Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Autoritatile romane au reluat procesul de transmitere la CE a cererilor de rambursare pentru toate programele operationale

Ministerul Afacerilor Europene a anuntat reinceperea, la 22 decembrie 2011, a procesului de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din fonduri structurale. Decizia de a relua acest proces, care fusese intrerupt in iulie 2011, a fost luata dupa ce partea romana a remediat deficientele constatate in urma unei misiuni de audit a Comisiei Europene.

Dupa controalele efectuate, institutiile romanesti responsabile - respectiv autoritatile de management si autoritatea de audit - au aplicat o serie de corectii, dar Comisia Europeana a solicitat si aplicarea unor corectii financiare suplimentare cu caracter preventiv pana la finalizarea procedurii de conciliere. Corectiile suplimentare nu sunt definitive, ci reprezinta un mecanism de protectie initiala care sa acopere eventuale probleme. Ulterior, daca nu se constata nereguli, sume echivalente cu valoarea corectiilor vor putea fi rambursate de Comisia Europeana.

Aceste corectii se aplica la nivel de program, iar cuantumul acestora este de 10% pentru Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR) si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). In cazul Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), corectia preventiva este de 25%. Procentele se aplica sumelor a caror rambursare urma sa fie solicitata dupa deblocarea procesului de transmitere la Comisia Europeana a declaratiilor de cheltuieli, precum si sumelor care au fost aprobate de Comisia Europeana din 1 ianuarie 2007 si pana in prezent.

Aceasta hotarare vine la numai cateva zile dupa ce, la 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a comunicat reluarea rambursarii de plati pentru POR, Axa 2, „Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale", care fusesera sistate in iunie 2011.

„Este un lucru pozitiv faptul ca se pot relua platile de la Comisia Europeana inainte de sfarsitului anului 2011 pentru toate programele operationale”, a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban, reamintind ca aceasta a fost prioritatea sa majora asumata la preluarea mandatului. „Este adevarat ca reluarea platilor se va face in anumite conditii conform carora vom putea transmite Comisiei Europene cereri de rambursare in valoare sensibil mai mica decat cea preconizata anterior, dar important este ca reluarea procesului va permite o crestere semnificativa a ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in 2012”.

Platile intermediare rambursate de Comisia Europeana pana la 30 noiembrie 2011 insumeaza, pe toate programele operationale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbtie de 3,72% din totalul fondurilor alocate Romaniei pentru intervalul 2007-2013.

In cursul acestei saptamani, vor fi transmise la Comisia Europeana cereri de rambursare totalizand aproximativ 340 de milioane de euro, sume care se adauga celor transmise deja vineri, 16 decembrie 2011, pentru Axa 2 din POR.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Vizualizări: 71