Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dacian Ciolos: Masura in care Romania va atrage fonduri europene depinde de capacitatea de a construi institutii eficiente

Ieri, 17 martie, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a fost prezent la Biblioteca Nationala a Romaniei pentru un dialog despre cetatenia europeana, politica agricola comuna, pregatirea exercitiului financiar urmator si modul in care politicile europene pot fi aduse mai aproape de cetateni si de nevoile acestora.

Evenimentul face parte dintr-o serie de intalniri cu cetatenii, organizate in toate statele membre ale UE, prin care Comisia Europeana actuala isi propune, pe de-o parte, sa evalueze perceptia asupra activitatii CE la final de mandat, iar pe de alta parte consultarea cetatenilor cu privire la asteptarile pe care acestia le au de la institutiile europene, astfel incat propunerile legislative ce vor fi adoptate de urmatoarea Comisie Europeana „sa raspunda cat mai bine la realitatile din teren”, dupa cum a afirmat chiar comisarul Dacian Ciolos.

Acordul de parteneriat: Exista domenii pe care CE a sugerat Romaniei sa mai lucreze

Una din problemele abordate in cadrul dezbaterii si a conferintei de presa a fost transmiterea de catre Romania a Acordului de Parteneriat aferent urmatorului exercitiu financiar. Potrivit comisarului Ciolos, discutiile avute pana acum pe marginea Acordului au fost informale, Comisia insistand „pe calitatea procesului de elaborare a strategiei care va fi negociata in Acordul de Parteneriat, mai degraba decat pe calendar”.

Totodata, comisarul a confirmat faptul ca Romania nu a depasit termenele stabilite pentru transmiterea documentelor. "In saptamanile urmatoare ar urma sa fie trimis textul final. Mai exista inca anumite strategii sectoriale, pe anumite domenii - pe transport, pe competitivitate - pe care Comisia Europeana a sugerat Romaniei sa mai lucreze pentru mai multa consistenta", a adaugat Ciolos.

Comisarul a oferit informatii si privind stadiul pregatirii strategiei in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, mentionand ca a recomandat MADR sa mai lucreze pe document inainte de a-l transmite Comisiei Europene: „Pentru partea de agricultura si eu am insistat la MADR - cand ministerul avea deja strategia pregatita si urma sa o trimita - sa continue cu consultarea publica, sa fie sigur ca asteptarile potentialulor beneficiari se regasesc in text”.

Cum imbunatatim absorbtia?

Masura in care Romania va atrage fondurile europene depinde insa de „capacitatea de a-si construi institutii eficiente”, dupa cum afirma chiar Dacian Ciolos. „Am auzit tot felul de teorii ale conspiratiei: ca nu vrea Comisia Europeana ca Romania sa cheltuie bani sau ca unele state membre contribuitoare nu vor sa dea bani Romaniei. Pot sa va asigur , direct implicat fiind in aceste procese, ca in masura in care institutiile care se ocupa de absorbtia fondurilor europene vor lucra eficient, transparent, in aceasta masura vor veni si fondurile europene”, a subliniat Comisarul.

Nu in ultimul rand, Dacian Ciolos a insistat asupra avantajelor potentiale ale regionalizarii, mentionand ca decizia privind regionalizarea revine in totalitate statului membru, nefiind impusa la nivel european. Comisarul si-a exprimat opinia ca o regionalizare care sa responsabilizeze autoritatile locale poate creste eficienta folosirii fondurilor europene. In acest fel, s-ar realiza o adaptare a finantarilor la specificul regiunilor, la potentialul de productie, tinandu-se cont „de ceea ce asteapta oamenii la nivel local”.

La intalnire au participat circa 300 de persoane, evenimentul fiind urmat de o conferinta de presa. Dezbaterea, programata sa dureze aproximativ doua ore, a fost intrerupta dupa primele 45 de minute din cauza declansarii alarmei de incendiu, care nu a putut fi oprita de institutia gazda. Dialogul cu cetatenii va fi reprogramat pentru inceputul lunii aprilie, toti participantii inregistrati urmand sa primeasca in timp util informatii despre organizarea urmatorului eveniment.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 78