Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE pune bazele unei intensificari a impactului investitiilor prin politica de coeziune dupa 2013

In ultimii zece ani, politica de coeziune a UE a reprezentat un motor al schimbarii, aducand o contributie reala la convergenta si crestere in UE si permitand crearea directa a peste un milion de locuri de munca, investind in formare pentru a imbunatati capacitatea de insertie profesionala a peste zece milioane de cetateni, cofinantand constructia a peste 2 000 de km de autostrazi si 4 000 de km de cai ferate si creand cel putin 800 000 de IMM-uri.

Pentru a continua aceste actiuni in viitor si a pune mai mult accentul pe prioritatile economice europene, Comisia Europeana a adoptat pe 6 octombrie un pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. El vizeaza stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca in toata Europa, orientand investitiile UE catre obiectivele agendei europene pentru crestere economica si locuri de munca („Europa 2020”).

Accentul pus pe un numar mai limitat de prioritati de investitii in conformitate cu aceste obiective va reprezenta elementul central al noilor contracte de parteneriat, pe care statele membre le vor incheia cu Comisia Europeana. Ele vor stabili tinte clare si vor constitui o rezerva financiara de performanta pentru a recompensa regiunile care isi indeplinesc cel mai bine obiectivele. Pentru a garanta faptul ca impactul investitiilor UE asupra cresterii si a locurilor de munca nu este compromis de politici macroeconomice neviabile sau de o slaba capacitate administrativa, Comisia poate solicita revizuirea programelor sau poate suspenda finantarea daca nu se adopta masuri corective.

Impactul fondurilor va fi, de asemenea, consolidat prin simplificarea si armonizarea normelor diferitelor fonduri, inclusiv cele legate de dezvoltarea rurala si de afacerile maritime si pescuit. Un singur ansamblu de norme se va aplica pentru cinci fonduri diferite. De asemenea, o abordare mai integrata va garanta faptul ca diferitele fonduri raspund unor obiective coerente si isi consolideaza reciproc efectele.

Propunerile prezentate pe 6 octombrie vor stimula in special investitiile sociale, permitand cetatenilor sa faca fata provocarilor viitoare de pe piata fortei de munca – Fondul european de ajustare la globalizare si un nou program pentru schimbare sociala si inovare sociala vor completa si vor consolida Fondul social european.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, a declarat: „Politica de coeziune a contribuit deja in mod semnificativ la asigurarea prosperitatii in UE. Insa, avand in vedere criza economica, ea trebuie sa devina acum un motor pentru crestere si competitivitate. Propunerile noastre vor intensifica si mai mult functionarea fondurilor UE. Orientand investitiile catre factorii-cheie ai cresterii - intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri), inovare, eficienta energetica - vom obtine un impact mai mare. De asemenea, am modernizat politica introducand conditii pentru a garanta performanta si obtinerea de rezultate, stimulente pentru cei care realizeaza obiectivele in cel mai eficient mod, precum si proceduri simplificate”.

László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a adaugat: „Aceasta propunere integrata consolideaza dimensiunea sociala a politicii de coeziune, definind cote minime pentru Fondul social european si consolidand Fondul european de ajustare la globalizare . Prioritatea acordata dimensiunii umane este o parte importanta a eforturilor noastre de iesire din criza. Aceste fonduri sunt parghiile financiare care traduc politicile noastre in elemente concrete la fata locului pentru milioane de cetateni, ajutandu-i sa isi gaseasca un loc de munca si contribuind la o redresare generatoare de locuri de munca”.

Etapele urmatoare
Aceste propuneri vor fi examinate acum de Consiliu si de Parlamentul European, in vederea adoptarii lor pana la sfarsitul anului 2012, pentru a permite lansarea unei noi generatii de programe privind politica de coeziune in 2014. Negocierile privind cadrul financiar multianual pentru intregul buget al UE vor continua in paralel. Comisia a propus deja alocarea sumei de 336 miliarde EUR pentru instrumentele politicii de coeziune in perioada 2014-2020. Sumele finale alocate fiecarui stat membru si listele regiunilor eligibile in functie de categorie vor fi stabilite doar dupa adoptarea definitiva a pachetului care se afla in discutie.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 130