Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Executivul a aprobat inceperea negocierilor cu Comisia Europeana privind Programul Operational URBACT II

Miercuri, 20 iunie, in cadrul sedintei de guvern, Executivul si-a dat acordul pentru inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana privind participarea Romaniei la Programul Operational de Cooperare Teritoriala URBACT II.

URBACT II este un program de cooperare teritoriala europeana care creeaza premisele schimbului de experienta si cunoastere intre orasele europene, in domeniul dezvoltarii urbane durabile si care se realizeaza in cadrul unor retele europene de cooperare intre institutiile relevante in domeniu, de la nivel local, regional si central. Activitatile din acest program sunt finantate din Fonduri Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala) si co-finantare nationala, fiind activitati de cooperare interregionala, in cadrul Obiectivului de Cooperare Teritoriala Europeana al Politicii UE de Coeziune.

PO URBACT II poate sprijini pregatirea proiectelor dezvoltate in cadrul programelor nationale (Programe Operationale Sectoriale si Programul Operational Regional).

Axele prioritare ale programului sunt: Orase, promotoare ale cresterii economice si ocuparii fortei de munca (prin masuri precum: promovarea antreprenoriatului, imbunatatirea inovarii si economiei cunoasterii, ocuparea fortei de munca si capitalul uman), Orase Atractive si Unite (prin masuri precum: dezvoltarea integrata a zonelor degradate sau in curs de degradare, integrarea sociala; aspectele legate de mediu; guvernanta si planificarea urbana) si Asistenta tehnica (care asigura managementul si implementarea programului).

Partenere in Programul URBACT II sunt cele 27 state membre ale Uniunii Europene, precum si 2 state cu statut special: Norvegia si Elvetia.

Bugetul total al Programului URBACT II se ridica la 67,818 milioane de euro, din care co-finantarea din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) reprezinta 78,62%.

Obtinerea de fonduri va avea loc in urma unor apeluri publice (licitatii) de propuneri de proiecte, la care aplicantii din Romania vor participa ca parteneri in proiecte comune sau ca Parteneri lideri de proiecte, avand, astfel, ca principale responsabilitati realizarea parteneriatului acelui proiect, dezvoltarea si implementarea proiectului.

Participarea la program este deschisa organismelor publice sau echivalente (ex: Orase -municipalitati si conglomerate urbane; regiuni si state membre relevante in domeniul urban; universitati si institute de cercetare relevante in domeniul urban), cat si organismelor private. Organismele private sau asociatiile nationale sau trans-nationale de orase/municipii pot participa cu finantare proprie.

in cadrul URBACT II lideri de proiecte pot fi doar institutiile publice

Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 82