Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania obtine sprijinul expertilor BEI si BM pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, reprezentand Guvernul Romaniei, a semnat astazi memorandumuri de intelegere cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si cu Banca Mondiala (BM) privind acordarea de asistenta tehnica tarii noastre in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in actualul exercitiu bugetar al Uniunii Europene (2007-2013) si in cel urmator (2014-2020). 

 

Cele doua memorandumuri stabilesc cadrul general in baza caruia se vor semna acorduri de servicii intre institutiile financiare mentionate si autoritati publice din Romania implicate in gestionarea si implementarea fondurilor structurale si de coeziune. In general, memorandumurile vizeaza doua tipuri de sprijin: orizontal si pentru nevoi specifice.

 

Sprijinul orizontal va urmari, in cazul Bancii Mondiale, consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor de management, a organismelor intermediare si a beneficiarilor publici, precum si optimizarea cadrului legislativ national si a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune.  In privinta Bancii Europene de Investitii, sprijinul orizontal va fi acordat pentru proiectele sau programele de investitii cofinantate sau incluse pe lista celor prevazute a fi cofinantate de acest organism financiar international. Banca Europeana de Investitii poate sprijini masuri de consolidare a capacitatii institutionale care sa contribuie la o implementare eficace, eficienta si oportuna a proiectelor. BEI poate acorda asistenta tehnica pentru a imbunatati procedurile administrative de implementare a proiectelor si poate furniza consultanta directa echipelor cheie de proiect si celor mai importante departamente care gestioneaza astfel de proiecte. Totodata, BEI poate sprijini consolidarea capacitatii si formarii profesionale a expertilor locali, in vederea implementarii unor astfel de proiecte.

 

Nevoile specifice mentionate se refera la implementarea programelor operationale finantate din fondurile structurale si de coeziune.

 

Contributia BEI si BM consta in punerea la dispozitia autoritatilor romane, contra cost, a expertizei tehnice proprii sau contractate, in baza acordurilor/contractelor de servicii ce se vor semna in acest sens. Costurile expertizei furnizate de Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala in baza acestor memorandumuri de intelegere vor fi rambursate din asistenta tehnica cuprinsa in fondurile structurale si de coeziune de care beneficiaza Romania, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) si axele prioritare de asistenta tehnica din cadrul celorlalte programe operationale.

 

Prin aceste memorandumuri de intelegere, Romania nu isi asuma angajamente financiare suplimentare fata de cele deja asumate prin programele operationale derulate deja, respectiv asigurarea contributiei nationale de 15-20% la asistenta tehnica implementata prin fondurile structurale si de coeziune.

 

Un memorandum similar celor semnate astazi este in curs de negociere cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

 

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Vizualizări: 129