Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Filme sprijinite prin programul MEDIA, premiate la „Oscarurile europene” 2011

Sase filme sprijinite de programul UE pentru cinematografie MEDIA s-au numarat printre cele onorate in cadrul editiei 2011 a Premiilor Academiei Europene de Film, care s-a desfasurat in 3 decembrie la Berlin.

Titlul de „Cel mai bun film european” a fost decernat filmului Melancholia. La celelalte categorii de premii, Susanne Bier a castigat premiul pentru cel mai bun regizor european, Colin Firth a fost declarat cel mai bun actor, iar Tilda Swinton cea mai buna actrita europeana. De asemenea, Discursul regelui a primit Premiul publicului pentru cel mai bun film european, iar Stephen Frears a fost distins cu Premiul Academiei Europene de Film pentru intreaga activitate. Jean-Pierre si Luc Dardenne au fost recompensati cu premiul pentru cel mai bun scenariu.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: „Sunt incantata ca 10 din cele 12 premii principale ale Academiei Europene de Film au fost acordate filmelor sprijinite de programul MEDIA. Felicitarile mele calduroase tuturor castigatorilor, care intruchipeaza ceea ce este mai bun in Europa noastra creativa”.

17 din cele 24 de filme nominalizate pentru premii au beneficiat de un sprijin in valoare totala de peste 7,5 milioane de euro din partea programului MEDIA pentru productie si distributie. In total, programul MEDIA contribuie cu 755 milioane de euro la industria de film si cea audiovizuala a Europei in perioada 2007-2013, vizand in special imbunatatirea distributiei si consolidarea competitivitatii sectorului.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana si-a prezentat proiectul de buget pentru perioada 2014-2020, care prevede alocarea a 900 de milioane de euro in sprijinul sectorului cinematografic si audiovizual prin noul program al Comisiei „Europa creativa”.

Premiile filmului european sunt organizate de Academia Europeana de Film.

Pentru a consulta lista completa a filmelor participante, click aici.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 89