Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

TVA devine cheltuiala eligibila in proiectele cu finantare europeana!

Taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune va deveni cheltuiala eligibila si va fi suportata din fonduri comunitare. Reglementarile se vor aplica pentru contractele incheiate incepand cu 1 ianuarie 2012. Executivul a modificat si completat ieri Hotararea Guvernului nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale.

 

“Hotararea are in vedere doua obiective: pe de-o parte, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare prin faptul ca TVA devine eligibila, deci poate fi suportata din fondurile comunitare. Pe de alta parte, are un efect pozitiv asupra beneficiarilor care astfel vor putea sa-si deduca aceasta cheltuiala, care va fi suportata din fonduri UE”, a afirmat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

 

Ministrul Leonard Orban a mentionat ca vor fi permise unele exceptari de la aplicarea noii reglementari, bazate pe analizele efectuate de fiecare dintre autoritatile care gestioneaza fonduri comunitare. Ministrul a explicat ca in momentul in care TVA-ul devine eligibila, vor putea fi finantate mai putine proiecte din fonduri comunitare.

 

“Din acest motiv, fiecare autoritate de management isi va face o analiza proprie si vom supune aprobarii Guvernului, daca este cazul, exceptari de la aplicarea acestei Hotarari de Guvern: fie ca vorbim de exceptarea in intregime a unor programe operationale sau doar a unor parti din acestea”, a declarat ministrul Afacerilor Europene, care a adaugat ca toate statele membre au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuiala eligibila.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 256