Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Afla ce simplificari a propus astazi Comisia Europeana pentru 2014-2020!

De la prezentarea propunerii pentru urmatorul cadru financiar multianual in luna iunie a anului 2011, Comisia a propus peste 120 de modificari in vederea simplificarii regulilor de accesare a fondurilor europene de catre IMM-uri, orase si regiuni, studenti si oameni de stiinta. Miercuri, 8 februarie 2012, CE si-a asumat angajamentul pentru sustinerea acestor modificari, lansand o comunicare privind simplificarea accesului la finantare in urmatoarea perioada de programare financiara.

„Fiecare dintre propunerile tematice pentru urmatorul cadru financiar multianual presupun o simplificare”, a declarat comisarul european pentru Buget si Planificare Financiara, Janusz Lewandowski, adaugand ca „fondurile UE pot juca un rol esential pe masura intensificarii eforturilor de crestere economica sustenabila, prin furnizarea de fonduri suplimentare catre intreprinderi, autoritati regionale si cercetatori. Am dorit ca procedura de accesare a acestor fonduri sa fie mai putin confuza si mai prietenoasa cu utilizatorii.

Reglementarilor la nivelul UE li se adauga insa reglementari suplimentare la nivel national. Prin urmare, eforturile la nivelul UE nu pot avea succes decat daca sunt urmate de eforturi similare la nivel national, regional si local, aplicarea procedurilor de simplificare devenind posibila numai cu sustinerea Parlamentului European si statelor membre.

Printre simplificarile propuse de catre Comisie se numara:

  • Accesarea mai putin birocratica a finantarilor provenite din FEDR si FSE pentru institutii care au nevoie de granturi din ambele fonduri pentru a implementa o idee de proiect. Comisia a dat in acest sens exemplul unei scoli cu profil vocational care a fost nevoita sa depuna doua aplicatii pentru finantarea unui program nou de training: una pentru achizitionarea echipamentelor necesare (din FEDR) si una pentru dezvoltarea curriculei (din FSE);
  • Reducerea perioadei obligatorii de pastrare a documentelor aferente proiectelor co-finantate prin fonduri UE de la 10-15 ani la 5 ani;
  • O mai buna coordonare intre Comisie si auditorii la nivel national, astfel incat proiectele cu o valoare mai mica de 100.000 de euro sa fie auditate o singura data, iar cele cu o valoare mai mare de 100.000 de euro – o singura data pe an;
  • Reducerea perioadei de obtinere a unui grant pentru cercetare de la 350 de zile cat este in prezent (perioada medie calculata de CE) la 100 de zile;
  • Eliminarea obligatiei ca beneficiarii sa pastreze documentele de transport ale participantilor la evenimentele de promovare si instruire desfasurate in cadrul proiectelor finantate din FSE si introducerea utilizarii sumelor forfetare pentru justificarea cheltuielilor de transport; astfel, beneficiarii se vor putea concentra exclusiv asupra calitatii si rezultatelor proiectului.

Propunerile au fost elaborate in urma unei consultari cu stakeholderii si cetatenii statelor membre, astfel incat noile instrumente si programe sa le satisfaca intr-o cat mai mare masura necesitarile de finantare.

Comisia isi propune adoptarea propunerilor pana la sfarsitul anului 2013 si implementarea lor incepand cu 1 ianuarie 2014.

Pentru a consulta textul integral al Comunicarii, click aici.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 169