Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Va fi revizuit Ghidul de prevenire a neregulilor pe componenta indicatorilor de conditii artificiale in accesarea fondurilor

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a initiat in cursul saptamanii trecute o serie de consultari ample pe tema conditiilor artificiale, precum si a procedurilor interne de lucru ale AFIR.

Primele consultari au avut loc in data de 10 si 11 februarie, la sediul Agentiei, unde au fost invitati parteneri publici implicati in accesarea si implementarea fondurilor europene nerambursabile destinate agriculturii si dezvoltarii mediului rural. Astfel, la discutii au participat reprezentantii societatilor de consultanta si reprezentanti ai patronatelor/ asociatiilor de profil din Romania (ACRAFE, AMCOR, LAPAR si PRO AGRO). Dezbaterile vor continua si saptamana aceasta cu alti parteneri.

Scopul consultarilor il reprezinta identificarea corecta a indicatorilor de conditii artificiale, precum si a posibilitatilor de relaxare sau chiar eliminare a unor indicatori care pot fi considerati irelevanti sau cu relevanta scazuta (relatii sociale – grade de rudenie, aceleasi societati de consultanta, inexistenta unui gard intre doua exploatatii alaturate etc.).

„Am initiat si sustin aceste intalniri pentru a identifica solutii concrete care pot fi aplicate pentru a simplifica accesarea fondurilor nerambursabile pentru agricultura si dezvoltare rurala si, mai mult, pentru a elimina acele conditii sau prevederi care nu sunt relevante sau care duc la birocratizare excesiva a sistemului. Trebuie sa actionam rapid pentru a evita descurajarea fermierilor in a accesa fondurile europene sau sa ajungem sa punem in pericol investitii viabile dezvoltate in mediul rural de catre fermieri sau antreprenori. Nu ne vom opri doar la discutii, ci vom analiza foarte atent toate propunerile si le vom prelua in procedurile de lucru ale AFIR, dupa aprobarea si agrearea acestora de catre toti factorii implicati”, a declarat Andras Szakal, director general al AFIR.

In cadrul intalnirilor realizate pana acum, s-au desprins o serie de propuneri ce vor intra in etapa de analiza, de identificare a modalitatii de preluare in procedurile de lucru ale AFIR si, ulterior, de aprobare de catre forurile superioare si in acord cu institutiile publice nationale si europene implicate in procesul de verificare si control al fondurilor europene acordate prin PNDR. Astfel, reprezentantii asociatiilor si societatilor de consultanta au inaintat propunerea de a stabili un set special de indicatori care sa se analizeze la momentul depunerii si evaluarii Cererii de Finantare, astfel incat sa se depisteze existenta conditiilor artificiale inainte de momentul demararii implementarii proiectului.

De asemenea, a reiesit necesitatea unei intalniri cu reprezentatii Comisiei Europene pentru clarificarea si stabilirea unor indicatori clari, care sa fie instrumentati si aplicati in mod unitar de catre beneficiari, AFIR si institutiile sau organismele de control de la nivel european si national. In acest sens, este de dorit o clasificare clara a indicatorilor care semnaleaza cazuri potentiale de conditii artificiale in doua categorii distincte: indicatori cu relevanta mica/ medie si indicatori cu relevanta ridicata. Ulterior stabilirii indicatorilor si incadrarii acestora, se pot concepe prevederi procedurale prin care sa se stabileasca faptul ca nu poate exista suspiciunea de creare de conditii artificiale in absenta a cel putin unui indicator din ce-a de-a doua categorie – relevanta ridicata.

In urma consultarilor cu partenerii sociali, AFIR va publica varianta revizuita a Ghidului de nereguli, document ce va oferi un sprijin concret atat beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile, cat si celor interesati sa obtina corect si legal finantare pentru proiecte de dezvoltare rurala.

Sursa: AFIR

Vizualizări: 150