Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Platile din fondurile structurale in cadrul Politicii de Coeziune, in crestere la nivelul statelor membre UE

In contextul constrangerilor bugetare cu care se confrunta in prezent statele membre UE, fondurile structurale au devenit principala sursa de investitii in cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Eficacitatea utilizarii acestor fonduri a crescut in 2011, platile catre statele membre din bugetul aferent politicii de coeziune ajungand la o valoare-record de 32,9 miliarde de euro, in crestere cu 8% fata de 2010.

Valoarea ridicata a interventiilor realizate din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE) si Fondul de Coeziune (FC) reflecta si faptul ca statele membre se afla deja in a doua jumatate a exercitiului financiar 2007-2013, cand numarul cererilor de rambursare depuse de beneficiari este in crestere. Fondurile structurale au contribuit in 2011 la dezvoltarea Pietei Unice prin investitii intr-o gama larga de domenii strategice, inclusiv conexiuni prin fibra optica, infrastructura de cercetare si dezvoltare, inovatie, dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii si educatie.

La sfarsitul anului 2011, media platilor interne catre beneficiari din cele trei fonduri (FEDR, FSE, FC) a fost de 33,4% din suma alocata pentru programarea financiara 2007-2013. Desi procentul platilor interne a inregistrat un trend ascendent in toate statele membre, diferentele intre tari raman semnificative. Astfel, procentul rambursarilor variaza de la 16,51 % in cazul Romaniei la 48,27% in cazul Irlandei.

Conform comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, datele pentru 2011 indica un progres semnificativ in operationalizarea cu succes a principalelor obiective si accelerarea implementarii politicilor de dezvoltare regionala si coeziune. “Fondurile structurale sunt fonduri de crestere. Ele vizeaza investitii inteligente in dezvoltare pe termen lung, sprijinind crearea de locuri de munca. Fondurile asigura un flux constant de investitii in aceasta perioada dificila”, a declarat comisarul.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune sustine ca aceasta crestere a ratei de absorbtie a fondurilor europene reflecta necesitatea investitiilor in capitalul uman pentru a contracara tendinta de crestere a somajului in contextul crizei economice. “Sprijinul din partea FSE este o expresie puternica si concreta a solidaritatii UE, care dobandeste o importanta deosebita in aceste momente dificile”, a adaugat acesta.

Totodata, Comisia Europeana a luat masuri pentru stabilirea unor prioritati pentru investitiile in cresterea economica, prin realocarea resurselor in cadrul instrumentelor structurale sau introducerea unor noi instrumente in contextul tendintelor manifestate pe piata muncii ca urmare a crizei economice. O atentie deosebita a fost acordata statelor membre care beneficiaza in prezent de asistenta la nivel macroeconomic, Parlamentul European adoptand in decembrie 2011 propunerea Comisiei de crestere cu pana la 10% a ratei de co-finantare pentru proiectele de dezvoltare regionala derulate in Irlanda, Romania, Letonia, Portugalia si Grecia. Alte state membre au beneficiat de o realocare a fondurilor, sumele ramase necheltuite fiind transferate catre sectoarele cu un potential mai mare de crestere economica, unde rata absorbtiei si impactul asupra dezvoltarii sunt semnificative.

In ceea ce priveste integrarea pe piata muncii, Comisia a solicitat statelor membre sa foloseasca 22 de miliarde din FSE pentru a imbunatati accesul tinerilor la piata muncii. Initiativa Oportunitati pentru Tineret solicita statelor sa ia masuri pentru a preveni parasirea timpurie a scolii, sa-i ajute pe tineri sa dobandeasca competente relevante pentru piata muncii, sa acumuleze experienta si sa se perfectioneze in cadrul unor programe de formare la locul de munca si sa ii sprijine in gasirea primului lor loc de munca.

Fondurile structurale si de coeziune vor continua sa detina un rol esential si in urmatoarea perioada de programare financiara, pachetul legislativ propus de catre Comisia Europeana fiind fundamentat pe prioritatile strategiei Europa 2020 de crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. Totodata, noul pachet legislativ prevede concentrarea sprijinului financiar in regiunile mai putin dezvoltate din punct de vedere ecomic si social, fondurile structurale oferind mijloacele necesare pentru sustinerea pe termen lung a eforturilor de crestere economica si dezvoltare.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 112