Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

Fondul pentru modernizare - Extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice - consultare

Beneficiari eligibili Finanțare acordată Perioada de depunere
Operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari 

Intre 5.000.000 euro si 50.000.000 euro 

11. 10.2022, ora 14 - 

 30.06.2024, ora 17

 

Informații despre Apel

Fondul pentru modernizare

3 Modernizarea și construcția de noi tronsoane de infrastructură energetică

3.2 Infrastructura energetică - Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice  

Se vor finanța investiţii în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, inclusiv investiţii în lucrări de întărire a reţelei electrice în amonte de punctul de racordare pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării centralelor de producere a energiei electrice (inclusiv instalații de stocare a energiei electrice), precum şi modernizări de staţii/linii existente care conduc la creşterea capacităţii de distribuție a rețelelor, la reducerea consumului propriu tehnologic, la îmbunătăţirea parametrilor de calitate a energiei distribuite în zonă şi a indicatorilor de performanţă ai serviciului de distribuţie privind continuitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor, la creşterea gradului de siguranță în alimentare.

Prezentul Ghid se referă la extinderea si modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice în scopul reducerii pierderilor în reţea şi realizării în condiţii de siguranţă şi continuitate a serviciilor de DISTRIBUŢIE.

 Principalele rezultate așteptate sunt:

●            km de rețea distribuție energie electrică nouă sau  modernizată:  4.000 km;

●            Creşterea securităţii furnizării energiei prin reducerea numărului de întreruperi;

●            Crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea unor activităţi economice noi, precum şi dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale la standarde europene aplicabile în domeniu;

●            Utilizarea raţională a resurselor energetice prin reducerea pierderilor;

●            Minimizarea impactului negativ asupra mediului;

●            Reducerea costurilor de mentenanţă ale reţelelor de distribuţie;

●            Crearea conditiilor tehnice necesare pentru racordarea statiilor de încarcare electrice.

Beneficiari eligibili sunt Operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari definiți în Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, art. 3, pct. 70.

Coordonator program: Ministerul Energiei prin Direcția Generală Ajutor de Stat și Fonduri Europene, Strada Academiei nr. 39 – 41, sector 1, București, cod poștal 010013

Condiții de eligibilitate

Solicitanţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de natură instituţională, legală şi financiară:

