Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Stimulente in valoare de 5 milioane euro acordate de Comisie pentru proiectele internationale de film

Aproximativ 35 proiecte avand legatura cu filmul vor primi fonduri de finantare in valoare de 5 milioane de euro din partea programului Media Mundus – programul Uniunii Europene in materie de cooperare internationala si schimburi pentru industria audiovizuala. Proiectele vor contribui la consolidarea distributiei filmelor europene pe piete din afara Europei si viceversa.

„Fiecaruia dintre noi ii face placere sa vada filme bune la cinema si la televizor. Media Mundus – versiunea globala a programului nostru de succes MEDIA – incurajeaza coproductiile internationale, stimuleaza distributia la nivel mondial si creste competitivitatea sectorului audiovizual european. Scopul urmarit este de a oferi publicului mai multe posibilitati de alegere si ocazia de a vedea filme realizate in intreaga lume”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Printre cele 35 de proiecte selectate pentru cofinantare sunt:

  • „DOCSTORIES”
Un atelier de formare care urmareste sa dezvolte proiecte documentare creative si programe non-fictiune inovatoare in regiunea Marii Negre (Rusia, Turcia, Ucraina, Romania, Bulgaria, Belarus, Azerbaidjan, Georgia, Armenia si Republica Moldova). „Docstories” va crea, de asemenea, o retea prin care se va stimula circulatia documentarelor si schimbul de bune practici.
  • „IPEDA MUNDUS”
Acest proiect faciliteaza difuzarea de filme europene pe platforme video internet importante in SUA si Canada. De asemenea, faciliteaza accesul cineastilor din America de Nord la omologii lor europeni.
  • „EYE ON FILMS”
Aceasta este o retea mondiala de distribuitori si festivaluri care distribuie lungmetraje de debut in peste 20 de tari.
Context
Peisajul filmului s-a fi modificat semnificativ in ultimele doua decenii, datorita impactului evolutiilor tehnologice, cum ar fi televiziunea digitala multicanal, cinematografele digitale si difuzarea video la cerere.

Programul Media Mundus beneficiaza de un buget de 15 milioane de euro pe o perioada de 3 ani (2011-2013) si finanteaza proiecte care incurajeaza mobilitatea si schimburile intre realizatorii europeni de filme si omologii lor din intreaga lume.

Programul Europa creativa, propus de Comisie si care urmeaza sa fie aplicat incepand din 2014, preconizeaza alocarea a peste 900 de milioane euro pentru programele MEDIA si MEDIA Mundus. Bugetul final va fi stabilit de catre Parlamentul European si statele membre.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 81