Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In fiecare an, fonduri de peste 10 mld euro pentru sprijinirea persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca

in contextul luptei impotriva saraciei si excluderii sociale, Comisia doreste sa ii ajute pe cei marginalizati sa-si gaseasca un loc de munca si sa-l pastreze.

Saracia si excluderea sociala sunt o realitate si in Europa, unde fac numeroase victime. in ciuda inregistrarii unei noi cresteri economice in majoritatea statelor membre, cifrele sunt alarmante: saracia ameninta 16% din populatie, un european din cinci locuieste in conditii insalubre, unul din zece traieste intr-o familie in care toti membrii sunt someri, iar peste 15% dintre copii abandoneaza scoala.

Saracia si excluderea sunt inacceptabile intr-o Europa in care solidaritatea este principiu de baza. De aceea, Comisia propune o strategie de incluziune activa, bazata pe urmatoarele trei elemente: ajutor financiar, acces la piata muncii si servicii sociale de calitate.

Incluziunea sociala si prezenta pe piata fortei de munca merg mana in mana. Prin urmare, este necesar ca persoanele care provin din categoriile defavorizate ale populatiei sa fie sprijinite pana in momentul in care obtin un loc de munca, prin intermediul unor ajutoare financiare si servicii sociale si de cautare a unui loc de munca, adaptate situatiei in care se afla. Cu toate acestea, incluziunea sociala nu se limiteaza la obtinerea unui loc de munca, intrucat acesta nu constituie intotdeauna o garantie impotriva saraciei. Ameliorarea calitatii locurilor de munca si garantarea pastrarii acestora sunt alte doua aspecte care trebuie avute in vedere.

Aceasta strategie de incluziune activa se inscrie in continuarea unei consultari lansate in primavara lui 2006 si care intra in cea de-a doua faza. Pana cel tarziu la 28 februarie 2008, partenerii sociali si alte parti interesate isi pot transmite observatiile referitoare la modalitatile de incurajare a incluziunii active a persoanelor marginalizate.

Fondul Social European este unul dintre principalele instrumente financiare care pot sprijini aceasta strategie de incluziune activa - in fiecare an, peste 10 miliarde de euro revin masurilor destinate sa sprijine persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca.

Faceti clic aici pentru a afla mai multe despre actiunea Uniunii Europene in materie de lupta impotriva saraciei si excluderii sociale.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 118