Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In 2011, platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 54,9% fata de 2010

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat, in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2011, s-a incheiat cu un deficit de 16,3 miliarde lei, respectiv 3,0% din PIB, fata de un deficit anual prevazut de 24 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB.


1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 163,1 miliarde lei au fost cu 8,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

 

Cresteri semnificative s-au inregistrat la incasarile din taxa pe valoare adaugata, care au fost mai mari cu 19,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent si din accize unde cresterea a fost de 11,6% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

 

S-au inregistrat de asemeni cresteri ale incasarilor din contributii de asigurari sociale cu 9,9% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, impozitul pe venit, cu 5,5% si impozitul pe profit cu 2,5%.

 

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 33,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

 

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 179,4 miliarde lei au crescut in termeni nominali cu 1,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, iar ca procent in PIB, s-au redus cu 1,8 puncte procentuale.

 

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (16,3%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

 

Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-10,9%), subventii (-12%) si asistenta sociala (- 0,9%).

 

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 54,9% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 23,6 % fata de anul precedent, reprezentand 89,6% din programul anual.

 

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele unsprezece luni in suma de 30,0 miliarde lei, fata de 26,8 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

 

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 57