  1. Solicitantul este societate legal constituită în conformitate cu legislaţia națională și are înscrisă activitatea de distribuţie energie electrică.
  2. Se va lua în considerare codul CAEN 3513 al activităţii pentru care solicitantul intenţionează să acceseze fonduri în cadrul domeniului  de investiții 3.2 Infrastructura energetică – Sprijin pentru extinderea și  modernizarea  rețelei de distribuție a energiei electrice.
  3. Solicitantul este operator de distribuție, definit conform legislaţiei naţionale în vigoare (Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare).
  4. Solicitantul nu se încadrează într-una din situaţiile: insolvenţă, în stare de faliment, lichidare, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele general si local, nu face obiectul unui ordin de recuperare neexecutat iar reprezenantul legal, inclusiv membrii echipei de proiect, nu fac subiectul unui conflict de interese.
  5. Solicitantul demonstrează capacitate de management de proiect, prin informații privind existența echipei de proiect/ Unității de Implementare a Proiectului (UIP).
  6. Solicitantul demonstrează capacitate tehnică pentru susținerea activităților proiectului și trebuie să dovedească faptul că deține personal calificat (cel puțin 3 ani experiență în domeniul relevant pentru activitatea pe care o desfășoară). Activitatea de management a proiectului include şi expertiza tehnică necesară unei implementări la un nivel de calitate adecvat.
  7. Solicitantul demonstrează capacitatea financiară pentru implementarea proiectului prin accesul la o linie de credit valabilă pe durata de implementare a proiectului într-o valoare care să dovedească capacitate financiară acceptabilă corelată cu planul de activităţi/ printr-o scrisoare de confort emisă de o instituţie bancară (cele două documente vor fi în valoare minim egală cu sumele aferente cheltuielilor neeligibile) sau prin surse proprii. De asemenea, își va asuma acoperirea sumelor aferente cheltuielilor neeligibile.
  8. Solicitantul a înregistrat profit operațional în unul dintre ultimele trei exerciții financiare încheiate.
  9. Durata de implementare a proiectului nu trebuie să depăşească data de 31.12.2029.
  10. Rețelele de distribuție în cadrul cărora se realizează investiţia sunt supuse în integralitate reglementării tarifelor și accesului în conformitate cu legislația referitoare la piața internă a energiei.
  11. Proiectul respectă reglementările naţionale şi comunitare privind eligibilitatea cheltuielilor, promovarea egalităţii de şanse şi politica nediscriminatorie, cerinţele pentru asigurarea accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi; dezvoltarea durabilă, tehnologia informaţiei; achiziţiile publice; informare şi publicitate; precum şi orice alte prevederi legale aplicabile Fondului pentru modernizare dupa caz.
  12. Privind principiul dezvoltării durabile se va detalia aspectele legate de impactul pozitiv al implementării de echipamente de monitorizare a consumului de energie asupra celorlalte aspecte de mediu. Proiectul va promova dezvoltarea durabilă, în primul rând, prin finanţare unor activităţi orientate direct spre susţinerea acesteia, urmărind în principal protecţia mediului, utilizarea eficientă a resurselor, atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, rezistenţa în faţa dezastrelor, prevenirea şi gestionarea riscurilor,
  13. Studiul de fezabilitate se va elabora conform prevederilor HG nr. 907/2016 și va avea la bază necesitatea dezvoltării proiectului şi caracteristicilor tehnice, comparând soluţiile alternative mai detaliate în vederea asigurării alegerii soluţiilor celor mai eficiente din punct de vedere al costurilor.
  14. Pentru a evalua viabilitatea financiară și economică a proiectelor de investiții depuse în cadrul acestui apel, aplicațiile de finanțare vor trebui să fie însoțite de analiza cost beneficiu, elaborată în conformitate cu cerințele Ghidului privind Analiza Cost Beneficiu a proiectelor de investiții, întocmit de Comisia Europeană.
  15. În cazul proiectelor care vizează obiective de investiție noi şi extindere asupra unor imobile, se va proba dreptul de proprietate/concesiune/folosință al operatorului asupra imobilelor, sunt libere de orice sarcini sau interdicții, nu fac obiectul unor litigii în curs de soluţionare sau revendicări.
  16. În caz de drept de folosință acesta va cuprinde o perioadă de minim 5 ani de la data previzionată pentru efectuarea plății finale în cadrul proiectului.
  17. O cerere de finanțare poate cuprinde mai multe subproiecte vizând intervenții asupra rețelei de distribuție în locații diferite.
  18. Contractele de finanţare reprezintă contracte de adeziune, cu clauze prestabilite ce nu pot face obiectul negocierilor dintre părţi.

Bugetul alocat

Alocarea indicativă pentru apelul de proiecte lansat

 Bugetul alocat apelului de proiecte este de 1.103.442.829 euro prin Decizia COM nr. MF 2022-1 RO 0-017/23.05.2022 totalul aprobat pentru anul 2022 este în valoare de 100.000.000 euro.

 

Valoarea minimă şi maximă a proiectului, rata de cofinanţare

Sprijinul public estimat din partea Fondului pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile.

Valoare minimă 5.000.000 euro fără TVA

Valoare maximă 50.000.000 euro fără TVA

Activităti finanțate

Sunt eligibile următoarele activităţi:

1. Modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică cu o tensiune nominală de până la 110 kV inclusiv:

a. Modernizarea liniilor electrice aeriene [LEA] şi a liniilor electrice subterane [LES] de 110 kV, medie tensiune [MT] și joasă tensiune [JT] și trecerea la tensiunea de 20 kV a rețelelor existente de 10 kV și 6 kV;

b. Înlocuire linii electrice Aeriene cu Linii Electrice Subterane, în special în zonele urbane;

c. Modernizarea reţelelor electrice de JT, modernizarea/securizarea branşamentelor cu scoaterea la limita de proprietate a grupurilor de măsurare a energiei electrice;

d. Implementarea pe scară largă a conceptului distribuţiei energiei electrice în medie tensiune, prin introducerea MT cât mai aproape de consumatori, în scopul reducerii lungimii liniilor de Joasă Tensiune [JT];

e. Modernizarea staţiilor electrice (inclusiv crearea de celule noi în staţii de transformare), posturilor de transformare şi punctelor de alimentare existente, precum și modenizarea/securizarea branșamentelor, prin înlocuirea parţială/totală a echipamentelor/instalațiilor indispensabile (inclusiv crearea de celule noi în staţii de transformare) pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță, securitate și eficiență a rețelelor de distribuție;

f. Realizarea/modernizarea sistemelor de protecție, monitorizare și control (inclusiv dezvoltarea sistemului de automatizare a distribuţiei energiei electrice şi integrarea în SCADA);

g. Echipamente, servicii (inclusiv software) și lucrări aferente rețelelor inteligente.

