Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

BM, CE, FMI: Cresterea economica va depinde de buna absorbtie a fondurilor europene

In perioada 24 ianuarie-6 februarie a avut loc evaluarea oficiala a programului economic al Romaniei de catre misiunile BM, CE si FMI. Aceasta este a patra evaluare a Acordului Stand-By prin care FMI pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,5 miliarde euro si a doua evaluare intermediara a Programului de asistenta financiara al CE, prin care Romania beneficiaza de 1,4 miliarde euro. Evaluarea a vizat aprecierea gradului de realizare a obiectivelor de crestere economica si mentinere a stabilitatii macroeconomice si financiare.

Evaluarea indica o evolutie favorabila a programului economic al Romaniei, fiind indeplinite toate criteriile de performanta stabilite cu FMI pentru sfarsitul anului 2011, in pofida amenintarilor din mediul extern. De altfel, proiectia de crestere pentru anul 2011 a fost revizuita la aproximativ 2.5%, ca urmare a bunei recolte agricole si scaderii inflatiei. Prognoza pentru 2012 a fost insa revizuita in scadere, la un nivel de 1.5-2%, avand in vedere mediul economic dificil din zona Euro. Cresterea economica va depinde semnificativ de buna absorbtie a fondurilor europene, dar si de cresterea pietei interne si mentinerea inflatiei in intervalul stabilit de BNR.

Masurile recomandate de catre BM, CE si FMI includ dereglementarea preturilor la utilitati pentru consumatorii industriali, implementarea unei reforme comprehensive in sectorul sanitar, asigurarea unui cadru optim pentru continuarea privatizarilor intreprinderilor de stat si cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 77