Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Afla care este gradul de absorbtie efectiva pe fiecare program operational!

Ministerul Afacerilor Europene a publicat zilele trecute stadiul absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune la 30 septembrie 2011. Fata de situatiile similare publicate lunar de catre ACIS, acest stadiu al absorbtiei cuprinde si informatii privind absorbtia reala (efectiva) a fondurilor.

Astfel, conform cifrelor publicate de MAEur, Romania a primit pana la sfarsitul lunii septembrie 2,822 miliarde de euro de la CE din care avansuri in valoare de 2,106 miliarde de euro si plati intermediare de doar 716 milioane de euro, ajungand la o absorbtie efectiva (plati intermediare/alocare UE) de 3,7%.

In ceea ce priveste stadiul cheltuirii fondurilor pe fiecare program operational, conform datelor publicate, POS Mediu si POSDRU inregistreaza cea mai mica rata a absorbtiei efective (1,89%, respectiv 2,96%).

POSDRU, spre exemplu, are a doua cea mai mare rata a absorbtiei calculata in functie de platile interne virate catre beneficiari (prefinantari si rambursari din fonduri comunitare si de la bugetul de stat) – 22,72%, respectiv 4,016 miliarde lei. Insa, cu doar 102,92 milioane lei plati intermediare rambursate de Comisia Europeana, la absorbtie efectiva se numara printre codase.

Programul operational fruntas atat in ceea ce priveste platile virate catre beneficiari, cat si in ceea ce priveste platile intermediare primite de la CE este POR-ul, cu o rata a absorbtiei efective de 7,37%.

Pentru a vizualiza situatia completa a absorbtiei, publicata de MAEur, click aici

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Vizualizări: 330