 

2. Extinderea reţelelor de distribuţie energie electrică cu o tensiune nominală de până la 110 kV inclusiv:

a) Realizarea de noi linii electrice/staţii electrice/posturi de transformare/puncte de alimentare pentru mărirea capacităţii de distribuţie a energiei electrice (prevăzute cu sisteme de protecție, monitorizare și control).

 

3. Modernizarea rețelei electrice în amonte de punctul de racordare:

a) Realizarea de lucrări de întărire a reţelei electrice, respectiv lucrări în instalaţiile operatorului de reţea, necesare pentru asigurarea condiţiilor tehnice în vederea evacuării sau consumului puterii suplimentare aprobate pentru racordarea utilizatorilor, la parametrii calitativi corespunzători normelor în vigoare.

Prin “lucrări de întărire a reţelei electrice - lucrări în instalaţiile operatorului de reţea, necesare pentru asigurarea condiţiilor tehnice în vederea evacuării sau consumului puterii existente sau suplimentare aprobate pentru racordare utilizatorilor, la parametrii calitativi corespunzători normelor în vigoare”, se înțeleg lucrări, în rețeaua de distribuție (stații de transformare, posturi de transformare, LEA, LES, etc.) necesare asigurării continuității serviciului de distribuție a energiei electrice, luând în calcul scenariile de consum din bazele de date CNTEE Transelectrica SA pe termen mediu și lung.  

Proiectele propuse vor viza lucrări de întărire a reţelei electrice în amonte de punctul de racordare pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării centralelor de producere a energiei electrice.

4. Digitalizarea retelelor de distributie energie electrica prin colectarea si intretinerea tuturor datelor necesare modelarii tehnice si georeferențiale ale elementelor de retea

Aceasta contribuie fundamental la implementarea conceptului de retea inteligenta de distribuție energie electrica, creșterea capacității de integrare a unor noi forme de producție, stocare și consum și facilitarea unor noi modele de afaceri și structuri de piață.

5. Alte activităţi / echipamente decât cele de mai sus

Pot fi considerate eligibile numai dacă solicitantul dovedeşte faptul că sunt absolut necesare, în conformitate cu domeniul  de investiții 3.2-Infrastructura energetică - Sprijin pentru extinderea și modernizarea  rețelei de distribuție a energiei electrice. 

 

6. Activități cu caracter general:

- Managementul de proiect (inclusiv consultanța în elaborarea cererii de finanțare), ca parte integrantă a proiectelor, limitat la maximum 0,3% din valoarea eligibilă a proiectului (la cursul InforEuro din luna anterioară depunerii cererii de finanțare);

- Auditul financiar.

Nu pot fi finanţate proiectele care reprezintă, în fapt, simple investiţii de înlocuire sau reabilitare a unor active fixe existente.

Nu se vor finanța lucrări pentru realizarea instalației de racordare,respectiv a instalațiilor cuprinse între punctul de delimitare si tabloul de distributie al consumatorului.

În scopul asigurării unei identităţi vizuale armonioase şi pentru respectarea unitară a regulilor privind vizibilitatea, beneficiarii vor trebui să aplice cel puţin măsurile minime obligatorii din cadrul Fondului pentru modernizare. 

