Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mobilizarea potentialului inovator in favoarea cresterii economice: comisarul Hahn invita regiunile UE la actiune

Imbunatatirea competitivitatii regiunilor UE prin investitii si planificarea strategica la nivelul UE  a fost de subliniata de Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala. In discursul sau din cadrul conferintei „Regiunile ca noi motoare de crestere prin specializare inteligenta” de la Bruxelles, comisarul Hahn indeamna regiunile sa-si identifice principalele atuuri si sa-si concentreze resursele asupra acestora, pentru a-si consolida avantajul concurential. Evenimentul la nivel inalt, organizat de Directia Generala Politica Regionala si Urbana a Comisiei si de regiunea Flandra, trece in revista modul in care asa-numitele strategii de „specializare inteligenta” inregistreaza progrese in tarile si regiunile Europei. Aceste strategii reprezinta un element de baza in cadrul noii politici de coeziune a UE, precum si o conditie prealabila pentru utilizarea investitiilor accesibile prin Fondul european de dezvoltare regionala.

Inaintea intrunirii, Comisarul Hahn a declarat: „Regiunile europene trebuie sa-si gaseasca urgent un loc mai sus pe scara inovarii. Este nevoie de identificarea, dezvoltarea si exploatarea atuurilor regionale, pentru a se putea realiza investitii mai inteligente si mai bine orientate, cu valoare adaugata mai mare si cu impact mai puternic. Acest lucru ne va permite sa realizam mai mult cu mai putine resurse si sa activam potentialul inovator al fiecarei regiuni din Europa”.

El a adaugat: „Strategiile de specializare inteligenta ar trebui elaborate impreuna cu sectorul privat, cercetatorii si comunitatea de inovare. Numai asa putem raspunde nevoilor economiei reale, ale intreprinderilor si ale oamenilor care stau in spatele acestora. Strategiile existente, precum concentrarea asupra „cresterii albastre” in Insulele Canare, strategia de inovare in domeniul ingrijirii sanatatii in Flandra sau modernizarea industriei italiene a incaltamintei in regiunea Marche din Italia sunt exemple de succes pentru modul in care regiunile, unindu-si fortele cu diferite parti interesate, pot genera crestere comuna si pot atinge obiective de inovare”.

Kris Peeters, prim-ministrul Guvernului Flandrei, a declarat: „Trebuie sa ne maximizam potentialul de crestere industriala prin colaborare si printr-o utilizare inteligenta a avantajelor complementare. Aceasta ambitie ar trebui sa fie impartasita de liderii politici ai tuturor regiunilor care doresc sa-si pastreze si sa-si consolideze industria. De aceea, cred cu tarie in valoarea adaugata imensa a «Initiativei de avangarda pentru crestere prin specializare inteligenta» lansata de 10 regiuni industriale europene de frunte. Prin aceasta initiativa, subliniem ca regiunile trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru modelarea si consolidarea politicii europene”.

Dezbaterea vine intr-un moment crucial, dat fiind ca propunerile privind noua politica de coeziune 2014-2020 au intrat in faza finala. Introducerea de conditii care trebuie indeplinite inainte de a putea cheltui fondurile este esentiala pentru noua politica reformata. Una dintre conditiile respective este elaborarea unei „strategii de specializare inteligenta” clare si bine proiectate in domeniul cercetarii si inovarii. Aceasta conditie ar trebui sa ghideze modul in care sunt utilizate fondurile pentru investitii in urmatorii 7 ani si sa garanteze atingerea unor obiective clare.

Presedintele Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, va tine discursul principal la acest eveniment. Pe langa comisarul Hahn, se vor mai adresa participantilor la conferinta dna Danuta Hübner, presedinta Comisiei pentru dezvoltare regionala din cadrul Parlamentului European, si dl Kris Peeters, prim-ministrul Flandrei. Adresandu-se cu precadere decidentilor politici, cercetatorilor si sectorului industrial din domeniile cercetarii, inovarii si dezvoltarii regionale, ideea adunarii este sa exploreze posibilitatile de cooperare transfrontaliera si sinergiile dintre strategiile existente.

Comisia subliniaza, de asemenea, complementaritatea dintre finantarea politicii de coeziune si finantarea UE pentru cercetare in oferirea de fonduri pentru stimularea inovarii la nivelul regiunilor. Noul program pentru cercetare si inovare, Orizont 2020, va sprijini infratirea dintre institutele noi si cele avansate, crearea de echipe in vederea crearii de centre de excelenta, schimburile de personal, de consiliere de specialitate si de asistenta, precum si noile „catedre SEC”, menite sa atraga oameni de stiinta de valoare.

Context

Strategiile de specializare inteligenta sunt menite sa ajute regiunile sa-si valorifice pe deplin potentialul inovator, concentrand resursele acestora asupra unui numar limitat de prioritati de crestere inteligenta, cu avantaje concurentiale. Obligatia de a elabora o strategie de specializare inteligenta a fost anuntata in 2010, ca parte a initiativei emblematice „O Uniune a inovarii” din cadrul Agendei Europa 2020 pentru crestere economica. Comisia a infiintat in 2011 o Platforma pentru specializarea inteligenta, pentru a sprijini statele membre si regiunile care tocmai isi elaboreaza o strategie de specializare inteligenta (RIS3). Platforma cuprinde la ora actuala 140 de regiuni inregistrate, din 13 state membre.

Aspecte esentiale ale unei strategii de specializare inteligenta:

  • este elaborata printr-un proces de „descoperire antreprenoriala”, care sa implice in mod activ intreprinderile, cercetarea, educatia, comunitatea de inovare si organismele publice relevante, intr-un mod structurat;
  • permite obtinerea de fonduri locale, regionale, nationale si la nivelul UE, precum si de investitii din partea sectorului privat;
  • permite tuturor regiunilor sa-si gaseasca un loc in economia globala a cunoasterii;
  • priveste spre exterior si incurajeaza internationalizarea;
  • construieste sinergii intre diferitele politici si instrumente de finantare Orizont 2020

Sursa:Reprezentanta Comsiei Europene

Vizualizări: 107