Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primele masuri de accelerare a procesului de absorbtie a fondurilor europene propuse de noul primul ministru

Seful Executivului a discutat, in cadrul Comitetului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene, cu ministrii si reprezentantii ministerelor cu atributii in domeniu despre masurile necesare in plan legislativ si administrativ pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.

In acest sens, primul-ministru a cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achizitie publica si accelerarea procesului de consolidare a capacitatii administrative la nivelul autoritatilor de management.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a avertizat ca termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare trebuie sa fie respectat cu strictete: „Suntem tara cu cea mai mica absorbtie din Uniunea Europeana. Este o realitate pe care nu o putem nega si pe care avem obligatia sa o schimbam. Trebuie corectate deficientele de ordin structural, pornind de la relationarea cu beneficiarii si pana la rapiditatea cu care sunt procesate cererile acestora. Va cer sa va asigurati ca asupra oamenilor cu care lucrati nu planeaza nicio suspiciune de coruptie. Datoria noastra este ca fondurile publice si cele europene sa fie cheltuite corect, transparent si eficient”.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, Romania a absorbit, pana la data de 10 februarie a.c., 1,211 mld. euro fonduri structurale si de coeziune, reprezentand 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenta.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 86