Categorii de cheltuieli eligibile/neeligibile

Cheltuielile eligibile sunt incadrate in urmatoarele categorii (conform Anexa 4. Ghidul solicitantului Domeniul de investiții 3.2)

Cheltuieli aferente managementului de proiect

  • cheltuieli salariale cu echipa de management proiect
  • cheltuieli cu servicii de management proiect (inclusiv consultanta in elaborarea cererii de finantare)

Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului

  • cheltuieli pentru amenajarea terenului
  • cheltuieli cu amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială

Cheltuieli cu auditul achiziționat de beneficiar pentru proiect

Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului

Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică

Cheltuieli pentru investiția de bază

  • cheltuieli pentru construcții și instalații
  • cheltuieli cu dotările (utilaje, echipamente cu și fără montaj, dotări)
  • cheltuieli cu active necorporale

Cheltuieli cu organizarea de șantier

Cheltuieli diverse și neprevăzute

Cheltuieli pentru probe tehnologice și teste și predare la beneficiar

Managementul de proiect, ca parte integrantă a proiectelor și limitat la maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 20.000 euro (la cursul InforEuro din luna anterioară depunerii cererii de finanțare);

 

Cheltuielile neeligibile în cadrul acestei operaţiuni sunt următoarele (enumerarea nefiind exhaustivă):

a) Cheltuieli aferente contribuției în natură

b) Comisioane aferente creditelor

c) Costul creditului

d) Cheltuieli cu asigurarea pe timpul operării

e) Cheltuieli cu amortizarea

f) Dobânzile aferente cheltuielilor de leasing,

g) Cheltuieli cu închirierea, altele decât cele prevăzute la cheltuielile generale de administrație

h) Cheltuieli cu achiziția de mijloace de transport pentru echipa de management a proiectului

i) Cheltuieli pentru achiziția de echipamente second-hand

j) Cheltuieli cu amenzi, penalități, cheltuieli de judecată și de arbitraj

k) Cheltuieli generale de administrație

l) Cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe

m) Costurile pentru operarea obiectivelor de investiţii

n) Cheltuielile efectuate pentru obiective de investiţii executate în regie proprie

o) TVA

p) cheltuieli salariale, cu excepția cheltuielilor de stimulare a personalului UIP

Criterii de evaluare și selecție

Verificarea administrativă și a eligibilității cererilor de finanțare va presupune următoarele aspecte:

  • verificarea conformităţii administrative
  • verificarea eligibilităţii
  • evaluarea tehnică şi financiară

Pentru verificarea conformităţii administrative şi eligibilității a cererii de finanţare se utilizează un sistem de evaluare de tip DA/NU.

Evaluarea proiectelor din punct de vedere tehnico-financiar se face după trei criterii majore:

▪ Criteriul 1-Relevanţa şi oportunitatea proiectului – maxim 40 puncte

▪ Criteriul 2- Maturitatea şi calitatea pregătirii proiectului – maxim 40 puncte

▪ Criteriul 3- Sustenabilitatea proiectului – maxim 20 puncte

Fiecare criteriu este împărţit în subcriterii punctate corespunzător. Punctajul pe fiecare criteriu în parte se calculează prin însumarea punctajelor acordate tuturor subcriteriilor care îl compun.

Punctajul total acordat proiectului reprezintă suma punctajelor acordate celor 3 criterii, respectiv între 0 – 100.

Punctajul minim pentru fiecare criteriu este după cum urmează:

▪ Relevanţa și oportunitatea proiectului - 15 puncte

▪ Maturitatea și calitatea pregătirii proiectului – 25 puncte

▪ Sustenabilitatea proiectului – 10 puncte

Pragul de calitate pe care fiecare proiect trebuie să îl întrunească pentru acordarea finanțării nerambursabile este minim 50 de puncte.

Evaluarea se va face conform Grilei de verificare şi evaluare (Anexa  2 si 3 la prezentul ghid).

Depunerea proiectului

Apelul de proiecte lansat prin prezentul ghid este apel de proiecte necompetitiv, cu termen limită de depunere, corelat cu cadrul de performanță al Fondului pentru modernizare.

Prezentul apel se află în consultare publică timp de 10 zile calendaristice începând cu data de 12.10.2022.

Calendar estimativ

Data deschidere apel de proiecte: 11.10.2022

Data şi ora începere depunere de proiecte: 11.10.2022, ora 14

Data şi ora închidere depunere de proiecte: 30.06.2024, ora 17

 

Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi transmise la adresa de e-mail: fonduri.europene@energie.gov.ro  

Proiectele se vor depune prin platforma electronică dedicată FM cu toate anexele solicitate prin prezentul ghid. Ministerul Energiei.

Vizualizări: 781