consilii județene pentru domeniul privat deținut de către acestea);
  • alte persoane juridice de drept privat, precum și formele asociative ale acestora.

Nu pot fi eligibile următoarele terenuri:

  • terenurile care fac obiectul unor litigii;
  • terenurile menționate la momentul depunerii cererii de sprijin în programe sau planuri naționale ori locale de amenajare a teritoriului ca deservind un interes public;
  • terenurile agricole cu o valoare naturală ridicată, din categoria pajiștilor naturale permanente, zonelor umede și a altor categorii de terenuri agricole;
  • terenurile incluse în angajamente prin Măsura 8.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022;
  • terenurile cu o suprafață compactă mai mică de 0,5 ha (în cazul trupurilor de pădure) sau mai mică de 0,1 ha (în cazul perdelelor forestiere de protecție).

 

Activități /acțiuni eligibile

Plantațiile care pot fi instalate pe terenurile pretabile pentru împăduriri vor avea compozițiile prevăzute în proiectele tehnice de împădurire, ce au fost avizate în prealabil de către GF.

Proiectele tehnice de împădurire trebuie să fie întocmite de către persoane fizice sau juridice atestate pentru domeniul „proiectare” cu codificarea „5a” în OM nr. 1763/2015 și OM nr. 718/2010 și pentru grupa de lucrări codificată „6g” în atestatele emise în baza OM nr. 1763/2015 sau „7d” în atestatele emise în baza OM nr. 718/2010.

Compoziția de împădurire din cadrul fiecărui proiect tehnic de împădurire se elaborează pe baza condițiilor pedostaționale existente în teren și descrise în proiect, ținând cont de prevederile Normelor tehnice aprobate prin OM nr. 1648/2000 pentru trupurile de pădure, respectiv ale OM 636/2002, în cazul perdelelor forestiere de protecție. Orice situație deosebită, care conduce la identificarea unei soluții tehnice care se abate de la normele tehnice trebuie să prezinte justificări pertinente.

În cadrul compozițiilor de împădurire fundamentate de proiectant, vor fi utilizate doar speciile din lista prevăzută la anexa nr. 3 la ghidul solicitantului.

Compozițiile de împădurire vor cuprinde:

  • una sau două specii principale de bază, care se pretează cel mai bine la condițiile pedostaționale identificate în prezent pe amplasamentul respectiv și la condițiile climatice modelate viitoare;
  • una sau mai multe specii arborescente, considerate de ajutor pentru specia de bază, compatibile între ele și cu specia de bază. Speciile de ajutor pot fi enumerate, urmând ca la execuția plantației să se poată alege dintre acestea cele care pot fi procurate din oferta de pe piață;
  • specii de arbuști, dacă este cazul, pentru stimularea creșterii speciilor arborescente, de bază și de ajutor. Speciile arbustive pot fi enumerate, cu condiția compatibilității lor cu celelalte specii, având în vedere rolul lor secundar în compoziție.

Prin schemă nu sunt eligibile următoarele activități:

  • înființarea de plantații de arbori din specii forestiere cu ciclu scurt de producție;
  • înființarea de plantații de arbori cu creștere rapidă întrebuințați pentru producerea de energie;
  • înființarea de plantații de pomi de Crăciun.

Valoarea proiectului și a finanțării nerambursabile

Alocarea financiară acordată prin PNRR  este de 500.000.000 Euro.
Pentru toate contractele de finanțare aflate încă în derulare la data de 30 iunie 2026, la care au fost efectuate cel puțin lucrările de instalare a plantațiilor, finanțarea va fi continuată cu sume din Fondul pentru Mediu, până la finalizarea lucrărilor prevăzute în proiecte.

Sesiunea va fi de tip apel deschis pentru toți solicitanții eligibili, pe principiul „primul venit, primul servit” în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale.

Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza schemei este de 100% din costurile standard.

Costul standard aferent elaborării proiectului tehnic de împădurire este calculat în baza formulei:

Cost elaborare proiect tehnic de împădurire = VB + S x VM x 2% unde:

VB = costul minim necesar pentru elaborarea unui proiect de împădurire pe suprafaţa minimă admisă – 1700 (euro)

S (ha) = suprafaţa totală solicitată a fi împădurită în baza prezentei scheme

VM (euro) = costul mediu naţional de împădurire a unui hectar de teren pretabil pentru împădurire, aferent lucrărilor de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor – 21.950 (euro)

Pentru detalii suplimentare consultați Ghidul Solicitantului și anexele acestuia.

 

Cheltuieli eligibile

  • costurile standard aferente elaborării proiectului tehnic de împăduriri, care cuprinde și costurile necesare emiterii tuturor avizelor legale;
  • costurile standard aferente împrejmuirii plantației forestiere;
  • costurile standard aferente lucrărilor de înființare a plantației, defalcate pe tipuri de împăduriri (trupuri de pădure sau perdele forestiere de protecție), unități de relief (câmpie, deal, munte) și specii de bază, conform proiectului tehnic. În aceste costuri sunt incluse și lucrările de pregătire a terenului, care se execută anterior plantării;
  • costurile standard aferente lucrărilor de întreținere a plantației, defalcate pe tipuri de împăduriri, unități de relief (câmpie, deal, munte) și specii de bază, acordate anual până la finalizarea perioadei prevăzute a se efectua lucrări. Dacă perioada depășește termenul final de aplicare a schemei, plățile se vor efectua în continuare din fondurile GES ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Perioada în care se efectuează lucrările de întreținere a plantației, precum și tipul lucrărilor necesare sunt stabilite în cadrul proiectului tehnic de împădurire;
  • costurile standard aferente compensațiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor agricole, acordate pentru o perioadă de 12 ani, începând cu anul de înființare a plantației, numai pentru terenurile incluse în blocurile fizice identificate în LPIS (Land Parcel Identification System = Sistemul de identificare a parcelelor agricole);
  • dacă este cazul, costurile pentru refacerea plantației în cazul apariției unui eveniment produs de factori biotici sau abiotici.

Cheltuieli neeligibile

Taxa pe valoare adăugată nu este eligibilă. Excepție face situația în care această taxă nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale. 

 

Criterii de evaluare

Sesiunea va fi de tip apel deschis pentru toți solicitanții eligibili, pe principiul „primul venit, primul servit” în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale.

Depunerea cererilor se va putea efectua într-o sesiune continuă, fără criterii de selecție, pe întreaga perioadă cuprinsă între data de lansare a schemei și până la atingerea țintei PNRR, dar nu mai târziu de data de luna februarie 2026. În cazul în care cererea a fost depusă în anul 2026, este obligatoriu ca încheierea contractului de finanțare să poată fi efectuată până la data de 28 februarie 2026, instalarea plantației să fie finalizată în primăvara anului 2026, iar continuarea finanțării să se efectueze din Fondul pentru Mediu.

Depunerea proiectului

Proiectele se depun pe https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home.

Momentan apelul nu este deschis.

 

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare activă
Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 2 - Păduri și protecția biodiversității

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 09 mai 2024
Ieri, 08 mai 2024