Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Angajatorii, cadrele didactice si studentii lucreaza impreuna pentru imbunatatirea programelor de master in psihologie


Partenerii din cadrul proiectului „Definirea calificarii de psiholog si a descriptorilor sectoriali de invatare, in vederea adaptarii programelor de master in psihologie la nevoile pietei muncii din Romania” au derulat, in perioada iunie-august 2011, un studiu pentru a identifica asteptarile si nevoile angajatorilor in vederea imbunatatirii gradului de insertie pe piata muncii a absolventilor de psihologie. Studiul a vizat aplicarea unui chestionar pe un esantion format din 116 companii, 56 de organizatii din domeniul educatiei, 17 ONG-uri si 34 de organizatii din domeniul sanatatii.

Pornind de la rezultatele acestei cercetari si de la informatiile si experienta membrilor echipei de proiect, a fost definit cate un set de 6 competente profesionale pentru fiecare din cele 4 domenii de specializare: psihologie clinica, psihologie educationala, psihologie organizationala si psihologia apararii. La aceste 4 seturi de competente au fost adaugate si competentele vizate de un tip de masterat nou propus a se realiza prin proiect – acela de cercetare. In plus, competentelor profesionale le-a fost adaugat si un set de 5 competente transversale (de cercetare, etice, de management, interpersonale si de autoreflectie).

In perioada urmatoare, in fiecare regiune vizata de proiect, respectiv Bucuresti-lfov, Nord-Vest, Centru, Nord-Est si Vest, partenerii universitari implicati in proiect vor desfasura seminarii consultative cu angajatori, cadre didactice si studenti, pe fiecare dintre cele 4 domenii de specializare, cu scopul de a clarifica, pentru fiecare set de competente definite:
  • care sunt abilitatile asociate fiecarei competente (ce trebuie „sa stie sa faca” un absolvent de master)
  • care sunt informatiile si cunostintele asociate fiecarei competente (ce trebuie „sa cunoasca” in termeni de informatii teoretice si practice un absolvent de master), tinand cont si de abilitatile necesare.

Rezultatele obtinute vor fi utilizate pentru evaluarea si imbunatatirea curriculei pentru 10 programe de master deja existente si pentru crearea a 3 programe de master noi, cu caracter interdisciplinar, in facultatile implicate in proiect.

Toate acestea vor contribui intr-un final la o mai buna integrare pe piata muncii a absolventilor de psihologie, care, similar cu absolventii din alte domenii, se confrunta deseori cu dificultati in gasirea unui loc de munca si in adaptarea la nevoile si cerintele formulate de angajatori.

Informatii suplimentare

Proiectul „Definirea calificarii de psiholog si a descriptorilor sectoriali de invatare, in vederea adaptarii programelor de master in psihologie la nevoile pietei muncii din Romania” (POSDRU/86/1.2./S/58717) este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 si este implementat in perioada decembrie 2010 – noiembrie 2013 de Universitatea din Bucuresti, in calitate de beneficiar, si Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timisoara, Colegiul Psihologilor din Romania, Eurocenter Management Network, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG (Structural Consulting™Group – www.fonduri-structurale.ro) si Asociatia pentru Studii Calitative si Interculturale in Psihologie Sibiu, in calitate de parteneri.

Persoana de contact:
Violeta ROTARESCU
Manager proiect

Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei
Sos. Panduri, nr.90, sector 5, Bucuresti
Telefon: 031 425 34 45
Fax: 031 425 34 46
E-mail: rotarescu.violeta@gmail.com
Web: www.calificari-psiholog.ro

Vizualizări: 83