Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE trimite Bulgaria si Romania inaintea Curtii de Justitie pentru nerespectaresa normelor UE privind piata gazelor naturale

Existenta in UE a unei piete interne competitive a energiei constituie cea mai buna garantie pentru asigurarea securitatii aprovizionarii si pentru garantarea unor preturi la energie accesibile. O piata interna eficienta si functionala a gazelor naturale va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege intre diferitele societati si va contribui la asigurarea caracterului accesibil al energiei.

Pentru a permite aceasta alegere, legislatia UE urmareste facilitarea comertului transfrontalier cu gaze naturale si cresterea capacitatii pietelor gazelor. Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale si, prin urmare, a trimis ieri aceste tari inainte Curtii Europene de Justitie.

Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important este sa se furnizeze tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.

In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate. Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de „backhaul ”) nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

In plus, in Romania operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta. In absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 69