Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Contracte de finantare semnate pentru managementul deseurilor in judetul Timis si infrastuctura de apa in judetul Valcea

Ministrul László Borbély a semnat luni, 24 octombrie 2011, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, contractele de finantare pentru proiectele „Management integrat al deseurilor in judetul Timis” si „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Valcea”.

Cu acest prilej, László Borbély a precizat ca se lucreaza la intocmirea unei „liste negre” a judetelor codase la absorbtia fondurilor europene.

“Daca cei responsabili nu se mobilizeaza, vor pierde acesti bani. Trebuie sa inteleaga ca nu exista cale de-ntors. Ori folosesc acesti bani, ori le retragem prefinantarea sau facem corectii la sumele in discutie. Peste aproximativ doua saptamani vom avea aceasta lista a codasilor finalizata. Dovada ca se poate si altfel este exemplul judetului Timis cu care semnam astazi contractul de finantare pentru managementul deseurilor. Cei de la Timis nu au asteptat semnarea contractului de finantare ca sa se apuce de treaba. Inca de anul trecut, au executat lucrari din fonduri proprii, astfel ca vor putea cere deja rambursarea unor cheltuieli care se ridica la 17 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape jumatate din valoarea totala a proiectului. Iata ce inseamna sa ai un management eficient al proiectului ”, a declarat László Borbély.

Totodata, ministrul Mediului si Padurilor a subliniat ca va cere secretarilor de stat si directorilor din minister sa mearga pe teren in judetele cu probleme, saptamanal, pentru a verifica situatia derularii contractelor la fata locului: “Cu toate ca nu mai este responsabilitatea noastra, ca minister, ceea ce se intampla dupa semnarea contractelor de finantare, nu putem sta si sa privim pasiv cum acesti bani se intorc la UE. Voi cere secretarilor de stat si directorilor AM POS Mediu sa mearga saptamanal in teritoriu pentru a analiza situatia din teren. Este inadmisibil ca eu, ca ministru, sa stiu mai multe despre un proiect judetean, decat presedintele unui consiliu judetean.”

De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a accentuat importanta, la nivelul guvernului, a monitorizarii fondurilor europene: “Am decis in Guvern sa facem o analiza a stadiului de absorbtie a banilor pentru cele mai mari proiecte. Din 60 de proiecte majore de infrastructura, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro care sunt monitorizate in prima faza, 54 sunt ale Mediului si 6 de la Transporturi. Proiectele aflate in sarcina Ministerului Mediului si Padurilor sunt importante nu doar prin sumele contractate, cat prin faptul ca in spatele fiecarui proiect se afla 15-20 de contracte si 15- 20 de alte proiecte, ceea ce creaza dificultati care se cer rezolvate punctual.”

Prin „Sistemul integrat de management al deseurilor in judetul Timis” se urmareste protejarea sanatatii populatiei si a mediului prin imbunatatirea colectarii si depozitarii deseurilor si prin implementarea de masuri de inchidere si reabilitare a depozitelor neconforme. Valoarea totala a proiectului este de40.996.537 euro, fara TVA, din care finantarea nerambursabila din FEDR este de 28.209.385 uro.

Astfel, va fi implementata colectarea selectiva la nivelul intregului judet, in zonele rurale vor fi furnizate unitati de compostare individuala, la Timisoara se va construi o statie de transfer si trei centre de colectare la Jimbolia, Deta si Faget. In localitatea Ghizela a fost deja construit un nou depozit de deseuri, si urmeaza a fi realizate o statie de sortare, una de compostare si alta de tratare. Totodata, in sase localitati, vor fi inchise si reabilitate sase 6 depozite de deseuri neconforme. De rezultatele proiectului va beneficia intreaga populatie a judetului, respectiv aproape 650 de mii de locuitori.

„Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Valcea” vizeaza realizarea de investitii care vor avea ca rezultat imbunatatirea calitatii apei potabile, prin cresterea accesului populatiei la serviciile de apa si canalizare si cresterea cotei de racordare la statiile de tratare a apei uzate.

Proiectul presupune investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de apa potabila, precum si in sistemul de colectare a apelor uzate si va fi implementat de catre Operatorul Regional S.C. APAVIL S.A. Valcea pentru aglomerarile: Ramnicu Valcea, Dragasani, Calimanesti, Olanesti, Babeni, Balcesti.

Valoarea totala a proiectului este de 98.874.509 euro fara TVA, din care 76.935.536 euro reprezinta contributia UE, din Fondul de Coeziune. Investitiile vor fi realizate prin 13 contracte, din care 2 de servicii (de asistenta tehnica pentru managementul proiectului si supervizarea lucrarilor) si 11 de lucrari.

Sursa: www.mmediu.ro

Vizualizări: 111