Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European a aprobat scaderea ratei de cofinantare a Romaniei la proiectele finantate din fondurile structurale

UE va suporta pana la 95% din costurile proiectelor de dezvoltare regionala din Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria pentru a incuraja redresarea acestora, se arata intr-o rezolutie adoptata joi. Deputatii au sustinut o propunere pentru o crestere temporara a contributiei UE la finantare pentru anumite proiecte, fara a creste volumul total al fondurilor structurale pentru fiecare stat membru.

Statele membre care se confrunta cu dificultati de lichiditati si care beneficiaza de asistenta financiara din partea UE vor deveni eligibile pentru o crestere temporara de 10 puncte procentuale a finantarilor actuale in anumite cazuri justificate, se arata in rezolutia legislativa adoptata joi cu 536 de voturi pentru, 43 impotriva si 44 de abtineri.

Raportoarea si Presedinta Comisiei pentru dezvoltare regionala, Danuta Hübner (EPP, PL), a declarat inaintea votului: "Sunt multumita ca, data fiind urgenta acestei propuneri, textul a putut fi adoptat in prima lectura. Trebuie sa actionam repede, deoarece economiile nationale si regionale care sufera au nevoie de crestere. Reducerea presiunilor asupra bugetelor nationale si promovarea investitiilor prin politica regionala poate contribui la readucerea cresterii economice, facilitarea crearii de locuri de munca si imbunatatirea productivitatii".

Prioritate acordata competitivitatii, cresterii economice si locurilor de munca

Statele membre eligibile vor trebui sa demonstreze ca nu dispun de resursele necesare pentru plata contrapartidei nationale a costurilor proiectelor si necesitatea de a creste ratele de cofinantare. Acestea vor trebui de asemenea sa arate in ce scop folosesc aceasta derogare si sa ofere informatii cu privire la masurile complementare pentru a concentra fondurile pentru competitivitate, crestere economica si crearea de locuri de munca.

Cresterea ratei UE de cofinantare va fi limitata la perioada pentru care statul respectiv a beneficiat de asistenta UE prin mecanismul european de stabilitate financiara sau de mecanismul balantei de plati si se va aplica retroactiv. Cu toate acestea, derogarea va fi limitata pana la sfarsitul anului 2013.

Ce va urma

Consiliul va adopta probabil in mod formal aceasta propunere saptamana 12-15 decembrie, creand astfel posibilitatea semnarii modificarii regulamentului in aceeasi saptamana, la Strasbourg. Noile reglementari vor intra in vigoare imediat dupa publicarea in Jurnalul Oficial.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 177