Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Functionarii care lucreaza cu fonduri europene vor semna angajamente de evitare a conflictului de interese

Guvernul a adoptat Codul de conduita pentru evitarea situatiilor de incompatibilitate si conflict de interese de catre personalul implicat in gestionarea programelor finantate din fonduri europene nerambursabile.

Codul clarifica modul in care se aplica principiile si regulile generale privind regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese prevazute in legislatia nationala si europeana in vigoare. El va fi inclus in Strategia Nationala anti-coruptie pe care o elaboreaza in prezent Ministerul Justitiei in consultare cu toti partenerii institutionali.

Prevederile Codul de conduita se aplica functionarilor publici, cu statut general si special, demnitarilor, precum si personalului contractual din autoritatile statului cu atributii in gestionarea/implementarea/coordonarea programelor finantate din fonduri europene nerambursabile.

Elementul de noutate il constituie instituirea obligativitatii pentru categoriile de personal mentionate de a completa o declaratie pe propria raspundere care sa confirme ca a luat cunostinta de situatiile de incompatibilitate si conflicte de interese reglementate de legislatia in vigoare. Se instituie, de asemenea, obligativitatea unui angajament de a nu presta activitati susceptibile sa genereze conflicte de interese sau incompatibilitati. In cazul nerespectarii obligatiilor legale, intervine raspunderea disciplinara, civila sau penala, in conditiile legii.

"Acest document constituie noul instrument cu caracter de preventie care va sta la baza activitatilor pe care le desfasoara personalul implicat in domeniu. Este un indrumar, este un set de recomandari insotit de exemple practice de conduita susceptibile de a genera conflicte de interese, incompatibilitati menit sa ajute atat personalul din sistem, cat si beneficiari", a declarat ministrul Leonard Orban.

Desi nu se aduc reglementari noi in materia conflictului de interese si incompatibilitatilor Codul de conduita va ajuta personalul cu atributii in gestionarea de fonduri europene sa inteleaga mai bine situatiile care pot genera incompatibilitati si conflicte de interese. Prevederile Codului de conduita nu ii vizeaza pe beneficiarii proiectelor cu finantare europeana, dar ii vor ajuta sa sesizeze eventuale situatii de acest gen la nivelul diferitelor structuri de autoritati de management sau organisme intermediare.

Descarca Codul de conduita

sursa: MAEur

Vizualizări: 795