Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia va aloca in 2012 fonduri in valoare de 500 de milioane euro pentru persoanele defavorizate

CE a adoptat marti, 28 februarie, formula finala a schemei de ajutor pentru persoanele nevoiase. Astfel, in 2012, aproape 19 milioane de persoane defavorizate din 20 de state membre vor beneficia de ajutoare constand in produse alimentare cu o valoare totala de 500 de milioane de euro.

Decizia Comisiei vine dupa ce in aprilie 2011, in urma unei hotarari judecatoresti, s-a stabilit ca produsele alimentare destinate persoanelor nevoiase nu pot fi alocate decat din stocurile publice de interventie, valoarea totala a ajutoarelor fiind astfel limitata la numai 113 milioane de euro. In decembrie 2011, ministrii agriculturii din statele membre au ajuns la un acord cu privire la noi norme care vor permite alocarea de fonduri pentru achizitionarea de produse alimentare de pe piata libera, in absenta stocurilor de interventie.

In sesiunea plenara din februarie, Parlamentul European a aprobat pozitia Consiliului pentru a permite intrarea in vigoare a noului regulament cu privire la distribuirea de produse alimentare catre persoanele cele mai defavorizate din UE. Principalele dispozitii ale programului revizuit de ajutorare a nevoiasilor sunt:

  • Programul ramane in continuare finantat integral din bugetul UE, cu un plafon de 500 de milioane de euro pe an bugetar
  • Sistemul actual se va incheia dupa o perioada de retragere treptata pana la finalizarea planului anual pentru 2013
  • Achizitiile de pe piata devin o sursa de aprovizionare obisnuita pentru a completa stocurile de interventie, acordandu-se prioritate utilizarii stocurilor de interventie adecvate, daca ele sunt disponibile
  • Statele membre aleg produsele alimentare pe baza unor criterii obiective, inclusiv valorile nutritive si adecvarea pentru distributie.
  • Statele membre pot sa aleaga de preferinta produse originare din Uniune
  • Costurile de depozitare suportate de organizatiile caritabile sunt eligibile pentru rambursare
  • Programul este aplicat retroactiv, incepand cu 1 ianuarie 2012.

Pe parcursul ultimelor saptamani, Comisia a colaborat cu statele membre si diverse organizatii caritabile pentru a se asigura ca alimentele vor deveni disponibile imediat dupa adoptarea noului regulament.

La finalul sedintei de marti a CE, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat: “Sunt incantat ca am reusit, in cele din urma, sa adoptam masuri care sa preia intregul buget disponibil pentru 2012 destinat programului de ajutorare a nevoiasilor. In contextul crizei economice, acest program a devenit mai important decat oricand si sunt de parere ca alocarea in acest scop a 500 de milioane de euro din fondurile UE reprezinta un semnal important de solidaritate in aceste momente dificile”.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 73