Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

La 25 de ani de la aparitie, programul Erasmus se extinde!

In acest an, cel mai de succes program de schimburi de studenti, Erasmus, aniverseaza 25 de ani. De la crearea acestui program in 1987, aproape 3 milioane de de studenti au beneficiat de o perioada de studiu sau de un plasament de lucru in strainatate. Mobilitatea Erasmus se afla in centrul strategiei Comisiei pentru combaterea somajului in randul tinerilor, concentrandu-se in special pe dezvoltarea abilitatilor studentilor.

 

Comisarul european pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret, Androulla Vassiliou, a declarat ca “Erasmus este una dintre povestile de succes ale Uniunii Europene: este cel mai cunoscut si cel mai popular program. Schimburile Erasmus au permis studentilor sa isi imbunatateasca cunostintele de limbi straine si sa isi dezvolte abilitati ca adapatabilitatea, abilitati care contribuie la cresterea sanselor de angajare. De asemenea, programul ofera oportunitati pentru profesori si alte categorii de personal sa analizeze cum functioneaza in alte tari sistemele de educatie superioara si sa se intoarca acasa cu cele mai bune idei”.


In anul academic 2011/2012, mai mult de 250 000 de studenti beneficiaza de programul Erasmus. Cele mai populare destinatii pentru studenti sunt Spania, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia, in timp ce tarile care trimit cei mai multi studenti in afara sunt Spania, Franta, Germania, Italia si Polonia. Pentru perioada 2007 – 2013, Uniunea Europeana a alocat 3 miliarde de euro pentru acest program.


Cererea locurilor in astfel de schimburi depaseste intr-o masura considerabila oferta din multe tari si, de aceea, Comisia pregateste un nou program, Erasmus pentru toti, care sa ofere mai multe oportunitati de studiu si training. Acesta noua initiativa va reuni toate schemele internationale si ale UE in domeniul educatiei, trainingului, sportului si tineretului, inlocuind 7 programe cu numai unul. Aceasta masura va creste eficienta, va simplifica procedura de aplicatie pentru granturi, va reduce suprapunerile de initiative si fragmentarea din prezent. Obiectivul noii actiuni va fi ca 5 milioane de oameni(aproape dublu fata de in prezent) sa aiba sansa sa studieze, sa se formeze sau sa predea in strainatate. Propunerea Comisiei este in discutie atat in statele membre, cat si in cadrul Parlementului European, cel care va decide bugetul urmatoarei perioade financiare.

 

In sprijinul potentialilor beneficiari, Comisia a publicat un articol cu intrebari frecvente in legatura cu programul Erasmus. Pentru detalii, click aici.

 

Pentru alte informatii referitoare la programul Erasmus, click aici.  


 Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 173