Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bilantul activitatii MDRT in anul 2011: POR pe primul loc la absorbtia fondurilor europene

Cresterile de 17% in turism si primul loc pe care il ocupa POR, gestionat de MDRT, intre programele operationale din Romania din punctul de vedere al ratei de contractare si de absorbtie efectiva a banilor europeni reprezinta cele mai mari reusite ale ministerului in acest an”, a declarat Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, in cadrul conferintei de bilant a MDRT.

Pentru anul in curs, MDRT a prioritizat investitiile in functie de stadiul fizic de executie si de impactul lor social. Au fost finantate, in primul rand, proiecte deja incepute. Cu toate acestea, se va intra in 2012 cu facturi neachitate de peste 1 miliard de lei, pentru lucrari executate si facturate in trecut, in conditiile in care, din nou, bugetul MDRT (de 3,451 miliarde de lei) va fi mai mic cu 11% fata de bugetul rectificat din anul in curs. In aceste conditii, ministerul a cautat solutii alternative de finantare pentru demararea unor proiecte noi, care se bazeaza cat mai putin pe alocari bugetare: Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), reabilitarea fatadelor cu credit subventionat, atragerea de investitori privati pentru constructia de locuinte sau pentru realizarea cadastrului general.


Din fonduri guvernamentale, in anul 2011, MDRT a finantat reabilitarea si modernizarea a 480 km de drumuri locale si judetene, construirea a 170 de sisteme de alimentare cu apa la sate, reabilitarea termica a 14.700 de apartamente, finalizarea a 1.785 de locuinte pentru tineri, a doua bazine de inot si a unui patinoar, precum si a 50 de sali de sport.

In ceea ce priveste investitiile in infrastructura turistica, au fost finalizate 4 obiective in cadrul subprogramului Schi in Romania, 3 obiective in cadrul subprogramului Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montana inalta, 5 proiecte in cadrul subprogramului Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneare si 2 obiective in cadrul subprogramului Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre.

Din fonduri europene, prin POR, pana la data de 9 decembrie a.c., erau semnate 2.382 de contracte de finantare, in valoare totala de aproximativ 4,558 de miliarde de euro; de asemenea, erau finalizate 426 de proiecte la nivelul intregii tari, in valoare de 257 de milioane de euro.

Referitor la domeniul turismului, cresterea de 17% inregistrata anul acesta se datoreaza eforturilor sustinute ale MDRT de promovare a Romaniei ca destinatie turistica prin: campania de promovare interna, introducerea autobuzelor turistice in Bucuresti, promovarea in cadrul unor evenimente sportive (box, Formula 2, rugby, gimnastica), participarea la targuri de turism, realizarea Planului de marketing strategic si operational Bucuresti 2011-2015, insertii in cataloagele turoperatorilor din Germania, vizite de documentare pentru jurnalisti si creatori de opinie etc.

“Cred in continuare ca turismul poate fi motorul devoltarii economiei romanesti, aducand, in acelasi timp, un capital de imagine pozitiv tarii noastre la nivel international. Cred, de asemenea, ca putem sa imbunatatim calitatea vietii romanilor prin constructia sau reabilitarea de drumuri, retele de apa si canalizare, spitale, scoli, centre sociale pentru tineri si varstnici, muzee, cladiri de patrimoniu, locuinte pentru tineri, camine culturale sau sali de sport. Nu in ultimul rand, cred ca atragerea banilor europeni este esentiala pentru viitorul Romaniei, cu atat mai mult cu cat costurile creditelor au devenit covarsitoare pentru state in ultimii ani”, a mentionat Elena Udrea.

In ceea ce priveste activitatea de reglementare, in 2011 MDRT a transmis Parlamentului Legea turismului si proiectul de Lege privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, a promovat Ordonanta de Urgenta nr. 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul (prin care s-au redus posibilitatile de modificare a documentatiilor de urbanism aprobate) si a lansat in consultare proiectul de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.

Principalele obiective ale MDRT pentru anul 2012 vizeaza: inceperea lucrarilor de reabilitare termica a aproximativ 250.000 de locuinte la nivel national (finantate din fonduri europene realocate catre POR de la alte programe operationale sectoriale), finalizarea procesului de contractare in cadrul Regio, demararea constructiei de locuinte pentru tineri in parteneriat public-privat, inceperea lucrarilor de drumuri, alimentari cu apa si crese/gradinite in cadrul PNDI, realizarea cadastrului general, constructia unui aeroport pentru zboruri low cost in localitatea Alexeni (jud. Ialomita) si constructia Salii Multifunctionale din Bucuresti, toate realizate prin parteneriat public-privat, implementarea planului de marketing turistic al Romaniei pe pietele interne si externe si in special pe Internet, finalizarea lucrarilor de investitii in infrastructura turistica si sportiva pentru organizarea, in Romania, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013 si promovarea Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 95