Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE propune realocarea fondurilor structurale pentru stimularea cresterii economice

Asigurarea unei cresteri economice sustenabile este principala preocupare a CE in contextul crizei economice actuale. In acest sens, Comisia a propus realocarea unor fonduri structurale catre sectoarele cu un potential crescut de dezvoltare.

Propunerea Comisiei vine dupa ce un procent semnificativ din fondurile structurale au fost realocate deja in statele care se confrunta cu instabilitate economica. In Grecia, peste 11 mld. Euro au fost redistribuite catre 180 de proiecte prioritare, care vor contribui la crearea a peste 90 000 de noi locuri de munca. In cazul Italiei, un plan de actiune pentru regiunile sudice si centrale prevede investirea rapida a 3.1 miliarde de euro in proiecte regionale de sprijinire a IMM-urilor si de dezvoltare a infrastructurii educationale si de transport, banii fiind alocati din fonduri structurale si din bugetul national.

Deoarece reformele structurale solicita un timp indelungat pentru ca efectele lor sa se faca simtite, presedintele CE Jose Manuel Barroso considera ca este nevoie de noi idei pentru stimularea cresterii economice pe termen scurt. Presedintele CE sustine realocarea in continuare a fondurilor structurale pentru investitii in crestere economica si ocuparea fortei de munca, mai ales in statele unde somajul in randul tinerilor este ridicat. “Ceea ce putem face este sa realocam fondurile structurale, atat timp cat statele membre sunt de acord”, a declarat J.M. Barroso intr-o conferinta de presa organizata pe 27 ianuarie.

Declaratia presedintelui Comisiei vine la scurt timp dupa ce Franta si Germania au propus constituirea unui fond special pentru crestere si competitivitate, la care statele membre sa contribuie cu 25% din fondurile structurale ramase necheltuite si care sa fie gestionat de catre Comisia Europeana, in cooperate cu BEI. 

Presedintele Comisiei a atras atentia si asupra tendintei de reducere a cheltuielilor tocmai in acele sectoare economice care ar trebui stimulate in vederea asigurarii unei cresteri economice de durata, sustinand ca astfel de reforme vor avea consecinte negative pe termen lung. O prioritate in acest sens este sprijinirea intreprinderilor mici, prin alocarea de fonduri si armonizarea procedurilor de insolventa asociate intarzierilor la plata.

Totodata, J.M. Barroso a adus in discutie necesitatea unei consolidari fiscale inteligente, “Nu putem recurge la stimulente fiscale pentru a impulsiona cresterea economica. Fragilitatea curenta a economiilor noastre deriva dintr-o lipsa de incredere in abilitatea statelor membre de a-si achita datoriile. Acesta este motivul pentru care consolidarea fiscala inteligenta este cruciala in raspunsul nostru la criza economica: nu este un scop in sine, ci un mijloc de realizare a sustenabilitatii financiare, fara de care nu putem spera la o redresare”.
 
In privinta asigurarii unei mai bune ocupari a fortei de munca, presedintele CE a solicitat statelor membre sa adere la programul “Tineretul in Miscare”, care isi propune sa incurajeze tinerii sa isi continue pregatirea profestionala sau sa isi gaseasca un loc de munca in cel mult 4 luni de la finalizarea studiilor.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 121