Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Reforma PAC: reforma din sectorul fructelor si legumelor va spori competitivitatea, va promova consumul, va atenua crizele de piata si va imbunatati protectia mediului

Ministrii agriculturii din Uniunea Europeana au ajuns astazi la un acord politic unanim privind reforme complexe ale organizarii comune a pietei in sectorul fructelor si legumelor, obiectivul fiind armonizarea acestui sector cu celelalte sectoare reformate ale politicii agricole comune . Reformele vor imbunatati competitivitatea sectorului fructelor si legumelor si orientarea acestuia catre piata, vor reduce fluctuatiile veniturilor cauzate de situatiile de criza, vor promova consumul, contribuind astfel la imbunatatirea sanatatii publice, si vor consolida protectia mediului. Modificarile isi propun sa incurajeze mai multi producatori sa devina membri ai organizatiilor de producatori, sa ofere acestor organizatii o gama mai variata de instrumente de gestionare a crizelor, sa integreze sectorul fructelor si legumelor in sistemul de plati unice, sa impuna un nivel minim de cheltuieli pentru masuri de protectie a mediului, sa determine cresterea fondurilor UE alocate agriculturii ecologice si masurilor de promovare si sa elimine subventiile la export pentru fructe si legume. Reforma va intra in vigoare in 2008.

„Sunt incantata de acest rezultat, care va consolida competitivitatea si orientarea catre piata a sectorului si va incuraja, speram noi, un consum sporit de fructe si legume”, a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala. „Este deosebit de imbucurator faptul ca statele membre si-au acordat sprijinul pentru aceasta reforma. Sistemul perimat al platilor in functie de productie va fi inlocuit cu un sistem al platilor decuplate. Vor fi oferite stimulente pentru ca producatorii sa se asocieze si sa devina mai puternici. Vor exista sisteme specifice la care se va putea recurge in situatii de criza si se va acorda o importanta deosebita protectiei mediului. Am introdus, de asemenea, o serie de masuri destinate stimularii consumului si urmeaza sa propunem introducerea unui sistem de distributie a fructelor si legumelor in scoli, pe baza unui studiu de impact detaliat.”

Detalii privind reforma

Organizatiile de producatori: organizatiile de producatori vor castiga mai multa flexibilitate si normele lor de functionare se vor simplifica. Se vor acorda ajutoare suplimentare (procentul de cofinantare comunitara va fi majorat de la 50% la 60%) in regiunile in care productia realizata de organizatiile de producatori este mai mica de 20% si, in special in noile state membre, pentru a incuraja crearea de astfel de organizatii. Statele membre si organizatiile de producatori vor elabora programe operationale bazate pe strategii nationale.

Gestionarea crizelor: va fi organizata prin intermediul organizatiilor de producatori (cu finantare de 50% din bugetul comunitar). Printre instrumentele puse la dispozitie se numara recoltarea in stare necoapta/nerecoltarea, instrumente de promovare si comunicare in perioade de criza, formarea, asigurarea recoltei, sprijin in garantarea creditelor bancare si finantarea costurilor administrative de infiintare a fondurilor comune. Retragerile pot fi realizate de catre organizatiile de producatori cu o cofinantare de 50%. Retragerile pentru distributie gratuita in scoli etc. vor fi platite de Comunitate in proportie de 100%. Ajutorul comunitar pentru organizatiile de producatori va ramane limitat la 4,1% din valoarea totala a productiei comercializate, dar se poate majora la 4,6% in cazul in care excedentul este utilizat pentru prevenirea si gestionarea crizelor.

Pe o durata de trei ani, ajutorul de stat poate fi acordat pentru a extinde masurile de gestionare a crizelor la nemembrii care intra in legatura cu o organizatie de producatori. Compensatia acordata nemembrilor nu poate depasi 75% din sprijinul comunitar primit de organizatiile de producatori membre.

Includerea fructelor si a legumelor in sistemul de plati unice: suprafetele cultivate cu fructe si legume vor deveni eligibile pentru drepturi de plata in cadrul sistemului de ajutor decuplat aplicabil in celelalte sectoare agricole. Toate ajutoarele existente pentru fructe si legume prelucrate vor fi decuplate de productie, iar plafoanele nationale bugetare pentru sistemul de plati unice vor fi majorate. intreaga suma care va fi transferata catre sistemul de plati unice este de aproximativ 800 de milioane de euro. in cazul tomatelor, statele membre vor putea aplica plati tranzitorii pentru o perioada tranzitorie de patru ani (2008-2011), cu conditia ca proportia cuplata a platii sa nu depaseasca 50% din plafonul national. in cazul recoltelor neanuale, statele membre vor putea aplica plati tranzitorii pentru o perioada de cinci ani, cu conditia ca, ulterior datei de 31 decembrie 2011, proportia cuplata sa nu depaseasca 75% din plafonul national. in cazul in care doresc acest lucru, statele membre pot amana distribuirea platilor pentru fructe si legume cu pana la trei ani.

Masuri de protectie a mediului: Includerea fructelor si legumelor in sistemul de plati unice inseamna ca respectarea sistemului de eco-conditionalitate (standarde obligatorii de mediu) va fi imperativa pentru agricultorii care beneficiaza de plati directe. in plus, organizatiile de producatori trebuie sa dedice masurilor de mediu cel putin 10% din cheltuielile din fiecare program operational. in cadrul fiecarui program operational, agricultura ecologica va beneficia de cofinantare comunitara in proportie 60%.

incurajarea unui consum sporit: Consumul sporit de fructe si legume a fost unul dintre obiectivele identificate in Cartea alba a Comisiei privind nutritia, publicata in luna mai. Organizatiile de producatori vor avea posibilitatea sa includa in programele lor operationale actiuni de promovare a consumului de fructe si legume. in temeiul regulamentului general privind promovarea, se va aloca un supliment de 6 milioane de euro pentru actiuni de promovare a consumului de fructe si legume in randul copiilor din unitatile de invatamant. Un buget de 8 milioane de euro va fi alocat distribuirii gratuite de fructe si legume in scoli, spitale si organizatii de caritate; acest buget va fi finantat de Comunitate in proportie de 100%, in limita a 5% din cantitatea comercializata de o organizatie de producatori. Consiliul a invitat Comisia sa realizeze un studiu de fezabilitate privind crearea unui sistem de distribuire a fructelor si legumelor in scoli. Aceasta activitate va incepe de indata ce va fi posibil.

Plati tranzitorii pentru fructele de tip baca: Pentru a permite producatorilor de capsuni si de zmeura sa se adapteze la conditiile pietei, acestia vor primi o plata tranzitorie directa in valoare de 230 euro per hectar, pentru o perioada de maximum 5 ani si pentru un anumit numar de hectare. Statele membre pot acorda o plata nationala de completare, dar totalul nu poate depasi 400 euro per hectar.

Plati separate pentru fructe si legume pentru tarile care aplica sistemul de plati unice pe suprafata: tarile care aplica sistemul de plati unice pe suprafata vor avea posibilitatea sa introduca o plata decuplata pentru fructe si legume, destinata producatorilor istorici de fructe si legume. Acestea vor trebui sa decida, pana la 1 noiembrie 2007, suma care va fi dedusa din pachetul aferent sistemului de plati unice pe suprafata pentru a acoperi aceasta plata, precum si sa stabileasca criteriile utilizate pentru alocarea platii pentru fructe si legume.

Sursa: europa.eu

Vizualizări: 102