Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MAEur saluta decizia CE privind reluarea rambursarii de plati pe POR

Ministerul Afacerilor Europene saluta decizia Comisiei Europene privind reluarea rambursarii de plati pentru POR, Axa prioritara „Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale”, care fusesera sistate in iunie 2011. Totodata, ministerul isi exprima increderea ca, in cel mai scurt timp, vor fi intrunite conditiile pentru ca sa reinceapa procesul de transmitere a declaratiilor de cheltuieli pentru rambursare catre CE si pentru celelalte programe finantate din instrumente structurale.

„Reluarea platilor de la CE pana la sfarsitului anului 2011 pentru toate programele operationale a fost una dintre prioritatile pe care mi le-am asumat la preluarea acestui portofoliu, iar decizia de astazi a Comisiei reprezinta un pas important pentru realizarea acestui obiectiv”, a declarat ministrul afacerilor europene.

Alocarea pentru POR in intervalul 2007-2013 este de 3,726 miliarde de euro.

Pana la 30 noiembrie 2011, pentru acest program operational au fost depuse 7.924 de proiecte in valoare totala de 53,145 miliarde de lei. Numarul proiectelor aprobate a fost de 2.773, iar al celor semnate 2.340.

Rata de absorbtie calculata in functie de platile interne catre beneficiari a fost de 24,49 % la 30 noiembrie 2011, iar rata de absorbtie calculata in functie de platile intermediare de la Comisia Europeana a fost de 7,37 %.

Elemente de context
Din cauza unor nereguli constatate, in cursul unui control anual, pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional incepand cu data de 11 iunie 2011.

In iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice. Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale.

Ulterior, la sfarsitul lunii iulie 2011, Comisia Europeana a cerut partii romane sa indeplineasca o serie de conditionalitati la nivelul sistemului de management si control care sa ofere garantii suficiente privind credibilitatea acestuia.

La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la Comisia Europeana pentru proiectele finantate din instrumentele structurale. Datele furnizate atestau atat remedierea de catre partea romana a problemelor identificate de auditorii CE in sistemul de achizitii publice, cat si reverificarea achizitiilor publice din proiectele deja derulate.

Reluarea platilor de la Comisia Europeana pana la sfarsitului anului 2011 pentru toate programele operationale constituie, in continuare, una dintre directiile prioritare de actiune ale Ministerul Afacerilor Europene. Se urmareste recuperarea sumelor platite catre beneficiari din conturile Autoritatii de Certificare si Plata, pentru cheltuielile efectuate in derularea proiectelor finantate prin instrumente structurale.

De mentionat ca platile interne nu au fost intrerupte nici un moment, astfel incat sa nu fie afectata derularea proiectelor.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Vizualizări: 55