Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania va primi asistenta tehnica de la BERD pentru cresterea ratei de absorbtie si pentru pregatirea perioadei 2014-2020

Romania a mai facut un pas spre rezolvarea problemelor legate de cresterea absorbtiei. Astazi, 21 noiembrie 2012, Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a semnat, la Bucuresti, un acord cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) privind acordarea de asistenta tehnica tarii noastre atat pentru consolidarea capacitatii in perioada financiara actuala, cat si pentru pregatirea cadrulul 2014-2020.

Acordul cu BERD are ca scop cresterea capacitatii administrative pe termen lung si vine ca un sprijin acordat Romaniei in special pe partea de implementare a proiectelor de care vor beneficia atat autoritatile de management ale programelor operationale cat si beneficiarii, in baza unor contracte de servicii. Asistenta tehnica va avea in vedere, in principal, 3 domenii: eficienta energetica, dezvoltarea de servicii si proiecte municipale, precum si exploatarea privata si comerciala a infrastructurii, dar la solicitarea Guvernului serviciile se pot extinde si in alte domenii.

In privinta costurilor expertizei furnizate de BERD, Ministrul Orban a dat asigurari ca nu este vorba de angajamente financiare suplimentare din partea tarii noastre, sumele urmand a fi rambursate din asistenta tehnica cuprinsa in cadrul fondurilor structurale si de coeziune de care beneficiaza Romania, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) si axele prioritare de asistenta tehnica din cadrul Programului Operational Regional (POR) si a Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).

Aceasta intalnire a constituit si un prilej pentru clarificarea informatiilor contradictorii vehiculate in ultimele zile privind gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, precum si privind pozitia Romaniei in negocierile alocarilor financiare pentru 2014-2020.

Astfel, domnul Orban a tinut sa clarifice faptul ca procentul real de absorbtie este 10%. De la acesta valoare vor porni discutiile din urmatoarele zile cu oficialii europeni la Bruxelles privind viitorul cadru financiar.

Intrebat daca oficialii europeni sunt informati cu privire la intentia Romaniei de a-si utiliza dreptul de veto, Orban a afirmat ca la nivel european este cunoscuta pozitia oficialilor romani si el insusi le-a transmis ca este inacceptabila luarea in considerare a ratei de absorbtie din prezent in stabilirea viitoarei alocari financiare.

Iustina Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 107