Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

6 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei, in clasamentul celor mai sarace regiuni din UE

Sase din cele opt regiuni de dezvoltare din Romania se afla in "topul" celor mai sarace regiuni din UE, cu un PIB/cap de locuitor mai mic de 50% din media pe toate cele 27 de state membre UE, conform statisticilor realizate pentru 2009 de Eurostat. Este vorba de regiunile Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Centru.

Din datele statistice publicate, in anul 2009, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat prin puterea de cumparare la nivelul regiunilor statelor membre UE, a variat intre valoarea minima inregistrata in regiunea Severozapaden din Bulgaria (27% din media UE27) si respectiv valoarea maxima de 332%, in regiunea Inner London din Marea Britanie.

Primele trei pozitii din clasament sunt ocupate de catre regiunea Inner London din Marea Britanie, urmata de Grand Duchy din Luxembourg, cu o valoare de 266% si Bruxelles, Belgia cu o valoare de 233%.

La polul opus al clasamentului, 22 de regiuni inregistreaza valori ale PIB-ului/cap de locuitor sub jumatate din media UE. Ultimele regiuni clasate apartin Romaniei si Bulgariei: Severozapaden din Bulgaria, urmata de Severen tsentralen din Bulgaria si Nord-Est, Romania, ambele cu valori medii de 29%. Potrivit datelor Eurostat, regiunea Sud-Vest Oltenia are o valoare a PIB/cap de locuitor de 36% din media UE, iar regiunea Sud-Est - 38%.

Cele 27 de state membre includ in total 271 de regiuni. Dintre cele 65 de regiuni cu valori sub 75% din media UE, 15 sunt din Polonia, 7 din Republica Ceha, respectiv Romania, 6 din Ungaria, 5 din Bulgaria, cate patru din Grecia, Franta si Italia, trei din Slovacia, respectiv Portugalia, doua din Marea Britanie, una din Spania, Slovenia, Estonia, Letonia, respectiv Lituania.

Pentru mai multe detalii, click aici.

Roxana Amza,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 1473