Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ajutor de stat aprobat de CE pentru inchiderea a 3 mine de carbune necompetitive din Romania

CE a autorizat acordarea unui ajutor de 1,17 milioane lei (aproximativ 270 de milioane de euro) pentru inchiderea a trei mine de carbune necompetitive detinute de Compania Nationala a Huilei JSC Petrosani.

Compania Nationala a Huilei JSC Petrosani este o intreprindere de stat si singura societate din Romania producatoare de carbune. Din cele sapte mine de carbune detinute de companie, una va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015 (Petrila), iar alte doua pana la sfarsitul anului 2017 (Uricani si Paroseni).

Planul de inchidere a celor trei mine vizeaza reducerea progresiva a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de productie, dar si implementarea unor masuri complementare pentru diminuarea impactului social si de mediu al inchiderii. Astfel, Romania s-a angajat sa sprijine lucratorii din mine care urmeaza a fi disponibilizati prin programe de reconversie profesionala, care sa-i ajute in gasirea unui nou loc de munca in afara industriei extractive.

Masura este in conformitate cu decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune. Aceasta decizie permite autoritatilor publice sa acorde, in anumite conditii, ajutoare pentru industria carbunelui, cu scopul de a facilita inchiderea minelor de huila necompetitive, pana in decembrie 2018.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 153