Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cercetarea UE ii ajuta pe piscicultori sa devina mai competitivi

Acvacultura ofera promisiunea de a reduce necesitatea capturarii pestilor salbatici. Cererea mondiala de peste este in crestere, astfel incat numeroase specii sunt amenintate de pescuitul excesiv. Piscicultura (sau acvacultura) reduce presiunea exercitata asupra acestor stocuri, intrucat jumatate din cantitatea de peste consumata la nivel mondial este produsa in prezent in fermele piscicole. Cu toate acestea, sectorul european al acvaculturii, care ofera locuri de munca pentru aproximativ 80 000 de persoane, ar putea deveni mai eficient. Producand mai mult peste intr-un mod sustenabil si ecologic, fermele piscicole ar putea reduce in continuare presiunea asupra stocurilor de pesti salbatici din Europa.
Pentru a le ajuta, proiectul AQUAEXCEL finantat de UE pune in contact cercetatori stiintifici din sectorul acvaculturii din intreaga Europa, cu scopul de a realiza activitati de cercetare ale caror rezultate sa permita sporirea competitivitatii piscicultorilor si consolidarea economiilor comunitatilor costiere.

„Proiectul dezvolta noi metode si instrumente pentru a garanta o cercetare mai rentabila si aplicabila in sectorul acvaculturii” a declarat Marc VANDEPUTTE, coordonator al AQUAEXCEL si cercetator in genetica pestilor la Institut National de la recherche agronomique (INRA) din Franta.

AQUAEXCEL le ofera cercetatorilor din UE si din tarile asociate acces la centre de cercetare si la resurse de calitate in domeniul acvaculturii din intreaga Europa — inclusiv la spatii de testare, la banci de date genomice si la sisteme imagistice. AQUAEXCEL depune, de asemenea, eforturi pentru a reuni cercetatori stiintifici de inalt nivel din tarile UE si din alte tari pentru realizarea de proiecte comune, care sa stimuleze excelenta in cercetare.

De exemplu, unele proiecte au permis testarea posibilitatii de a inlocui faina si uleiul de peste cu alte ingrediente, precum uleiul de alune, faina alimentara din insecte si microalgele. Un alt exemplu: cercetatorii din cadrul proiectului studiaza modul in care pestii consuma nutrientii. Ei incearca sa controleze mai bine continutul de grasime si consistenta carnii pentru a imbunatati calitatea. De asemenea, ei urmaresc reducerea factorilor de productie necesari pentru cresterea pestilor si eliminarea poluarii mediului local.

Activitatile AQUAEXCEL includ armonizarea si standardizarea resurselor de cercetare din intreaga Europa – de exemplu, prin dezvoltarea unor modele de pesti si a unor metode experimentale care sa-i ajute pe cercetatorii stiintifici sa isi coordoneze activitatile de cercetare. Proiectul dezvolta si utilizeaza ceea ce cercetatorii stiintifici numesc linii „izogene” pentru somon, crap, bibanul-de-mare si pastrav. Aceste grupuri identice din punct de vedere genetic, formate dintr-o anumita specie de pesti, le permit cercetatorilor stiintifici sa isi reproduca mai usor experimentele. In cadrul uneia dintre fermele piscicole experimentale ale AQUAEXCEL, gestionate de INRA in apropiere de Brest (Franta), au fost produsi pastravi izogeni. Cercetatorii de la Universitatea Wageningen din Olanda folosesc in prezent acesti pesti izogeni pentru studierea metabolismului.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: “UE considera de mult ca cercetarea in domeniul acvaculturii reprezinta un factor esential pentru dezvoltarea economica a zonelor de coasta si a regiunilor indepartate, precum si o modalitate de a imbunatati calitatea, respectand in acelasi timp bunastarea animalelor si mediul. Vom continua sa investim in acest tip de cercetare si inovare in cadrul noului nostru program Orizont 2020.”

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 94