Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raport al CE care concluzioneaza ca programul de asistenta financiara preventiva a Romaniei este pe drumul cel bun

Comisia Europeana a publicat un raport de evaluare in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE/FMI pentru Romania , care a avut loc la Bucuresti in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011. Concluzia misiunii a fost ca programul isi mentine traiectoria stabilita. Autoritatile au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile. Pe viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice remarcabile si intarirea increderii pietelor.

Dupa doi ani de crestere negativa, in 2011 se preconizeaza o crestere a PIB-ului real de aproximativ 1½-2%, depasind previziunile anterioare. Pentru 2012 se prevede o crestere lenta de 1¾-2¼%. Inflatia a scazut brusc in aceasta vara – datorita reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut – atingand tinta de inflatie a BNR de 3.0% ±1 punct procentual. Se estimeaza ca deficitul de cont curent va ramane sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012.

Deteriorarea continua a calitatii activelor si cresterea provizioanelor pentru pierderi din imprumuturi afecteaza in continuare profitabilitatea sectorului bancar. In ciuda tensiunilor existente pe piata financiara mondiala si degradarii calitatii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizarii acestuia, care a ramas la un nivel corespunzator (13,4%).

Evolutia finantelor publice pana la sfarsitul lunii septembrie reflecta atingerea tintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB in 2011. Pentru 2012, in baza cresterii de 2,1%, autoritatile romane au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibila respectarea unei tinte de deficit ESA sub 3% in 2012, cu o marja confortabila.

Autoritatile romane pun in aplicare reformele structurale in special in sectorul energetic si in cel al transporturilor, precum si pentru restructurarea companiilor detinute de stat. In aceasta toamna, pentru a imbunatati absorbtia fondurilor, Romania a desemnat special un ministru pentru coordonarea fondurilor europene.

Urmatoarea misiune de revizuire a programului este planificata pentru sfarsitul lunii ianuarie – inceputul lunii februarie 2012.

Descarca Raportul Comisiei Europene

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 109